Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Аймақтық жабайы және мәдени өсімдіктердің кофе алмастырғыштары

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-101-110

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл зерттеудің мақсаты Павлодар облысындағы өсімдіктердің түрлік құрамын зерттеу және оны жаппай өндіруге және тамақтану орындарында пайдалану үшін өнімді ұсыну болды. Түрлер құрамы үшкіржеміс жидесі (Elaeagnus angustifolia ), алқызыл долана (Crataegus sanguinea), ақтікен сібір (Nitraria sibirica), дәрілік спаржа (Asparagus), кәдімгі шәңгіш (Viburnum opulus) сияқты 5 өсімдік түрінде ұсынылды. Мақалада Павлодар облысының аумағында өсетін өсімдік шикізатынан алынған кофені алмастыратын сусындардың органолептикалық көрсеткіштерін зерттеу деректері келтірілген. Нәтижелер жергілікті өсімдіктерді кофеинсіз кофе алмастыратын сусындарды, соның ішінде арзан және осы аймақта қолжетімді сусындарды өндіру үшін әлеуетті шикізат ретінде қарастыруға мүмкіндік береді.

Авторлар туралы

А. К. Байбусинова
Әлкей Марғұлан атындағы Павлодар педагогикалық университеті
Қазақстан

Павлодар қ,Олжабай батыр 60



С. Ж. Кабиева
Әлкей Марғұлан атындағы Павлодар педагогикалық университеті
Қазақстан

Павлодар қ,Олжабай батыр 60



Н. Е. Тарасовская
Әлкей Марғұлан атындағы Павлодар педагогикалық университеті
Қазақстан

Павлодар қ,Олжабай батыр 60



Әдебиет тізімі

1. Каппушева З.М. Кофеин и его влияние на работу сердечно-сосудистой системы // З. М. Каппушева // Фундаментальная и прикладная наука: Состояние и тенденции развития: сборник статей XVII Международной научно-практической конференции. Петрозаводcк, – 2022. – С. 88-92.

2. Cornelis M. Coffee, CYP1A2 genotype, and risk of myocardial infarction // M. Cornelis, A. El-Sohemy, E. Kabagambe, H. Campos. – JAMA. – 2006. – № 295(10)5.

3. Квасенков О.И. Патент РФ №2386294 // О.И. Квасенков // Способ получения инстант-порошка для кофейного напитка «Борисовский» –Опубл. 20.04.2010. – Бюлл. – № 11. – 4 с.

4. Квасенков О.И. Патент РФ №2386281. // О.И. Квасенков // Способ получения кофейного напитка «Смоленский»; – Опубл. 20.04.2010. – Бюлл. – № 11. – 4 с.

5. Квасенков О.И. Патент РФ №2384120. // О.И. Квасенков // Способ производства ароматизированного кофейного напитка «Подмосковный». – Опубл. 20.03.2010. – Бюлл. – № 8. – 4 с.

6. Квасенков О.И. Патент РФ №2386286. // О.И. Квасенков // Способ производства ароматизированного кофейного напитка «Чеховский». –Опубл. 20.04.2010. – Бюлл. – № 11. – 4 с.

7. Квасенков О.И. Патент РФ №2370989. // О.И. Квасенков // Способ производства ароматизированного кофейного напитка «Школьный». - опубл. 27.10.2009. – Бюлл. – № 30. – 4 с.

8. Квасенков О.И. Патент РФ №2383180. // О.И. Квасенков // Способ производства ароматизированного кофейного напитка «Домодедовский». - опубл. 10.03.2010. – Бюлл. – № 7. – 4 с.

9. Квасенков О.И. Патент РФ №2384080. // О.И. Квасенков // Способ производства инстантпорошка для получения ароматизированного кофейного напитка «Видновский». - опубл. 20.03.2010. – Бюлл. – № 8, кл. – 4 с.

10. Нахмедов Ф.Г. Технология кофепродуктов. – М.: Легкая и пищевая промышленность. 1984. – с. 107 – 10 с.

11. Усанова З.И. Патент РФ №2367178. // З.И. Усанова // Способ получения порошкообразного кофе из клубней топинамбура. Технология кофепродуктов. – М.: Легкая и пищевая промышленность. - опубл.02.10.2018. – Бюлл – № 28.

