Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

НАССР ЖҮЙЕСІН енгізудегі мәселелер мен перспективалар

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада қазіргі кездегі тамақ қауіпсіздігі, НАССР жүйесінің принциптері, міндеті, өзектілігі, ішкі және сыртқы артықшылықтары мен жүйені енгізудегі проблемалар туралы толық жазылған. Өнімдердің сапасын арттыру үшін әлемдік стандарттарға сәйкес келетін кәсіпорынды басқару жүйесін енгізу, кадрларды даярлауға және олардың біліктілігін арттыруға ерекше назар аудару, қолда бар сапа жүйелерін жетілдіру және оларға инвестиция салу қажет. Сондай-ақ сапасыз өнім өндірушілермен күресу үшін БАҚ күшжігері қажет. Арзан азық-түлік сатып ала отырып, сатып алушы сапасыз тағамды тұтынуға мәжбүрлегенін түсіндіру қажет.

Авторлар туралы

Г. Т. Юсупова
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Ресей


Д. Б. Құрманғалиева
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Ресей


Н. Н. Ланцева
Новосибирск Мемлекеттік Аграрлық Университеті
Ресей


А. А. Мұратов
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Ресей


Ж. К. Шадьярова
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Муратов А.А. и др. Анализ проблемных вопросов, связанных с внедрением на предприятиях Республики Казахстан системы НАССР / Материалы Международной научно-практической конференции «Дулатовские чтения 2011». Том 1. Костанай: Шапак, 2011. - С. 18-22.

2. Мейес Т. Эффективное внедрение ХАССП: Учимся на опыте других: учебник / Т. Мейес, С. Мортимор; пер. с англ. В. Широкова. СПб: Профессия, 2005. - 288 с.

3. ҚР СТ 1179-2003 «Сапа жүйелері. НАССР қағидаттарынан негізделген азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау. Жалпы талаптар» Қазақстан Республикасының Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi ҚР индустрия және сауда министрлігі (Мемстандарт). Астана 2005.-14 б.

4. ҚР СТ ИСО 22000-2006 «Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйелері. Тамақ өнімдерін өндіру және тұтыну саласындағы барлық ұйымдарға қойылатын талаптар». ҚР индустрия және сауда министрлігінің Техникалық реттеу және метрология комитеті (Мемстандарт). Астана 2007.-30 б.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Юсупова Г.Т., Құрманғалиева Д.Б., Ланцева Н.Н., Мұратов А.А., Шадьярова Ж.К. НАССР ЖҮЙЕСІН енгізудегі мәселелер мен перспективалар. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2019;(3):12-15.

For citation:


Yusupova G., Kurmangaliyeva D., Lantseva N., Muratov A., Shadyarova Zh. Problems and prospects of implementation of the HACCP system. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(3):12-15. (In Russ.)

Қараулар: 383


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)