Preview

DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR POMEGRANATE SYRUP WITH STEVIA

Abstract

In Kazakhstan, the development of natural products, including fruits and berries of plants is relevant. Fruits and berries are a rich source of vitamins, minerals, carotenoids, phenolic compounds, enzymes, many of which are antioxidants. The chemical composition of pomegranate fruits of the South of Kazakhstan was established. Organoleptic parameters, physical and chemical parameters of the investigated samples of pomegranate syrup with stevia extract were determined. As a result of experimental studies the use of stevia extract in the production of pomegranate syrup was justified. Finished samples of pomegranate syrup with extract from dry stevia leaves have passed microbiological tests, which confirmed the safety of the product.

About the Authors

N. V. Alexeyeva
South-Kazakhstan State University named after Mukhtar Auezov
Russian Federation


G. E. Orymbetova
South-Kazakhstan State University named after Mukhtar Auezov
Russian Federation


A. . Tashpolatova
South-Kazakhstan State University named after Mukhtar Auezov
Russian Federation


D. . Rozmetova
South-Kazakhstan State University named after Mukhtar Auezov
Russian Federation


References

1. Гореньков Э.С. и др. Технология консервирования. М.: Колос, 2007. - 271с.

2. Куницына М. Справочник технолога плодоовощного производства. - Спб: ПрофиКС, 2011. - 478с.

3. Личко Н.М. Технология переработки продукции растениеводства. - М.: Колос, 2010. - 552с.

4. Цапалова И.Э., Маюрникова Л.А., Поздняковский В.М., Степанова Е.Н. Экспертиза продуктов переработки плодов и овощей: Учеб. - справ. пособие. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2007. - 271с.

5. Технический регламент Таможенного союза "О безопасности пищевой продукции". Утвержден Решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 г., N 880.- М.: Стандартинформ, 2018-242 с.

6. ГОСТ 28499-2014 Сиропы. Общие технические условия.- М.: Стандартинформ, 2018 - 8 с.

7. ГОСТ 6687.5-86 Продукция безалкогольной промышленности. Методы определения органолептических показателей и объема продукции.-М.: Стандартинформ, 2018- 8 с.

8. ГОСТ 6687.2-90 Продукция безалкогольной промышленности. Методы определения сухих веществ.- М.: Стандартинформ, 2018- 8 с.

9. ГОСТ 6687.4 -86 Напитки безалкогольные, квасы и сиропы. Методы определения кислотности.- М.: Стандартинформ, 2018- 8 с.

10. ГОСТ 30712 -2001 Продукты безалкогольной промышленности. Методы микробиологического анализа.- М.: Стандартинформ, 2018- 8 с.


Review

For citations:


Alexeyeva N.V., Orymbetova G.E., Tashpolatova A., Rozmetova D. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR POMEGRANATE SYRUP WITH STEVIA. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(3):28-33. (In Russ.)

Views: 337


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)