Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Bio-ap-irga (БАД) биологиялық белсенді қоспаларының йогурттардың құрамы мен қасиеттеріне әсерін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-96-103

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бүгінгі таңда тұтынушылар сатып алынатын өнімнің сапасына ерекше назар аударады. Олар сондай-ақ инновацияның жоғары деңгейін күтеді. Осылайша, сүт секторының ұсынысы денсаулыққа дәлелденген пайдасы бар әртүрлі қоспаларды қолдануға көбірек көңіл бөлуде. Функционалдық бағыттағы өнімдердің қазіргі заманғы нарығы 65% сүт өнімдерінен тұрады. Функционалды тамақ технологиясының негізі-бұл пайдалы ингредиенттердің құрамын тұтынудың физиологиялық нормаларымен байланысты деңгейге дейін арттыруды қамтамасыз ететін дәстүрлі өнімдерді өзгерту. Әлемнің әртүрлі аймақтарындағы көптеген ғылыми зерттеумен айналысады және олардың мақсаты адам ағзасына пайдалы әсер ететін өсімдік қоспаларын анықтау болып табылады. Өсімдік шикізатының ерекшелігіфизиологиялық белсенділігі бар әртүрлі сипаттағы әртүрлі химиялық қосылыстардың көп мөлшерін синтездеу қабілеті. Бұл мақалада сарысулық ақуыз концентратын, ырғай жидектерін және арония (Aronia melanocarpa) қолдану негізінде алынған биологиялық белсенді қоспаның әсерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Әзірленген биологиялық белсенді қоспаларды қолдану арқылы алынған йогурттың физикалықхимиялық, органолептикалық көрсеткіштерінің нәтижелері келтірілген. Дайын йогуртте ақуыздардың, С витаминінің, полифенолдардың мөлшері едәуір артқаны анықталды. Антиоксиданттық қасиеттердің жоғарылауы байқалды. Нәтижелер BIO-AP-IRGA биологиялық белсенді қоспаларымен байытылған йогурттың биологиялық құндылығын көрсетеді.

Авторлар туралы

К. К. Макангали
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

 Қазақстан Республикасы, 010000, Астана, Жеңіс 62 



Т. Ч. Тултабаева
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

 Қазақстан Республикасы, 010000, Астана, Жеңіс 62 



Г. Н. Жакупова
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

 Қазақстан Республикасы, 010000, Астана, Жеңіс 62 



А. Т. Сағандық
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

 Қазақстан Республикасы, 010000, Астана, Жеңіс 62 



А. Т. Ахметжанова
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

 Қазақстан Республикасы, 010000, Астана, Жеңіс 62 



А. А. Бексұлтан
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

 Қазақстан Республикасы, 010000, Астана, Жеңіс 62 



Әдебиет тізімі

1. Икласова А., Анализ казахстанского рынка специализированных пищевых продуктов с содержанием пектина//Вестник Казахского Национального медицинского университета – 2019. – №. 1. – С. 472-475.

2. Савичева, Т., Разработка биойогуртов функционального назначения. //Пищевая промышленность – 2023. –№. 10. –С. 112-115.

3. Shiby, V., and Mishra, H., "Fermented milks and milk products as functional foods—A review."Critical reviews in food science and nutrition 53.5 (2013): 482-496. doi.org/10.1080/10408398.2010.547398

4. Алимарданова, М., Биотехнологические аспекты использования вторичного белково-углеводного сырья //Вестник КазНИ. Серия биологическая – 2012. – №. 4. – С. 31-32

5. Paladius, I., “Whey: an overview of the work. Part 1. Classification, composition, properties, derivatives, application //Electronic processing of materials. – 2021. – vol. 57. – No. 1. – PP. 52-69.

6. Храмцов А., Безотходная переработка молочного сырья М.: КолосС, 2008. – 200 с.

7. Гончаров В., Проблемы развития российского молочного подкомплекса, //Проблемы переходного периода в экономике – 2020.- №. 10. – С. 721-731.

8. Дысин А., Биологически активные добавки, влияющие на микроорганизмы-продуценты в пищевой биотехнологии: обзор. //Молекулы – 2023 .–№. 28 – С.1413.

9. Hasegawa, Y., Bolling B.W. Yogurt consumption for improving immune health //Current Opinion in Food Science. – 2023. – Р. 101017.

10. Barros, L., Pereira, C., & Ferreira, I. C. F. R. (2013). "Optimized Analysis of Organic Acids in Edible Mushrooms from Portugal by Ultra Fast Liquid Chromatography and Photodiode Array Detection".Food Analytical Methods, 6(1). https://doi.org/10.1007/s12161-012-9443-1

11. Spréa, R.M., Fernandes, Â., Calhelha, R.C., Pereira, C., Pires, T.C., Alves, M.J., Canan, C., Barros, L., Amaral, J.S., & Ferreira, I.C.F.R. (2020). “Chemical and bioactive characterization of the aromatic plant: Levisticum officinale”. W.D.J

12. Короткова Е., Исследование антиоксидантных и каталитических свойств некоторых биологически активных веществ методом вольтамперометрии. Краткое сообщение //Аналитическая и биоаналитическая химия – 2003. –№. 375. – С. 112-115.

13. Сазанова О., Биохимическое обоснование разработки технологии молочных продуктов с растительными наполнителями //Научная электронная библиотека, eLIBRARY.RU – 2005. – С. 2.

14. Hossain, M. A., Dewan, M. F., Billah, M. T., Ahiduzzaman, M., Haque, M. M., & Haque, M. A. (2023). “Jackfruit Seed as a Natural Source for Protein and Mineral Enrichment of Yogurt. Journal of Food Processing and Preservation”. 2023.

15. Fadhlurrohman, I., Sumarmono, J., Tianling, M., Prasetya, R., Safitri, A., Kafa, U. A., & Setyawardani, T. (2023). “Physical and Chemical Properties of Cow's Milk Yogurt Added Whey Protein Concentrate (WPC) //Proceeding ICMA-SURE” – 2023. – Т. 2. – №. 1. – РР. 109-113.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Макангали К.К., Тултабаева Т.Ч., Жакупова Г.Н., Сағандық А.Т., Ахметжанова А.Т., Бексұлтан А.А. Bio-ap-irga (БАД) биологиялық белсенді қоспаларының йогурттардың құрамы мен қасиеттеріне әсерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;144(2):96-103. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-96-103

For citation:


Makangali K.K., Tultabayeva T.Ch., Zhakupova G.N., Sagandyk A.T., Akhmetzhanova A.T., Beksultan A.A. Investigation of the effect of bio-ap-irga dietary supplements on the composition and properties of yogurts. The Journal of Almaty Technological University. 2024;144(2):96-103. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-96-103

Қараулар: 293


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)