Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

ORGANOLEPTIC EVALUATION OF THE DRINKING YOGHURT DEVELOPED FOR HERODIETIC NUTRITION

Abstract

The article presents the results of a study of the organoleptic evaluation of the composition of the samples, made in the development of drinking yogurt technology for gerodietic nutrition. It was established that the introduction of pectin, fructooligosaccharide into camel milk before pasteurization, fermentation, improves it’s taste and aromatic qualities in comparison with the control sample.

About the Authors

K. S. Kulazhanov
Almaty тechnological University
Russian Federation


E. ZH. Zhaksybayeva
Almaty тechnological University
Russian Federation


F. T. Dikhanbaeva
Almaty тechnological University
Russian Federation


ZH. P. Dimitrov
«LB Bulgaricum» Research and Development Center
Russian Federation


References

1. Сычева О.В. Товароведная характеритика и оценка качества молочных продуктов. - М-Берлин: Директ-Медиа, 2014.-121 с.

2. Догарева Н.Г., Ребезов М.Б. Йогурт-продукт лечебно-профилактического и специального питания //Университетский комплекс как региональный центр образования, науки и культуры. - 2017. - С. 1566-1572.

3. Хованова И.В., Димитриева С.Е. Улучшение пищевых и биологических свойств молочных продуктов для геродиетического питания за счет использования в них биологически активного компонента // Пищевые ингредиенты. - 2015. - С.17.

4. Диханбаева Ф.Т. Теоретическое обоснование ингредиентов состава нового продукта из верблюжьего молока // Вестник ВКГТУ. - 2015. - №4. - 81 с.

5. СТ РК 1732-2007. Молоко и молочные продукты. Органолептический метод определения показателей качества. - введ. впервые. - Астана: Мемстандарт, 2009. - 19 с.

6. ГОСТ 31981-2013. Йогурты. Общие технические условия. - введ. впервые. - М.: Стандартинформ, 2014. - 13 с.


Review

For citations:


Kulazhanov K.S., Zhaksybayeva E.Zh., Dikhanbaeva F.T., Dimitrov Zh.P. ORGANOLEPTIC EVALUATION OF THE DRINKING YOGHURT DEVELOPED FOR HERODIETIC NUTRITION. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(3):41-46. (In Russ.)

Views: 625


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)