Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Problems and prospects of implementation of the HACCP system

Abstract

The article describes in detail the modern food safety, principles, objectives, relevance of the HACCP system, internal and external advantages and problems of implementation of the system. In order to improve the quality of products, it is necessary to implement enterprise management systems that meet international standards, pay special attention to training and improving their skills, improve existing quality systems and invest in them. Also, to combat the producers of low-quality products, media efforts are needed, which are able to raise consumer awareness. It is necessary to explain that buying a cheap food, the buyer condemns himself to the consumption of substandard food.

About the Authors

G. . Yusupova
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Russian Federation


D. . Kurmangaliyeva
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Russian Federation


N. . Lantseva
Novosibirsk State Agricultural University
Russian Federation


A. . Muratov
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Russian Federation


Zh. . Shadyarova
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Russian Federation


References

1. Муратов А.А. и др. Анализ проблемных вопросов, связанных с внедрением на предприятиях Республики Казахстан системы НАССР / Материалы Международной научно-практической конференции «Дулатовские чтения 2011». Том 1. Костанай: Шапак, 2011. - С. 18-22.

2. Мейес Т. Эффективное внедрение ХАССП: Учимся на опыте других: учебник / Т. Мейес, С. Мортимор; пер. с англ. В. Широкова. СПб: Профессия, 2005. - 288 с.

3. ҚР СТ 1179-2003 «Сапа жүйелері. НАССР қағидаттарынан негізделген азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау. Жалпы талаптар» Қазақстан Республикасының Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi ҚР индустрия және сауда министрлігі (Мемстандарт). Астана 2005.-14 б.

4. ҚР СТ ИСО 22000-2006 «Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйелері. Тамақ өнімдерін өндіру және тұтыну саласындағы барлық ұйымдарға қойылатын талаптар». ҚР индустрия және сауда министрлігінің Техникалық реттеу және метрология комитеті (Мемстандарт). Астана 2007.-30 б.


Review

For citations:


Yusupova G., Kurmangaliyeva D., Lantseva N., Muratov A., Shadyarova Zh. Problems and prospects of implementation of the HACCP system. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(3):12-15. (In Russ.)

Views: 380


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)