Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

АҚУЫЗ ҚОСПАСЫ БАР ДӘН ҚОСПАСЫНЫҢ ЭКСТРУЗИЯСЫ ПРОЦЕСІНІҢ НЕГІЗГІ ЗАҢДЫЛЫҚТАРЫН ЗЕРТТЕУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Ақуыз қоспасы бар дән қоспасының экструзиясы процесінің негізгі заңдылықтарын зерттеу қарастырылды. Экструдер кезінде 4 МПа жететін қысым процесі есептелді. Экструдер шнегінің айналу жылдамдығы 55 сек. Қоспаның бастапқы ылғалдылығының жоғарылауы, сондай-ақ қалыптау алдындағы аймақта балқыманың тұтқырлығының төмендеуі есебінен экструзия процесінің өту жылдамдығының артуына алып келеді. Шнектің тұрақты айналу жылдамдығы кезінде экструдер жұмыс аймағының ұзындығы бойынша өнім температурасын бөлу оның матрицаға дейін күрт өсуімен сипатталады. Матрицаның алдындағы аймақта өнімнің температурасы тұрақты және матрицадан шыққан кезде тез 1000С-қа дейін төмендейді. Жоғары жылдамдық пен тамақ қоспасы жұмыс аймағында аз уақыт тұратыны анықталды, бұл матрица алдындағы аймақта температура өскен кезде қоректік заттардың ыдырауын төмендетеді. Бұл экструдердегі суды сұйық күйінде жоғары қысым мен температураға байланысты. Экструдат матрицадан шыққан кезде судың жарылу булануы есебінен көп энергия бөлінеді және температураның күрт төмендеуі орыналады.

Авторлар туралы

У. Ч. Чоманов
"Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
Ресей


Г. Е. Жумалиева
"Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
Ресей


Г. С. Актокалова
"Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
Ресей


Р. . Касимбек
"Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
Ресей


А. . Тултабаева
"Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Касьянов Г.И. Технология производства сухих завтраков.- Ростов н/Д: Изд. МарТ., 2002. - 96 с.

2. Остриков А.Н., Абрамов О.В., Рудометкин А.С. Экструзия в пищевой технологии.- СПб.:ГИОРД, 2004.-288с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Чоманов У.Ч., Жумалиева Г.Е., Актокалова Г.С., Касимбек Р., Тултабаева А. АҚУЫЗ ҚОСПАСЫ БАР ДӘН ҚОСПАСЫНЫҢ ЭКСТРУЗИЯСЫ ПРОЦЕСІНІҢ НЕГІЗГІ ЗАҢДЫЛЫҚТАРЫН ЗЕРТТЕУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2019;(3):73-78.

For citation:


Chomanov U., Zhumalieva G., Aktokalova G., Kassimbek R., Tultabayeva A. STUDY OF THE MAIN EXTRUSION PROCESS FACTORS OF GRAIN MIX WITH A PROTEIN FILLING. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(3):73-78. (In Russ.)

Қараулар: 287


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)