12. Квасенков О.И. Патент РФ на изобретение № 2 370070. // О.И. Квасенков // Способ получения инстант-порошка для цикорно-злакового напитка. - опубл. 20.10.2009. – Бюлл. – № 29. – 4 с.

13. Кортиков В.Н. Полная энциклопедия лекарственных растений //В.Н.Кортиков, А.В.Кортиков //. Ростов-на Дону.: Изд-во «Феникс, 2008. – 62 с.

14. Елина Г.А. Аптека на болоте: Путешествие в неизведанный мир. – СПб.: Наука, 1993. – 496 с. – С. 237-239.

15. Пастушенков Л.В, Пастушенков А.Л, Пастушенков В.Л. Лекарственные растения: Использование в народной медицине и быту. – Л.: Лениздат, 1990. – 384 с., ил. – 231 с.

16. Пастушенков Л.В, Пастушенков А.Л, Пастушенков В.Л. Лекарственные растения: Использование в народной медицине и быту. – Л.: Лениздат, 1990. – 384 с., ил. – 37 с.

17. Лавренова Г.В. Домашний травник. – М.: ЗАО «ОЛМА Медиа Групп», 2010. – 640 с. – С. 100-101.

18. Большой энциклопедический словарь лекарственных растений / под ред. Г.П. Яковлева. - 3-е изд., испр. и доп. - Санкт-Петербург: СпецЛит, 2015. – 759 с.

19. Морозова Т.В, Куркина А.В, Правдивцева О.Е, Дубищев А.В, Куркин В.А, Зайцева Е.Н. Фармакогностическое и фармакологическое исследование сырья боярышника; //Известия Самарского научного центра РАН. 2015. – №5– 3с.

20. Лакин Г.Ф. Биометрия. Учеб. пособие для биол. спец. вузов. - М.: Высшая школа, 1980. – 293 с.

21. Рогов И.А, Антипова Л.В, Дунченко Н.И. Химия пищи / М.: Колос, 2007. – С. 25-31.

22. Рябоконь А.А. Новейший справочник лекарственных растений / А. А. Рябоконь. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2009. – 397 с. – (Живая линия). – 231 с.

23. Иллюстрированный определитель растений Казахстана /Под ред. В.Б. Голоскокова. Т. 2. Алма-Ата: издательство «Наука» КазССР, 1972. 19 с.

24. Банаев Е.В. Изменчивость содержания биологически активных веществ в листьях селитрянки Nitraria sibirica Pall. (Nitrariaceae) Е.В. Банаев, Г.И. Высочина, Т.А. Кукушкина // Сибирский экологический журнал. – 2014. – Т. 21, № 1. – С. 115-122. – EDN SLRZET.

25. Лавренова Г.В. Полная энциклопедия лекарственных растений // Лавренова Г.В, Лавренов В.К. – М.: АСТ; Донецк: Сталкер, 2008. – 416 с. – 322 с.

26. Кортиков В.Н. Полная энциклопедия лекарственных растений // В.Н. Кортиков, А.В. Кортиков. – Ростов-на Дону: Феникс, 2008. – 797 с. – С. 614-616.

27. Наумкин В.Н, Коцарева Н.В, Манхина Л.А, Крюков А.Н. Пищевые и лекарственные свойства культурных растений: учебное пособие. – Лань, 2021. - 400 с.

28. Иванов В. А, Лис Е. В, Фибих Е. В, Шимова Ю. С. Исследование технологических факторов при переработке плодов калины обыкновенной // Ползуновский вестник. – 2022. – № 3. – С. 130-135

29. Машковский М.Д. Лекарственные средства. – М.: ООО «Издательство Новая волна», 2000. – 540 с. – 474 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Байбусинова А.К., Кабиева С.Ж., Тарасовская Н.Е. Аймақтық жабайы және мәдени өсімдіктердің кофе алмастырғыштары. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;143(1):101-110. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-101-110

For citation:


Baibusinova A.K., Kabieva S.J., Tarasovskaya N.E. Coffee substitutes from regional wild and cultivated plants. The Journal of Almaty Technological University. 2024;143(1):101-110. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-101-110

Қараулар: 291


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)