Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Спорттық тамақтануға арналған мамандандырылған өнім

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-161-172

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада мақсатты профилактикалық бағыттағы қасиеттері бар «Жеміс-сүт батончиктер» спорттық тамақтануға арналған мамандандырылған өнімді әзірлеу туралы мәліметтер келтірілген. Жануарлар мен өсімдіктерден алынатын толыққанды ақуыздың, полиқанықпаған май қышқылдарының, жеңіл сіңімді көмірсулардың, органикалық қышқылдардың, суда және майда еритін витаминдердің, макрожәне микроэлементтердің, биофлавоноидтардың, коллагеннің көп мөлшері бар шикізатты таңдаудың ғылыми негіздемесі жүргізілді. Бұл зерттеудің мақсаты тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары жергілікті шикізат негізінде спорттық тамақтануға арналған жаңа мамандандырылған өнімді ғылыми негіздеу және әзірлеу болды. Жұмыста жалпы қабылданған аналитикалық, физика-химиялық және технологиялық зерттеу әдістері қолданылды. Шикізатты және өнімнің құрамын таңдау, дененің физикалық және жүйке-эмоционалдық стресстерге төзімділігін арттыру мәселелерді шешуге бағытталған. Өнімді дайындау технологиясының рецептті келтірілген, физика-химиялық мәліметтер келтірілген өнімнің физика-химиялық және органолептикалық көрсеткіштері, сондай-ақ қауіпсіздік көрсеткіштері туралы мәліметтер келтірілген.

Авторлар туралы

Д. Н. Синявский
«АҚ Қазақ тағамтану академиясы» ЖШС
Қазақстан

Клочкова көш., 66, Алматы қ., 050008



Д. Н. Туйгунов
«АҚ Қазақ тағамтану академиясы» ЖШС
Қазақстан

Клочкова көш., 66, Алматы қ., 050008



Х. С. Сарсембаев
«АҚ Қазақ тағамтану академиясы» ЖШС; КЕБҚ «Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті»
Қазақстан

Клочкова көш., 66, Алматы қ., 050008

Алматы қ., Абай даңғылы 8, 050000



Е. Н. Омаров
«АҚ Қазақ тағамтану академиясы» ЖШС
Қазақстан

Клочкова көш., 66, Алматы қ., 050008



С. К. Иманкулова
ШЖҚ РМК «Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университеті»
Қазақстан

050010, Алматы қ., Достык даңғылы, 13



Е. Н. Ахатаева
ШЖҚ РМК «Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университеті»
Қазақстан

050010, Алматы қ., Достык даңғылы, 13



Әдебиет тізімі

1. Елисеева Л. Г., Крюкова Е. В., Беркетова Л. В., Грибова Н. А. Анализ современных тенденций в области производства продуктов питания для людей, ведущих активный образ жизни. //Пищевая промышленность, 2017.- №1.-С. 16-19.

2. Штерман С. В., Сидоренко М. Ю., Штерман В. С. Производство продуктов спортивного питания – одно из перспективных направлений в пищевой промышленности. Часть 1//Пищевая промышленность, 2017. -№ 3.-С. 22 – 24.

3. Manninen A. H. Protein hydrolysates in sports nutrition. Nutrition and metabolism. 2009; 6:38: 1-5. https://doi.org/10.1186/1743-7075-6-38.

4. Назарова М. В. Бабенко Л. В. Питание спортсменов//Вестник КНМУ, 2012.-№ 2.-С. 366-368.

5. Свириденко Ю. Я., Мягконосов Д. С., Абрамов Д. В., Овчинникова Е. Г. Научнометодические подходы к развитию технологии белковых гидролизатов для специального питания. Часть 2. Функциональные свойства белковых гидролизатов, зависящие от специфичности протеолитических процессов. Пищевая промышленность. 2017.-№ 6.-С. 50 – 53.

6. Гаврилова, Н.Б. Щетинин М.П., Молибога Е.А. Современное состояние и перспективы развития производства специализированных продуктов для питания спортсменов//Вопросы питания, 2017. Т. 86.- № 2.-С. 23–31.

7. Halvorsen B.L., Holte K., et al. A systematic screening of total antioxidants in dietary plants. The Journal of nutrition. 2002;3(132): 461-471.

8. Ветрова О.В., Румянцева Л.А., Истомин А.В. Гигиеническое обоснование использования специализированных пищевых продуктов в питании спортсменов.//Гигиена и санитария. 2018;97(7):648-653. https://doi.org/10.47470/0016-9900-2018-97-7-648-653.

9. Румянцева Л.А., Ветрова О.В., Истомин А.В. Гигиеническая экспертиза отдельных видов специализированных пищевых продуктов. //Вопросы питания, 2016.-N-27-C.31-32.

10. Зорин С.Н. и соавт. Оптимизация аминокислотного состава белково-пептидных продуктов, используемых при приготовлении функциональных напитков. Вопросы питания. 2012; 81; 3: 30-34.

11. Первушин В.В., Бакуменко О.Е. Влияние витаминно-минеральных комплексов на организм спортсменов при их перетренировке. //Вопросы питания, 2009.- 78.-N 3.-C. 78-81.

12. Борисова О.О. Питание спортсменов: зарубежный опыт и практические рекомендации. М.: Советский спорт, 2007 – 132 с.

13. Коденцова В.М. и соавт. Витамины в питании спортсменов.//Вопросы питания, 2009.- 78.-N 3.-C. 67-75

14. Оганезова И. А. Кишечная микробиота и иммунитет: иммуномодулирующие эффекты Lactobacillus rhamnosus GG.//РМЖ, 2018.- № 9.-C 39–44.

