Сублимация әдісімен маралдың (каспий бұғысының) кептірілген қанын өндіру тәсілдері және оның сапасын бағалау
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-58-66
Аңдатпа
Бұл мақалада маралдың кептірілген қанын сублимация әдісімен өндіру процесін терең түсінуге бағытталған мұқият зерттеудің нәтижелері келтірілген. Бұл әдістің технологиялық аспектілерін талдауға және алынған өнімнің химиялық және биологиялық қасиеттерін бағалауға баса назар аударылады. Жүр-гізілген зерттеулердің нәтижелері сублимация әдісі маралдың кептірілген қанындағы биологиялық белсенді компоненттерді сақтаудың тиімді және келешегі зор құралы болып табылады деген қорытындыға келуге мүмкіндік берді. Бұл бағалау өнімнің әртүрлі сипаттамаларын, соның ішінде ақуыз, микроэлементтер және басқа да маңызды құрамдастар мөлшерін мұқият талдауға негізделген. Физикалық-химиялық талдау мен басқа әдістерді қоса алғанда, ғылыми өлшемдер және эталондармен салыстырулар сублимация әдісімен алынған кептірілген марал қанының биологиялық белсенді заттардың жоғары сақталу дәрежесіне ие екенін анықтауға себептесті. Бұл оның медицина, тамақ өнеркәсібі және косметология сияқты әртүрлі салаларда қолданылу мүмкіндігін растайды. Мұндай нәтижелер ғылыми қауымдастық пен өнеркәсіп үшін үлкен маңызға ие, өйткені олар болашақта жаңа технологиялар мен өнімдерді дамытуға ықпал ететін осы өндіріс әдісінің болашағы мен тиімділігін растайды. Қорыта келе, бұл тұжырымдардың медицина, тамақ өнеркәсібі және косметологияны қоса алғанда, әртүрлі салаларда кептірілген марал қанын кеңінен қолдану перспективасын растайтынын атап өткен жөн. Бұл тұжырымдар ғылыми қауымдастық пен өнеркәсіптік орта үшін үлкен маңызға ие, өйткені олар осы өндіріс әдісінің маңыздылығын атап қана қоймайды, сонымен қатар биологиялық белсенді өнімдерді одан әрі зерттеу және дамыту үшін жаңа көкжиектер ашады.
Авторлар туралы
А. Б. НамысбаеваҚазақстан
050010, Алматы қ., Абай даңғылы, 8
В. С. Жамурова
Қазақстан
050010, Алматы қ., Абай даңғылы, 8
А. Т. Кожабергенов
Қазақстан
050010, Алматы қ., Абай даңғылы, 8
Әдебиет тізімі
1. Spray-dried blood products and methods of making same, URL: https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2010117976 (accessed 26.03.2024)
2. Dried Blood Spots: Applications and Techniques, URL: https://www.researchgate.net/publication/291060880_Dried_Blood_Spots_Applications_and_Techniques (accessed 28.03.2024)
3. About the Processing of Blood, URL: https://earthwormexpress.com/meat-emulsions-aroadmap-to-investigations/about-the-processing-of-blood/ (accessed 28.03.2024)
4. Biosafety steps in the manufacturing process of spray-dried plasma: a review with emphasis on the use of ultraviolet irradiation as a redundant biosafety procedure, URL: https://porcinehealthmanagement.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40813-020-00155-1 (accessed 26.03.2024)
5. The preparation and storage of dried-blood spot quality control materials for lysosomal storage disease screening tests, URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009912011000762 (accessed 28.03.2024)
6. Preparation and processing of dried blood spots for microRNA sequencing, URL: https://academic.oup.com/biomethods/article/8/1/bpad020/7279109 (accessed 28.03.2024)
7. Force of nature – maral blood, URL: https://peptide-shop.com/en/peptide-online-store/maralsiberia (accessed 27.03.2024)
8. Immunobiochemical parameters of maral blood in the Republic of Тuvа, URL: https://www.researchgate.net/publication/341721327_Immunobiochemical_parameters_of_maral_blood_in_the_Republic_of_Tuva (accessed 28.03.2024)
9. Products based on maral deer antlers – pantohematogen. Mechanisms of action and application functions, URL: https://shop.carlaine.com/en/novinky-2/products-based-on-maral-deer-antlers---pantohematogen--mechanisms-of-action-and-application-functions/ (accessed 27.03.2024)
10. Dried Plasma, URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7123378/ (accessed 28.03.2024)
11. Storing Blood as a Dry Powder, URL: https://aiumthescan.blog/2018/06/19/storing-blood-as-adry-powder/ (accessed 28.03.2024)
12. Maral Root – Uses, Side Effects, and More, URL: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1467/maral-root (accessed 26.03.2024)
13. Maral Root, URL: https://www.rxlist.com/supplements/maral_root.htm (accessed 28.03.2024)
14. Experimental substantiation of the use of maral deer antlers for combating extreme psychoemotional stress, URL: https://www.researchgate.net/publication/335678796_EXPEMENTAL_SUBSTANTIATION_OF_THE_USE_OF_MARAL_DEER_ANTLERS_FOR_COMBATING_EXTREME_PSYCHOEMOTIONAL_STRESS (accessed 27.03.2024)
15. Method of producing active substance from maral antlers, URL: https://patents.google.com/patent/RU2587755C1/en (accessed 28.03.2024)
16. Rassmotrenie izmenenii zakonodatelstva v oblasti pishchevoi promyshlennosti v Rossii i EAES [Consideration of changes in legislation in the field of food industry in Russia and the EAEU]/ Rudenko L. D., Shcherbakova A. A., Gulin V. M.// Improving the quality and safety of food products. – 2022. – рр. 209-211.
17. Lunicyn V.G., Nepriyatel' A.A. Bezothodnaya tekhnologiya pererabotki produkcii pantovogo olenevodstva // Sib. vestn. s.-h. nauki. - 2016. - № 5. - S. 83-91.
18. Lunicyn V.G., Nepriyatel' A.A. Novye produkty funkcional'nogo pitaniya na osnove produkcii maralovodstva // Sib. vestn. s.-h. nauki. - 2017. - № 4. - S. 87-92.
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Намысбаева А.Б., Жамурова В.С., Кожабергенов А.Т. Сублимация әдісімен маралдың (каспий бұғысының) кептірілген қанын өндіру тәсілдері және оның сапасын бағалау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;145(3):58-66. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-58-66
For citation:
Namysbayeva A.B., Zhamurova V.S., Kozhabergenov A.T. Methods of maral (Caspian red deer) dried blood production by sublimation and evaluation of its quality. The Journal of Almaty Technological University. 2024;145(3):58-66. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-58-66