Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Тауық еті өндірісіндегі шұбаттан алынған пробиотиктер: маңыздылығы және HACCP талдау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-144-150

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Пробиотиктер тауық етінің қауіпсіздігін жақсарту үшін антибиотиктерге қауіпсіз және тиімді балама ретінде көбірек танылуда. Тауық етін жеткізу тізбегіндегі ықтимал қауіптерді зерттеу ластану қаупін жан-жақты бағалауға және тиісті процестерде бақылау мен түзетулерді орнатуға мүмкіндік береді. Түпкі мақсат – тұтынушылар үшін тауық етінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету.

   Бұл зерттеудің мақсаты тауық етін өндіру процесінде туындауы мүмкін ықтимал қауіптерді, соның ішінде физикалық, химиялық және биологиялық факторларды анықтау, сондай-ақ сыни бақылау нүктелерін (СБН) анықтау болып табылады.

   Зерттеу сонымен қатар шұбаттан алынған пробиотиктерді қолданумен байланысты тәуекелдерді азайту үшін түзету стратегиялары мен тәсілдерін анықтауға бағытталған. Зерттеуде пробиотиктердің патогендік бактерияларға төзімділігін бағалау үшін микробиологиялық сынақтар жүргізілді, сонымен қатар олардың тауық етін өндіруде қолданылуы зерттелді. Зерттеу барысында пробиотиктердің тиімділігін бағалау үшін бақылаулар мен егжей-тегжейлі талдаулар жүргізілді. Қауіптерді анықтау және тәуекелдерді бағалау үшін қауіпті талдау және маңызды бақылау нүктелері (HACCP) пайдаланылды, негізгі нәтижелер бүкіл тізбектегі ең маңызды операциялар антибиотиктерге балама ретінде пробиотиктерді пайдалану екенін көрсетті.

Авторлар туралы

Н. Ж. Бегдилдаева
Алматы Технологиялық Университеті; "Антиген" Ғылыми-өндірістік кәсіпорны" ЖШС
Қазақстан

050012

Төле би к-сі, 100

040905

Әзірбаев к-сі, 4

Алматы

Абай



Ш. Н. Ахметсадыкова
Алматы Технологиялық Университеті; "Антиген" Ғылыми-өндірістік кәсіпорны" ЖШС; "Қазақ мал шаруашылығы және жемшөп өндірісі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
Қазақстан

050012

Төле би к-сі, 100

040905

Әзірбаев к-сі, 4

055552/A10M6C4

Жандосов көшесі, 51

Алматы

Абай



А. А. Оспанова
"Антиген" Ғылыми-өндірістік кәсіпорны" ЖШС; М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан Университеті
Қазақстан

040905

Әзірбаев к-сі, 4

160012

Тәуке хан даңғылы, 5

Абай

Шымкент



Әдебиет тізімі

1. Chmiel, M., Roszko, M., Hać-Szymańczuk, E., Cegiełka, A., Adamczak, L., Florowski, T., and Świder, O. Changes in the microbiological quality and content of biogenic amines in chicken fillets packed using various techniques and stored under different conditions. Food Microbiology, 2022, 102, 103920. doi: 10.1016/j.fm.2021.103920

2. Alayande, K. A., Aiyegoro O. A., Ateba C. N. Probiotics in animal husbandry: Applicability and associated risk factors. Sustainability, 2020, 12 (3), 1087. doi: 10.3390/su12031087

3. Rolhion, N., Chassaing B. When pathogenic bacteria meet the intestinal microbiota. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. 2016, 371(1707), 15-20. doi: 10.1098/rstb.2015.0504

4. Bhogoju, S., Nahashon S. Recent advances in probiotic application in animal health and nutrition: A review. Agriculture, 2022, 12 (2), 304. doi: 10.3390/agriculture12020304

5. Chen, H., Liu, S., Chen, Y., Chen, C., Yang, H., & Chen, Y. Food safety management systems based on ISO 22000: 2018 methodology of hazard analysis compared to ISO 22000: 2005. Accreditation and Quality Assurance, 2020, 25, 23-37. doi: 10.1007/s00769-019-01409-4

6. Maunsell B., Bolton D. J. Guidelines for food safety management on farms. Food Safety Department, Teagasc -The National Food Centre, 2004.

7. Arendt, M., Elissa, J., Schmidt, N., Michael, E., Potter, N., Cook, M., & Knoll, L. J. Investigating the role of interleukin 10 on Eimeria intestinal pathogenesis in broiler chickens. Veterinary immunology and immunopathology, 2019, 218, 32-34. doi: 10.1016/j.vetimm.2019.109934

8. Shields, S. J., Garner J. P., Mench J. A. Effect of sand and wood-shavings bedding on the behavior of broiler chickens. Poultry science. 2005, 84 (12), 1816-1824. doi: 10.1093/ps/84.12.1816

9. Abadi, M. H. M. G., Moravej, H., Shivazad, M., Torshizi, M. A. K., & Kim, W. K. (2019). Effect of different types and levels of fat addition and pellet binders on physical pellet quality of broiler feeds. Poultry science, 98(10), 4745-4754. doi: 10.3382/ps/pez190

10. Yeleusizova, A., Aisin, M., & Dyusembekov, S. (2023). Evaluation of the sanitary and hygienic characteristics of chicken meat and semi-finished products. Ġylym ža̋ ne bìlìm, 1 (70), 27-34. doi: 10.52578/2305-9397-2023-1-1-27-34

11. Guergueb, N., Alloui, N., Ayachi, A., & Bennoune, O. (2014). Effect of slaughterhouse hygienic practices on the bacterial contamination of chicken meat. Scientific Journal of Veterinary Advances, 3(5), 71-76. ГКД: https://www.researchgate.net/publication/264038223_Effect_of_slaughterhouse_hygienic_practices_on_the_bacterial_contamination_of_chicken_meat

12. Faridi, A., Gitoee, A., Donato, D. C. Z., France, J., & Sakomura, N. K. (2016). Broiler responses to digestible threonine at different ages: a neural networks approach. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 100(4), 738-747. doi: 10.1111/jpn.12373

13. Ismail, I., & Joo, S. T. (2017). Poultry meat quality in relation to muscle growth and muscle fiber characteristics. Korean journal for food science of animal resources. 37(6), 873. doi: 10.5851/kosfa.2017.37.6.873

14. Nam, I. S. (2017). The implementation and effects of HACCP system on broiler farms in Korea. JAPS: Journal of Animal & Plant Sciences. 27(6). doi: 10.1016/j.jclepro.2020.124231

15. Leonov, O. A., Shkaruba, N. Z., Cherkasova, E. I., & Odintsova, A. A. (2020, April). Quality assessment of temperature measurements in incoming inspection of raw meat. In Journal of Physics: Conference Series. Vol. 1515, No. 3, p. 032030. DOI: 10.1088/1742-6596/1515/3/032030


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Бегдилдаева Н.Ж., Ахметсадыкова Ш.Н., Оспанова А.А. Тауық еті өндірісіндегі шұбаттан алынған пробиотиктер: маңыздылығы және HACCP талдау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(4):144-150. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-144-150

For citation:


Begdildayeva N.Zh., Akhmetsadykova Sh.N., Ospanova A.A. Probiotics isolated from the shubat in chicken meat production: importance and HACCP analysis. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(4):144-150. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-144-150

Қараулар: 334


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)