15. Tang JE, Manolakos JJ. Minimal whey protein with carbohydrate stimulates muscle protein synthesis. Appl Physiol Nutr Metab. 2007; 32 (6): 1132-8.

16. Morifuji M, Kanda A, Koga J, Kawanaka K, Higuchi M. Post-exercise carbohydrate plus whey protein hydrolysates supplementation increases skeletal muscle glycogen level in rats. Amino Acids. 2010 Apr;38(4):1109-15. https://doi.org/10.1007/s00726-009-0321-0.

17. Остроумова, Т. Л. Г. В. Фриденберг и др. Козье молоко - натуральная формула здоровья. //Молочная промышленность, 2005.- № 8.-C. 69-70.

18. Киреева, А. Б., Якубова Э. Ж., Исаева К. С. Козье молоко в аспекте функционального питания// Юный ученый, 2018,- № 4 (18).-C 73-75.

19. Горячева, Г.Н. Савенкова Т.В., Тарасенко Ю.А. Особенности использования фруктово-ягодных полуфабрикатов//Кондитерское производство, 2006.- № 1.-C. 13.

20. Manzoor M, Anwar F, Mahmood Z, Rashid U, Ashraf M. Variation in minerals, phenolics and antioxidant activity of peel and pulp of different varieties of peach (Prunus persica L.) fruit from Pakistan. Molecules. 2012 May 30;17(6): 6491-506. https://doi.org/10.3390/molecules17066491.

21. Vinholes J., Gelain D.P., Vizzotto M. Stone fruits as a source of bioactive compounds. Natural Bio-active Compounds from Fruits and Vegetables. 2016; 1: 110-142.

22. Подобедов А.В. Уникальные свойства сои//Достижения науки и техники АПК, 2002.- № 6.-C. 42-45.

23. Singh R, De S, Belkheir A. Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013; 53(2): 126-44. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.526725.

24. Ишонкулова Д.У., Равшанова А.Р. Полезные качества абрикоса//European research, 2019.- 1 (36).-C. 8-10.

25. Лютикова М.Н., Ботиров Э.Х. Химический состав и практическое применение ягод брусники и клюквы//Химия растительного сырья. 2015; № 2. -C. 5-27. https://doi.org/10.14258/jcprm.201502429.

26. Степанова Н. Д. Пищевая ценность изюма и его использование при выпечке хлебобулочных изделий. Краткий обзор//Пищевая и перерабатывающая промышленность. Реферативный журнал, 2007.-№ 2.-C.452-452.

27. Евдокимов И.А. Современное состояние и перспективы переработки молочной сыворотки. //Молочная промышленность,- 2006.- № 2.-C.34-36.

28. Дмитриева А.Н., Макарова Н.В. Сравнительный анализ химического состава и антиоксидантных свойств орехоплодного сырья//Хранение и переработка сельхоз сырья, 2015.- № 12.-C. 40-43.

29. Рыжакова А.В., Юрина О.В. Оценка качества грецкого ореха и миндаля, реализуемого в розничной торговле. Технологическая кооперация науки и производства: новые идеи и перспективы развития, 2018.-N-1.-C. 89-92.

30. Потехина Ю. П. Структура и функции коллагена//Рос. остеопат. Журн, 2016.-№ 1–2 (32–33).-C. 87–99.

31. Еремян Э.А., Черниховец Е.А., Щеколдина Т.В. Пищевая ценность семян черного кунжута. Управление инновациями в современной науке /Сборник статей Международной научно-практической конференции, 2015.- 2.-C. 96-99.

32. Трушина Э.Н., Выборнов В.Д., Ригер Н.А., Мустафина О.К., Солнцева Т.Н., Тимонин А.Н., Зилова И.С., Раджабкадиев Р.М. Эффективность использования аминокислот с разветвленной цепью (ВСАА) в питании спортсменов-единоборцев//Вопросы питания, 2019.- Т. 88.- № 4.-C. 48–56. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2019-10041.

33. Hemilä H. Vitamin C and common cold incidence: a review of studies with subjects under heavy physical stress. Int J Sports Med. 1996;17(5):379-83.

34. Vitamin B6 (pyridoxine and pyridoxal 5'-phosphate) - monograph. Altern Med Rev. 2001; 6(1):87-92. PMID: 11207460.

35. Kunutsor S, Franco O.H., et al. Vitamin D, type 2 diabetes and other metabolic outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Proc NutrSoc. 2012; 30: 1–9.

36. Cheng-Chih Tsai, Po-Chiang Ke, Ten-Ken Hsuand You-Miin Hsieh. Oral administration of multiple lactic acid bacteriastrains suppressed allergic responses IgE in anovalbumin-induced allergy BALB/c mouse model. African Journal of Microbiology Research. 2012; Vol. 6(6): 1206-1212.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Синявский Д.Н., Туйгунов Д.Н., Сарсембаев Х.С., Омаров Е.Н., Иманкулова С.К., Ахатаева Е.Н. Спорттық тамақтануға арналған мамандандырылған өнім. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;143(1):161-172. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-161-172

For citation:


Sinyavskiy Yu.A., Tuigunov D.N., Sarsembayev Kh.S., Omarov E.N., Imankulova S.K., Akhatayeva E.N. Specialized product for sports nutrition. The Journal of Almaty Technological University. 2024;143(1):161-172. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-161-172

Қараулар: 411


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)