Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Балалар тамақтануына арналған жеміс қоспасымен қышқыл сүт өнімінің рецептурасын әзірлеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-40-48

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл жұмыста сүтқышқылды өнімдер ассортиментін кеңейту мақсатында құрамына енгізілетін ашытқылар мен жеміс қоспасының қасиеттерін ескере отырып, йогурт алу технологиясы әзірленген және оның физика-химиялық қасиеттерін зерттеу нәтижесінде сақтау мерзімі анықталған. Зерттеу мақсаты: сүт шикізатын қолданып, өсімдік тектес қоспалардың физико-химиялық қасиеттерін сақтай отырып, балалар ағзасына пайдалы болатын жаңа өнім түрін әзірлеу. Балаларға арналған сүт өнімдерінің ассортиментін кеңейту болып табылады. Зерттеу жаңалығы: балаларға арналған жаңа сүт өнімінің технологиясын, өңдеу режимдерін негізделді; өнімнің құрамына қосылатын өсімдік тектес шикізатты негізделді; таңдалатын ашытқылардың ұтымды комбинациясын таңдалды. Зерттеу әдістері: нормативті-техникалық құжаттамаларды (МемСТ, ТШ және т.б.) қолданып, шикізат пен дайын өнімнің органолептикалық, физико-химиялық, микробиологиялық, қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау әдістері. Жұмыс барысында өнімнің дәрумендік, аминқышқылдық құрамы және микробиологиялық көрсеткіштеріне талдау жасалды. Өнімнің отандық тағам саласының балалар тамақтануына өзіндік үлесі бар, ассортиментті кеңейтіп қана қоймай, биологиялық құндылығы жоғары өнім өндірілді. Балалар тамақтануына арналған банан езбесі қосылған йогурт өнімі әзірленді. Йогурт құрамы банан езбесінің әсерінен калий микроэлементімен және В тобының дәрумендерімен байытылған.

Авторлар туралы

Ж. Ж. Смаилова
Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті
Ресей

120018, Қызылорда қ., Ы. Жақаев, 75



А. Т. Темірбекқызы
Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті
Қазақстан

120018, Қызылорда қ., Ы. Жақаев, 75



З. Т. Сәрсенбаева
Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті
Қазақстан

120018, Қызылорда қ., Ы. Жақаев, 75



С. Е. Аман
Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті
Қазақстан

120018, Қызылорда қ., Ы. Жақаев, 75



Ә. Қ. Серіков
М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті

150000, Петропавл қ., М.Жұмабаев көш., 144



А. Н. Нурханова
М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті

150000, Петропавл қ., М.Жұмабаев көш., 144



Әдебиет тізімі

1. Контарева В.Ю., Савицкая Т.С. Разработка технологии йогурта, обогащенного пробиотическим комплексом и пюре из ягод голубики и плодов кизила. //Синергия Наук. 2017. – № 16. – 513-519б .

2. Иванова С.Е. Йогурт с тыквенным наполнителем и пищевыми волокнами для здорового и диетического питания / С.Е.Иванова, А.И. Кадырова, М.К. Гайнуллина // «Наука молодых – будущее России». – 2019. – 261-263 б.

3. Rashwan, A.K., Osman, A.I. & Chen, W. Natural nutraceuticals for enhancing yogurt properties: a review. Environ Chem Lett 21, pp. 1907–1931 (2023). https://doi.org/10.1007/s10311-023-01588-0

4. Pehlivan, A.D., Yadel, İ., Kılıç, N. et al. The incorporation of Chlorella vulgaris and Chondrus crispus algae in the production of functional ayran drinks: effects on physicochemical, microbiological, and sensory characteristics. Food Measure 17, pp. 3019–3032 (2023). https://doi.org/10.1007/s11694-023-01840-9

5. Naemeh, K., Ali, M.S., Elham, M. et al. Production of the whey protein-based probiotic beverages incorporated with Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, and peppermint essence nanoliposomes. Food Measure 17, 2708–2717 (2023). https://doi.org/10.1007/s11694-022-01770-y

6. Chen, W. Lactic Acid Bacteria. Springer Singapore. 2019, V, p. 409. https://doi.org/10.1007/978-981-13-7832-4

7. Калюжная О.С., Ивахненко Е.Л., Стрилец О.П., Стрельников Л.С. Изучение свойств функционального продукта обогащенного йогурта // Университет ғылымы: болашаққа көзқарас: халықаралық ғылыми-практикалық конференция материалдарының жинағы. (Курск, 4-6 ақпан 2016 ж.)- 48-52 б.

