Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Қазақстанның жабайы өсімдіктері мен жемістерінің функционалдық қасиеттерін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-83-90

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл жұмыстың мақсаты шикізат базасын кеңейту және оларды функционалдық азық-түлік технологиясында қолдану мүмкіндігі мақсатында олардың химиялық құрамы мен қауіпсіздігін зерттеу негізінде Қазақстанның жабайы өсетін өсімдіктерін (итмұрын, шырғанақ, долана) таңдауды негіздеу болып табылады. Долана, итмұрын және шырғанақ жемістерінің химиялық құрамын зерттеу нәтижесінде долана жемістеріндегі С витаминінің мөлшері 27,8 мг, итмұрын жемістерінде – 578,01 мг, шырғанақ жемістерінде – 100 г өнімге 285,05 мг екендігі анықталды. Е дәрумені мөлшері сәйкесінше 7,8; 1,8 құрайды; 3,18 мг, β-каротин – 9,27; 2,7 және 2,13 мг, диеталық талшық – 7,2; 12,28; 2,24 г.долана жемістеріндегі калий мөлшері 14,72 мг, итмұрын жемістерінде – 26,18 мг, шырғанақ жемістерінде-100 г өнімге 197,18 мг құрайды. Темірдің мөлшері тиісінше 0,05; 1,7; 1,14 мг, Zn – 0,08; 0,23 және 0,004 мг құрайды. Қауіпсіздік көрсеткіштері бойынша зерттелетін өсімдіктер НҚ талаптарына сәйкес келеді. Жабайы өсімдіктердің жемістерінің тағамдық құндылығы мен қауіпсіздігін зерттеу нәтижесінде оларды функционалды тамақ өнімдерін өндіруде қолданудың орындылығы негізделген.

Авторлар туралы

А. К. Изембаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 Қазақстан, 050012, Алматы қ., Төле би, 100 



З. Н. Молдақұлова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 Қазақстан, 050012, Алматы қ., Төле би, 100 



А. С. Абдреева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 Қазақстан, 050012, Алматы қ., Төле би, 100 



М. Б. Атыханова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 Қазақстан, 050012, Алматы қ., Төле би, 100 



Т. Б. Ахлан
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 Қазақстан, 050012, Алматы қ., Төле би, 100 



Э. Б. Асқарбеков
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

 Қазақстан, 050012, Алматы қ., Төле би, 100 



Әдебиет тізімі

1. Манжесов В.И., Тертычная Т.В., Пащенко В.Л. Натуральные биокорректоры для функциональных продуктов питания// Пищевая промышленность. - 2017. - №11. - С.56-59.

2. Балуян Х.А. Разработка технологий экструзионных и хлебобулочных изделий с применением экстракта гарцинии камбоджийской. Дисс. канд.техн.наук. - М.: ФГАНУ НИИХП, 1917.

3. Иоргачева Е.Г., Лебеденко Т.Е. Потенциал лекарственных, пряноароматических растений в повышении качества пшеничного хлеба//Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2014. - № 2. - С.101-108.

4. FAO. Trade in Medicinal Plants [Electronic resource] / Food and Agriculture Organization of the United Nations. – Available at: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/008/af285e/af285e00.pdf. (дата обращения 16.03.2014)

5. Saxena, M. Phytochemistry of Medicinal Plants [Text] / M. Saxena, J. Saxena, R. Nema, D. Singh, A. Gupta // Journal of Pharmocognosyand Phytochemistry. – 2013. – Vol. 1(6). – P. 168–182.

6. Яковлев Г. П. Лекарственное сырье растительного и животного происхождения. Фармакогнозия: учебное пособие. – СПб.: СпецЛит, 2006. – 845 с.

7. Овчаренко А.С., Расулова Е.А., Кондакова О.Э., Иванова О.В. Функциональные ингредиенты плодов дикорастущих растений// Пищевая промышленность. – 2017. - №12. – С.53-57.

8. Vasfilova E.S., Muhina V.A. Dikorastushie lekarstvennye rasteniya Urala.-Ekaterinburg:izd-vo Ural. Un-ta, 2014. - 204 s.

