Геродиетикалық ет өнімдерін әзірлеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-126-134
Аңдатпа
Геродиетарлық ет өнімдерін дамыту бойынша ұсынылған зерттеулердің өзектілігі егде жастағы адамдардың әртүрлі ақуыз көздеріне, соның ішінде қызыл ет және құс еті сияқты жануар текті ақуыз көздеріне, сондай-ақ балама өсімдік негізіндегі ақуызға қатысты салыстырмалы артықшылықтарға байланысты. көздері әлі анықталған жоқ. Егде жастағы адамдардың тағам таңдауы зерттелмеген, сондай-ақ олардың артықшылықтары мен ақуыз көзіне байланысты әртүрлі көміртегі белгілерін төлеуге дайындығы жоқ. Зерттеудің мақсаты – геродиетарлық ет өнімдерінің қазіргі жағдайы мен даму болашағын қарастыру. Бұл мақала егде жастағы адамдарға белсенді және салауатты қартаю процесін қолдауға бағытталған тағамдық теңдестірілген геродиетарлық ет өнімдерін дамытудың әлеуетті жолдарын сипаттауға арналған зерттеу әрекеті. Зерттеу объектісі ет өнімдерін тұтынудағы жасқа байланысты өзгерістер болып табылады. Жас негізгі дәмдерді, әсіресе тәтті және тұзды тану шегіне әсер ететіні сөзсіз. Атап айтқанда, сахароза мен натрий хлоридінің шекті мәндері жастармен салыстырғанда егде жастағы адамдарда анықталды. Дәмді танудың жоғары шегі тағамға қант пен тұзды қосудың табиғи қажеттілігін тудырады. Зерттеу әдістемесі жинақталған материалды сапалы мазмұнды талдау болды. Бірінші кезеңде геродиетарлық ет өнімдерін өндіруге арналған басылымдардың мәтіндері толығымен оқылып, қайта оқылды, яғни аңғал оқу деп аталатын жұмыс жүргізілді. Одан кейін аңғал оқу әсерінен туындаған әсерлер негізінде оқылған басылымдардың тұтастығы мен салыстырмалы маңызды элементтері туралы ойлар жазылды. Әрі қарай, геродиетарлық ет өнімдерін зерттеу мақсатына қатысты басылымдардың барлық бөліктері шамамен бірдей мағыналық бірліктерге бөлінді. Мазмұнды сапалы талдау геродиет ет өнімдерін өндіру процестері мен ингредиенттеріне сәйкес олардың арасындағы ортақ сипаттарды анықтау арқылы топтастыруды қамтыды. Келесі кезеңде семантикалық бірліктер кодификацияға ұшырап, ішкі категориялары бар бірқатар категориялар пайда болды. Соңында, жарияланымдардың барлық мәтіндері оқылып болғаннан кейін, мәтіндер жүргізілген контент-талдау нәтижелерімен салыстырылды, бұл таңдалған санаттар бойынша басылым мәтіндері мен кодтарының мазмұнын қамтудың шынайылығын тексеруге мүмкіндік берді.
Тірек сөздер
Автор туралы
Д. БеднягинШвейцариялық жоғары білім мектебі (SSHE)
Швейцария
1820, Монтре, Швейцария
Әдебиет тізімі
1. Lee, S., Choi, Y.-S., Jo, K., Yong, H. I., Jeong, H. G., Jung, S. 2021. Improvement of meat protein digestibility in infants and the elderly. Food Chemistry, 356, 1-12.
2. Mena, B., Ashman, H., Dunshea, F.R., Hutchings, S., Ha, M., Warner, R.D. 2020. Exploring meal and snacking behavior of older adults in Australia and China. Foods, 9(426), 1-24.
3. Iammarino, M., Mentana, A., Centonze, D., Palermo, C., Mangiacotti, M., Chiaravalle, A.E. 2020. Dye use in fresh meat preparations and meat products: A survey by a validated method based on HPLC- UVdiode array detection as a contribution to risk assessment. International Journal of Food Science + Technology, 55(3), 1126-1135.
