Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада ғылыми және техникалық ақпарат, сондай-ақ ХАССП принциптерін қолдану бойынша тәжірибелік зерттеулер талданады. Туралған жартылай фабрикаттарды шығаруға арналған ХАССП қағидаттарын қолданған кезде, зерттеу объектісі болып табылатын тауардың сипаттамасы жасалды, ол келесі ақпаратты қамтиды: өнімнің атауы, құрамы, сапасы мен қауіпсіздігі көрсеткіштері, технологиялық процестің негізгі кезеңдері; орау тәсілі; сақтау, тасымалдау және сату шарттары, сондай-ақ таңбалау туралы ақпарат. Осылайша, біздің жұмысымыздың нәтижесінде азық-түлік (ет) өнер-кәсібіне қауіпсіз және жоғары сапалы өнім шығаруға мүмкіндік беретін HACCP жоспары әзірленді. Ал тұтынушы, өз кезегінде, сатып алынатын жартылай фабрикаттардың жақсы сапасына күмәні болмайды.

Авторлар туралы

Г. Т. Жуманова
Шәкәрім атындағы мемлекеттік университет
Ресей


Б. К. Асенова
Шәкәрім атындағы мемлекеттік университет
Ресей


М. Б. Ребезов
К. Г. Разумовский атындағы Мәскеу мемлекеттік технологиялар және басқару университеті, (Бірінші қазақ университеті)
Ресей


Ж. К. Кабышева
Шәкәрім атындағы мемлекеттік университет
Ресей


Л. С. Бакирова
Шәкәрім атындағы мемлекеттік университет
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Послание Президента Республики Казахстан-Лидера Нации Н.А. Назарбаева народу Казахстан, г. Астана, 5 октября 2018 года URL: http://www.akorda.kz/ru/addresses/addresses_of_president/memleket-basshysy-nanazarbaevtyn-kazakstan-halkyna-zholdauy-2018-zhylgy-5-kazan (дата обращения: 05.10.2018).

2. Сурак Д.Г. Рецепт безопасной пищевой продукции: ИСО 22000 и ХАССП / Д.Г. Сурак // Стандарты и качество. -2008. -№ 2 - С. 96.

3. Лаухина Г.Г. Внедрение технического регламента Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» // Здоровье. Медицинская экология. Наука.- 2016,- 3 (66). -С. 27-31

4. Кантере В.М., Матисон В.А., Еделев Д.А. Системы менеджмента безопасности и качества пищевых продуктов: учеб. - М.: Изд-во РГАУ-МСХА им. К.А. Тимирязева, 2010. - 295 с.

5. ГОСТ Р 51705.1-2001. Системы качества. Управление качеством пищевых продуктов на основе принципов ХАССП. Общие требования. Требования. - Введ. 2001-07-01. - М.: Госстандарт России: ИПК Изд-во стандартов, 2001.15 с.

6. ГОСТ Р ИСО 22000-2007. Системы менеджмента безопасности пищевой продукции. Требования к организациям, участвующим в цепи создания пищевой продукции. - М.: Стандарт-информ, 2007.-37 с.

7. Аршакуни В. Система ХАССП: российской версии - два года. Стандарты и качество: Научно-технический и экономический журнал/ учредитель: Госстандарт России. - М.: РИА «Стандарты и качество», 2003.-№ 9.-С. 85-87.

8. Аршакуни В. Международный стандарт ИСО 22000 - новый этап унификации требований и совершенствования систем ХАССП. //Сертификация. научно-технический журнал Учредитель: Всероссийский научно-исследовательский институт сертификации. - М.: АО «Машмир», 2006.- № 1. -С. 28-29.

9. Кальницкая О.И. Система ХАССП: принципы, методология. //Сертификация. Научно-технический журнал/. Учредитель Всероссийский научно-исследовательский институт сертификации. - М.: АО «Машмир», 2006.- № 2. С. 19-22.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жуманова Г.Т., Асенова Б.К., Ребезов М.Б., Кабышева Ж.К., Бакирова Л.С. ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2019;(2):29-33.

For citation:


Zhumanova G., Assenova B., Rebezov M., Kabysheva J., Bakirova L. ENSURING FOOD SAFETY OF THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(2):29-33. (In Russ.)

Қараулар: 507


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)