Арнайы мақсаттағы сыра өндіру үшін жеміс-жидек шикізатын экстрагирлеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-79-84
Аңдатпа
Қазіргі уақытта сыра қайнату өнеркәсібінің ассoртиментін кеңейту үшін технoлoгияға өсімдік шикізатының дәстүрлі емес түрін енгізумен мүмкін бoлады, бұл белгілі бір сапа көрсеткіштері бар арнайы мақсаттағы сусындарды өндіруге мүмкіндік береді. Зерттеудің негізгі міндеті компоненттердің ең көп санын, экстрагирлеудің оңтайлы параметрлерін алуға мүмкіндік беретін экстрагенттің концентрациясын анықтау, сондай-ақ ферментті препараттармен алдын ала өңдеудің жеміс-жидек шикізатының қасиеттеріне әсерін бағалау болып табылады. Жүргізілген зерттеулер спирттің 60% көл. концентрациясы бар ерітінділер спирт және суда еритін заттардың шығуын арттыруға мүмкіндік беретінін көрсетті. Бірақ жеміс-жидек шикізатынан бояғыштарды алу мақсатында күштілігі 75% экстрагентті пайдалануды ұсынуға болады, ол көбінесе антоциан қосылыстарын шығарады.
Авторлар туралы
А. К. КекибаеваҚазақстан
Алматы
А. А. Қантай
Қазақстан
Алматы
Г. И. Байгазиева
Қазақстан
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Voronina P. K., Kurochkin A. A. Formation of beer quality in the process of fermentation of beer wort using barley extrudate // Аgronomy and plant protection. - 2012. №4- P. 42-44. [in Russian]
2. Pomozova V. A. Theoretical and practical aspects of developing the technology of special beer and low- alcohol beverages using fermented bases from natural carbohydrate -containing raw materials : dis. ...d-r tekhn.sciences: 05.18.07 / Pomozova Valentina Alexandrovna.- Kemerovo, 2002.- 393р. [in Russian]
3. Faradzheva E. D. and others. Development of a beer-type beverage using non-traditional raw materials. - Beer and drinks, 2011. - №6.- Р. 33-37. [in Russian]
4. Sorokopud A. F., Ivanov P. P. Fruit and berry extracts of Western Siberia: theoretical and practical aspects // Kemerovo technological Institute of food industry. - 2014. - P. 136. [in Russian]
5. Ermolaeva G. A. Handbook of the laboratory worker of the brewing company-St. Petersburg.: Publi-shing house of Profession, 2004 - P. 535. [in Russian]
6. Kunze W. Technology of brewing and malting.-translation from German. SPb., Profession publishing house, 2011. - 912 p. [in Russian]
7. Kiseleva T. F., Kuziv E. M., Pomozova V. A. Improving the technology of low-alcohol fermented beverages // Beer and beverages. - 2005. - no. 2.- PP. 12-19. [in Russian]
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Кекибаева А.К., Қантай А.А., Байгазиева Г.И. Арнайы мақсаттағы сыра өндіру үшін жеміс-жидек шикізатын экстрагирлеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(3):79-84. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-79-84
For citation:
Kekibayeva A.K., Kantay A.A., Baygaziyeva G.I. Extraction of fruit and berry raw materials for the production of beer for special purpose. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):79-84. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-79-84