Тауық еті өндірісіндегі шұбаттан алынған пробиотиктер: маңыздылығы және HACCP талдау
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-144-150
Аңдатпа
Пробиотиктер тауық етінің қауіпсіздігін жақсарту үшін антибиотиктерге қауіпсіз және тиімді балама ретінде көбірек танылуда. Тауық етін жеткізу тізбегіндегі ықтимал қауіптерді зерттеу ластану қаупін жан-жақты бағалауға және тиісті процестерде бақылау мен түзетулерді орнатуға мүмкіндік береді. Түпкі мақсат – тұтынушылар үшін тауық етінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету.
Бұл зерттеудің мақсаты тауық етін өндіру процесінде туындауы мүмкін ықтимал қауіптерді, соның ішінде физикалық, химиялық және биологиялық факторларды анықтау, сондай-ақ сыни бақылау нүктелерін (СБН) анықтау болып табылады.
Зерттеу сонымен қатар шұбаттан алынған пробиотиктерді қолданумен байланысты тәуекелдерді азайту үшін түзету стратегиялары мен тәсілдерін анықтауға бағытталған. Зерттеуде пробиотиктердің патогендік бактерияларға төзімділігін бағалау үшін микробиологиялық сынақтар жүргізілді, сонымен қатар олардың тауық етін өндіруде қолданылуы зерттелді. Зерттеу барысында пробиотиктердің тиімділігін бағалау үшін бақылаулар мен егжей-тегжейлі талдаулар жүргізілді. Қауіптерді анықтау және тәуекелдерді бағалау үшін қауіпті талдау және маңызды бақылау нүктелері (HACCP) пайдаланылды, негізгі нәтижелер бүкіл тізбектегі ең маңызды операциялар антибиотиктерге балама ретінде пробиотиктерді пайдалану екенін көрсетті.
Авторлар туралы
Н. Ж. БегдилдаеваҚазақстан
050012
Төле би к-сі, 100
040905
Әзірбаев к-сі, 4
Алматы
Абай
Ш. Н. Ахметсадыкова
Қазақстан
050012
Төле би к-сі, 100
040905
Әзірбаев к-сі, 4
055552/A10M6C4
Жандосов көшесі, 51
Алматы
Абай
А. А. Оспанова
Қазақстан
040905
Әзірбаев к-сі, 4
160012
Тәуке хан даңғылы, 5
Абай
Шымкент
Әдебиет тізімі
1. Chmiel, M., Roszko, M., Hać-Szymańczuk, E., Cegiełka, A., Adamczak, L., Florowski, T., and Świder, O. Changes in the microbiological quality and content of biogenic amines in chicken fillets packed using various techniques and stored under different conditions. Food Microbiology, 2022, 102, 103920. doi: 10.1016/j.fm.2021.103920
2. Alayande, K. A., Aiyegoro O. A., Ateba C. N. Probiotics in animal husbandry: Applicability and associated risk factors. Sustainability, 2020, 12 (3), 1087. doi: 10.3390/su12031087
3. Rolhion, N., Chassaing B. When pathogenic bacteria meet the intestinal microbiota. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. 2016, 371(1707), 15-20. doi: 10.1098/rstb.2015.0504
4. Bhogoju, S., Nahashon S. Recent advances in probiotic application in animal health and nutrition: A review. Agriculture, 2022, 12 (2), 304. doi: 10.3390/agriculture12020304
5. Chen, H., Liu, S., Chen, Y., Chen, C., Yang, H., & Chen, Y. Food safety management systems based on ISO 22000: 2018 methodology of hazard analysis compared to ISO 22000: 2005. Accreditation and Quality Assurance, 2020, 25, 23-37. doi: 10.1007/s00769-019-01409-4
6. Maunsell B., Bolton D. J. Guidelines for food safety management on farms. Food Safety Department, Teagasc -The National Food Centre, 2004.
7. Arendt, M., Elissa, J., Schmidt, N., Michael, E., Potter, N., Cook, M., & Knoll, L. J. Investigating the role of interleukin 10 on Eimeria intestinal pathogenesis in broiler chickens. Veterinary immunology and immunopathology, 2019, 218, 32-34. doi: 10.1016/j.vetimm.2019.109934
8. Shields, S. J., Garner J. P., Mench J. A. Effect of sand and wood-shavings bedding on the behavior of broiler chickens. Poultry science. 2005, 84 (12), 1816-1824. doi: 10.1093/ps/84.12.1816
9. Abadi, M. H. M. G., Moravej, H., Shivazad, M., Torshizi, M. A. K., & Kim, W. K. (2019). Effect of different types and levels of fat addition and pellet binders on physical pellet quality of broiler feeds. Poultry science, 98(10), 4745-4754. doi: 10.3382/ps/pez190
10. Yeleusizova, A., Aisin, M., & Dyusembekov, S. (2023). Evaluation of the sanitary and hygienic characteristics of chicken meat and semi-finished products. Ġylym ža̋ ne bìlìm, 1 (70), 27-34. doi: 10.52578/2305-9397-2023-1-1-27-34
11. Guergueb, N., Alloui, N., Ayachi, A., & Bennoune, O. (2014). Effect of slaughterhouse hygienic practices on the bacterial contamination of chicken meat. Scientific Journal of Veterinary Advances, 3(5), 71-76. ГКД: https://www.researchgate.net/publication/264038223_Effect_of_slaughterhouse_hygienic_practices_on_the_bacterial_contamination_of_chicken_meat
12. Faridi, A., Gitoee, A., Donato, D. C. Z., France, J., & Sakomura, N. K. (2016). Broiler responses to digestible threonine at different ages: a neural networks approach. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 100(4), 738-747. doi: 10.1111/jpn.12373
13. Ismail, I., & Joo, S. T. (2017). Poultry meat quality in relation to muscle growth and muscle fiber characteristics. Korean journal for food science of animal resources. 37(6), 873. doi: 10.5851/kosfa.2017.37.6.873
14. Nam, I. S. (2017). The implementation and effects of HACCP system on broiler farms in Korea. JAPS: Journal of Animal & Plant Sciences. 27(6). doi: 10.1016/j.jclepro.2020.124231
15. Leonov, O. A., Shkaruba, N. Z., Cherkasova, E. I., & Odintsova, A. A. (2020, April). Quality assessment of temperature measurements in incoming inspection of raw meat. In Journal of Physics: Conference Series. Vol. 1515, No. 3, p. 032030. DOI: 10.1088/1742-6596/1515/3/032030
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Бегдилдаева Н.Ж., Ахметсадыкова Ш.Н., Оспанова А.А. Тауық еті өндірісіндегі шұбаттан алынған пробиотиктер: маңыздылығы және HACCP талдау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(4):144-150. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-144-150
For citation:
Begdildayeva N.Zh., Akhmetsadykova Sh.N., Ospanova A.A. Probiotics isolated from the shubat in chicken meat production: importance and HACCP analysis. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(4):144-150. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-144-150