4. Botinestean, C., Hossain, M., Mullen, AM, Auty, MAE, Kerry, JP, Hamill, RM 2020. Optimization of textural and technological parameters using response surface methodology for the development of beef products for older consumers. Journal of Texture Studies, 51(2), 263-275.
5. Siegrist, M., Hartmann, C. 2020. Consumer acceptance of novel food technologies. Nature Food, 1, 343-350.
6. Shi, H., Shahidi, F., Wang, J., Huang, Y., Zou, Y., Xu, W., Wang, D. 2021. Techniques for postmortem tenderization in meat processing: Effectiveness, application and possible mechanisms. Food Production, Processing and Nutrition, 3(21), 1-26.
7. Vliet, S., Bain, JR, Muehlbauer, MJ, Provenza, FD, Kronberg, SL, Pieper, CF, Hufman, KM 2020. A metabolomics comparison of plant-based meat and grass-fed meat indicates large nutritional differences despite comparable Nutrition Facts panels. Scientific Reports, 11, 1-13.
8. Gómez, I., Janardhanan, R., Ibañez, FC, Beriain, MJ 2020. The effects of processing and preservation technologies on meat quality: Sensory and nutritional aspects. Foods, 9(10), 1-30.
9. Bloom, I., Pilgrim, A., Jameson, KA, Dennison, EM, Sayer, AA, Roberts, HC, Cooper, C., Ward, KA, Robinson, SM 2021. The relationship of nutritional risk with diet quality and health outcomes in community-dwelling older adults. Aging Clinical and Experimental Research, 17(7), 1-10.
10. Chriki, S., Hocquette, J.-F. 2020. The myth of cultured meat: A review. Frontiers in Nutrition, 7(7), 1-9.
11. Jędrusek-Golińska, A., Górecka, D., Buchowski, M., Wieczorowska-Tobis, K., GramzaMichałowska, A., Szymandera-Buszka, K. 2020. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19, 835–856.
12. Grasso, A.C., Hung, Y., Olthof, M.R., Brouwer, I.A., Verbeke, W. 2021. Understanding meat consumption in later life: A segmentation of older consumers in the EU. Food Quality and Preference, 93, 1-14.
13. Broeckhoven, I., Verbeke, W., Tur-Cardona, J., Speelman, S., Hung, Y. 2021. Consumer valuation of carbon labeled protein-enriched burgers in European older adults. Food Quality and Preference, 89, 1-11.
14. Beniwal, A. S., Singh, J., Kaur, L., Hardacre, A., Singh, H. 2021. Meat analogs: Protein restructuring during thermomechanical processing. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 20(2), 1221-1249.
15. Bryant, C., Barnett, J. 2020. Consumer acceptance of cultured meat: An updated review (2018–2020). Applied Sciences, 10, 1-25.
16. Fraeye, I., Kratka, M., Vandenburgh, H., Thorrez, L. 2020. Sensorial and nutritional aspects of cultured meat in comparison to traditional meat: Much to be inferred. Frontiers in Nutrition, 7(35), 1-7.
17. Holman, B. W. B., Fowler, S. M., Hopkins, D. L. 2020. Red meat (beef and sheep) products for an aging population: A review. International Journal of Food Science + Technology, 55(3), 919-934.
18. Payne, L., Harris, P., Ghio, D., Slodkowska-Barabasz, J., Sutcliffe, M., Kelly, J., Stroud, M., Little, P., Yardley, L., Morrison, L. 2020. Beliefs about inevitable decline among home-living older adults at risk of malnutrition: A qualitative study. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 33(6), 841-851.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Беднягин Д. Геродиетикалық ет өнімдерін әзірлеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;144(2):126-134. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-126-134
For citation:
Bednyagin D. Development of gerodietary meat products. The Journal of Almaty Technological University. 2024;144(2):126-134. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-126-134