8. Ибрахим М.Н., Селезнева И.С. Получение функционального йогурта с использованием бетаглюкана из овса // Actualscience. 2017 Т. 3, № 3.- 80- 85 б. ISSN 2412-9690.

9. Dunford E., Louie J. C. Y., Byrne R. et al. The nutritional profile of baby food and toddler food products sold in Australian supermarkets. Maternial and child health, 19, pp. 2598-2608 (2015).

10. Thomas F., Piqueras-Fiszman B., PantinSohier G. The effect of ingredient images on baby food packaging on healthiness perception, tastiness, attitude, and purchase intention. AMSAC 2020: From Micro to Macro: Dealing with Uncertainties in the Global Marketplace, pp. 533–534.

11. Kaplan, D.M. (eds). Child Nutrition. Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics. Springer, Dordrecht. 2019. https://doi.org/10.1007/978-94-024-1179-9_300246

12. Tahmaz, J., Mujić-Dovadžija, S., Begić, M., Oručević Žuljević, S., Jurković, J., Alkić-Subašić, M. (2022). Determination of Quality Parameters of Dehydrated Carbohydrate Based Baby Food. In: et al. 10th Central European Congress on Food. CE-Food 2020. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-04797-8_1

13. Rasane, P., Jha, A. & Sharma, N. Predictive modelling for shelf life determination of nutricereal based fermented baby food. J Food Sci Technol 52, pp. 5003–5011 (2015). https://doi.org/10.1007/s13197-014-1545-x

14. Saçmacı, Ş., Saçmacı, M. Determination of Arsenic(III) and Total Arsenic at Trace Levels in Baby Food Samples via a New Functionalized Magnetic Graphane Oxide Nanocomposite . Biol Trace Elem Res 199, pp. 4856–4866 (2021). https://doi.org/10.1007/s12011-021-02754-7

15. da Silva, L.P., Azevedo Vargas, E., Madureira, F.D. et al. Development and validation of a novel analytical method to quantify aflatoxins in baby food samples by employing dispersive solid phase extraction with multi-walled carbon nanotubes. Food Anal. Methods 13, pp. 1530–1537 (2020). https://doi.org/10.1007/s12161-020-01778-4

16. Usal, M., Sahan, Y. In vitro evaluation of the bioaccessibility of antioxidative properties in commercially baby foods. J Food Sci Technol 57, pp. 3493–3501 (2020).

17. Kultur, G., Misra, N.N., Barba, F.J. et al. Effect of high hydrostatic pressure on background microflora and furan formation in fruit purée based baby foods. J Food Sci Technol 55, pp. 985–991 (2018).

18. Yaman, M., Mızrak, Ö.F., Çatak, J. et al. In vitro bioaccessibility of added folic acid in commercially available baby foods formulated with milk and milk products. Food Sci Biotechnol 28, pp. 1837–1844 (2019).

19. Dóka, O., Ajtony, Z., Bicanic, D. et al. Direct Quantification of Carotenoids in Low Fat Baby Foods Via Laser Photoacoustics and Colorimetric Index α*. Int J Thermophys 35, pp. 2197–2205 (2014).

20. Kiani, A., Arabameri, M., Moazzen, M. et al. Probabilistic Health Risk Assessment of Trace Elements in Baby Food and Milk Powder Using ICP-OES Method. Biol Trace Elem Res 200, pp. 2486–2497 (2022).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Смаилова Ж.Ж., Темірбекқызы А.Т., Сәрсенбаева З.Т., Аман С.Е., Серіков Ә.Қ., Нурханова А.Н. Балалар тамақтануына арналған жеміс қоспасымен қышқыл сүт өнімінің рецептурасын әзірлеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;147(1):40-48. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-40-48

For citation:


Smailova Zh.Zh., Temirbekovna A.T., Sarsenbayeva Z.T., Aman S.E., Serikov A.K., Nurkhanova A.N. Development of a recipe for a fermented milk product with a fruit additive for baby food. The Journal of Almaty Technological University. 2025;147(1):40-48. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-40-48

Қараулар: 187


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)