9. Айдарханова Г.С., Новак А.П., Имашева Б.С., Ташев А. Оценка ресурсов лекарственных растений в лесах Казахстанской части Алтая и их экологическое состояние//Вестник Карагандинского университета. - 2019. - №3. - С. 72-79. (In Russian)

10. Котухов Ю.А. Перечень лекарственных растений Казахстанского Алтая / Ю.А. Котухов, А.Н. Данилова, С.А. Кубентаев. -Риддер: МедаАльянс, 2015. - 155 с.

11. Хабаров С.Н., Попов В.Г., Рубашанова Е.А. Исследование влияния биологически активных веществ дикорастущих растений на формирование функциональных свойств продуктов питания//Индустрия питания. - 2016. - №1. - С.61-68.

12. Андреев А.А., Мезенцева Н.Н., Куркин В.А. Изучение химического состава сырья боярышника мягковатого // XLVIII Самарская областная студенческая научная конференция. - 2022. - Т. 1. - C. 312-313.

13. Сагарадзе В.А., Бабаева В.А., Калеикова Е.И. Установление подлинности перспективного вида лекарственного сырья – цветков с листьями боярышника // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. – 2017. - № 20. - С. 26-31.

14. Морозова Т.В., Куркин В.А., Правдивцева О.Е. Актуальные проблемы химической стандартизации сырья лекарственных растений рода боярышник ΈCRATAEGUS L.Ή. //Фармация и фармакология. – 2018. - №6(2). – С.104-120. https://doi.org/10.19163/2307-9266-2018-6-2-104-120

15. Кокаева Ф. Ф., Джатиева Д. Н., Колотий Т. Б., Едыгова С. Н., Арутюнова Г. Ю. Исследование биохимических показателей плодов шиповника «майский» (rosamajalis) для определения способа их переработки// Новые технологии. – 2018. - №1.

16. Николай Л., Наталия К. Шиповник - природный концентрат витаминов и антиоксидантов//Наука и инновации. – 2017. - №10. – С. 45-49.

17. Алексашина С.А., Макарова Н.В., Деменина Л.Г. Антиоксидантный потенциал плодов шиповника//Вопросы питания. – 2019. - Том 88, № 3. – С. 84-89

18. Тринеева О.В. Изучение химического состава плодов облепихи крушиновидной, произрастающей на территории Центрального Черноземья// Разработка и регистрация лекарственных средств. - 2023. -№1. – С. 84-94. https://doi.org/10.33380/2305-2066-2023-12-1-84-94

19. Тринеева О. В., Сафонова И. И., Сафонова Е. Ф., Сливкин А.И. Определение антиоксидантной активности извлечений из плодов облепихи крушиновидной// Вестник ВГУ. Серия: Химия. Биология. Фармация. – 2012. №2. – С.266–268.

20. Тагибергенова Г.Г., Омаров М.М. Биотехнологические аспекты использования облепихи в производстве мармелада // Молодой ученый. - 2020. - № 3 (293). - С. 84-86. -URL: https://moluch.ru/archive/293/66480/

21. Спиричев В. Б., Трихина В.В. Биохимическая характеристика эссенциальных нутриентов как научная основа для определения функциональных свойств специализированных продуктов и механизмов их действия на обменные процессы// Человек. Спорт. Медицина. -2017. -Т. 17. - № 2. - С. 5-19.

22. Могильный М. П., Баласанян А.Ю., Шалтумаев Т.Ш. Рациональное использование источников пищевых волокон при производстве пищевой продукции// Новые технологии. - 2014. - № 1. - С. 28-33.

23. Попов А.И. Химические элементы плодов голубики (VacciniumuliginosumL.) (EricaceaeJuss.)//Вестник Кемеровского государственного университета. - 2014. - № 2 (58). - Т. 1. - С. 22-29.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Изембаева А.К., Молдақұлова З.Н., Абдреева А.С., Атыханова М.Б., Ахлан Т.Б., Асқарбеков Э.Б. Қазақстанның жабайы өсімдіктері мен жемістерінің функционалдық қасиеттерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;144(2):83-90. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-83-90

For citation:


Izembaeva A.K., Moldakulova Z.N., Abdreeva A.S., Atyhanova M.B., Ahlan T.B., Аskarbekov E.B. Studies of functional properties of fruits of wild plants of Kazakhstan. The Journal of Almaty Technological University. 2024;144(2):83-90. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-2-83-90

Қараулар: 293


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)