Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Жартылай ысталған шұжықтарды ұзақ уақыт сақтау кезінде цифрлық бақылаудың тиімділігі

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-111-116

Толық мәтін:

Аннотация

Жартылай ысталған шұжықтар — әлемдегі ең танымал ет өнімдерінің бірі. Дегенмен, ұзақ мерзімді сақтау кезінде жартылай ысталған шұжықтар сапасы мен қауіпсіздігінің нашарлауына әкелетін әртүрлі қолайсыз факторларға ұшырауы мүмкін. Бұл зерттеудің мақсаты жартылай ысталған шұжықтарды ұзақ уақыт сақтау кезінде цифрлық бақылаудың тиімділігін бағалау болып табылады. Зерттеудің негізгі бағыттары цифрлық бақылаудың тиімділігін бағалау үшін эксперименттік зерттеулер жүргізуді қамтиды. Зерттеудің ғылыми маңыздылығы — бұл ұзақ мерзімді сақтау кезінде жартылай ысталған шұжықтардың сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін цифрлық бақылауды қолданудың тиімділігін анықтауға мүмкіндік береді. Зерттеудің практикалық маңыздылығы: зерттеу нәтижелерін жартылай ысталған шұжық өндірісіне цифрлық бақылауды енгізу үшін пайдалануға болады. Зерттеу жартылай ысталған шұжықтарды сақтау параметрлерін бақылау үшін блокчейн технологиясын қолданды. Тәжірибелік нысан ретінде өсімдік компоненттері қосылған жартылай ысталған шұжықтар жасалды. Шұжықтарды сақтау параметрлері 3 ай бойы бақыланды. Зерттеу нәтижелері цифрлық қадағалау жартылай ысталған шұжықтардың сақталуының барлық кезеңдерінде олардың күйін сенімді және дәл бақылауды қамтамасыз етуге мүмкіндік беретінін көрсетті. Сандық бақылау шұжықтарды сақтаудың келесі параметрлерін бақылауға мүмкіндік береді: температура, ылғалдылық, жарық, оттегі, көмірқышқыл газы. Бұл параметрлер жартылай ысталған шұжықтардың сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін өте маңызды. Сандық қадағалау параметрлерді нақты уақыт режимінде бақылауға мүмкіндік береді, бұл өнім сапасының нашарлауын болдырмау үшін уақтылы шаралар қабылдауға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, сандық бақылау шұжықтарды сақтау процесінің ашықтығын қамтамасыз етеді. Кез келген мүдделі адам өнімді сақтау параметрлері туралы ақпаратқа қол жеткізе алады. Бұл тұтынушылардың жартылай ысталған шұжықтардың қауіпсіздігіне деген сенімін арттыруға мүмкіндік береді. Зерттеу нәтижелері жартылай ысталған шұжық өндірісіне цифрлық бақылауды енгізу үшін пайдаланылуы мүмкін. Цифрлық қадағалауды енгізу жартылай ысталған шұжықтардың сапасы мен қауіпсіздігін арттыруға, сондай-ақ тұтынушылардың осы өнімге деген сенімін арттыруға мүмкіндік береді.

Авторлар туралы

Т. К. Кулажанов
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100 



Л. К. Байболова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100 



М. С. Сериккызы
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100 



Д. К. Балев
Тағам технологиясы университеті
Болгария

 4002, Пловдив қ., Марица бульвары, 26 



Д. Б. Влахова-Вангелова
Тағам технологиясы университеті
Болгария

 4002, Пловдив қ., Марица бульвары, 26 



Әдебиет тізімі

1. Смирнова А.В. Программы цифровой экономики: анализ Республики Казахстан. 2022. Т.2. №3. с. 60-63

2. Рассмотрение изменений законодательства в области пищевой промышленности в России и ЕАЕС/ Руденко Л. Д., Щербакова А. А., Гулин В. М.// Повышение качества и безопасности пищевых продуктов. – 2022. – Сс. 209-211.

3. Технический регламент 021/2011 "О безопасности пищевых продуктов". Электронный ресурс Технический регламент 021 / 2011 «О безопасности пищевой продукции» [Электронный ресурс]: URL: https://adilet.zan.kz/rus/docs/H11T0000880.

4. ISO 22000:2018 «Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain» [Electronic resource]: URL: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=39509429&show_di=1

5. Serikkyzy M. et al. Developing a Risk Assessment Methodology for the Production of Semi-Smoked Sausages //Journal of Culinary Science & Technology. – 2023. – Pp. 1-9.

6. Е.Е Курчаева. Использование композитных смесей в технологии мясных изделий функционального назначения с применением мяса кролика. Курчаева, Е.Е. Использование композитных смесей в технологии мясных изделий функционального назначения с применением мяса кролика / Е.Е. Курчаева, В.Л. Пащенко, А.О. Рязанцева, Ю.А. Сафонова // Технологии и товароведение сельскохозяйственной продукции. - 2018. -№ 1 (10). -С. 56-68

7. Zharinov A. I. Principles of increasing the shelf life of meat and meat products. Meat technologies. 2014. № 7 (139). pp. 30-35.

8. Tripoli M., Schmidhuber J. Optimising traceability in trade for live animals and animal products with digital technologies //Rev. Sci. Tech. – 2020. – Т. 39. – №. 1. – С. 235-244.

9. Azuara G., Luis Tornos J., Luis Salazar J. Improving RFID traceability systems with verifiable quality //Industrial Management & Data Systems. – 2012. – Т. 112. – №. 3. – P. 340-359.

10. Липатова Л.П. Применение композитных смесей в технологии функциональных мясных продуктов с использованием мяса кролика. Современные требования и тенденции рынка полуфабрикатов // Пищевая промышленность. 2014. №. 3. С.48-49.

11. Sander F., Semeijn J., Mahr D. The acceptance of blockchain technology in meat traceability and transparency //British Food Journal. – 2018. – Т. 120. – №. 9. – Pp. 2066-2079.

12. Bosona T., Gebresenbet G. Food traceability as an integral part of logistics management in food and agricultural supply chain //Food control. – 2013. – Т. 33. – №. 1. – P. 32-48.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Кулажанов Т.К., Байболова Л.К., Сериккызы М.С., Балев Д.К., Влахова-Вангелова Д.Б. Жартылай ысталған шұжықтарды ұзақ уақыт сақтау кезінде цифрлық бақылаудың тиімділігі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;144(2):111-116. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-111-116

For citation:


Kulazhanov T.K., Baibolova L.K., Serikkyzy M.S., Balev D.K., Vlahova-Vangelova D.B. Effectiveness of digital traceability in long-term storage of semi-smoked sausages. The Journal of Almaty Technological University. 2024;144(2):111-116. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-111-116

Қараулар: 196


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)