Preview

Анизотропия және кеуектілік астықты сақтау кезінде экзотермиялық процестердің ауытқу факторлары ретінде

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-61-67

Толық мәтін:

Аңдатпа

Сенімді ақпарат негізінде сақталатын астықтың жай-күйін ғылыми негізделген бағалау және басқару астықтың сандық-сапалық ысырабын және тағамдық қауіпсіздігін болдырмау жөнінде уақтылы шаралар қабылдау мақсатында өзара байланысты физика-химиялық және биохимиялық процестер бағытының сенімді болжамын қамтамасыз етеді. Астықты сақтау процесінің стационарлығына сүйене отырып, астықтың өздігінен жылынуына жол бермеу үшін конвективті тасымалдау, жылу өткізгіштік, анизотропты, кеуекті материал қабаты арқылы оттегінің таралуы арқылы жылу беру жағдайларын сипаттай-тын дифференциалдық теңдеулер жүйесін қолдану ұсынылады. Термодинамикалық жүйе ретінде Eа=123 кДж/моль астық массасының белсендіру тосқауылының деңгейі анық-талды, оған жеткенде тұрақты ішкі жылу көзі пайда болады. Негізгі факторларды есепке алу және астық массасындағы (токтарда, элеваторларда, тасымалдау, сақтау кезінде және т. б.) ықтимал экзотермиялық процестерді болжамды бағалау үшін имитациялық математика-лық модельді қолдану ұсынылады.

 

Авторлар туралы

Б. О. Джанкуразов
Қазақ ұлттық аграрлық университеті,
Қазақстан
Алматы


Т. К. Ахмеджанов
Қазақ ұлттық аграрлық университеті,
Қазақстан
Алматы


К. Б. Джанкуразов
"R. A. Solutions" ЖШС
Қазақстан


А. К. Джанкуразов
"R. A. Solutions" ЖШС
Қазақстан


Р. К. Джанкуразов
"R. A. Solutions" ЖШС
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Трисвятский Л.А. Хранение зерна. – М.: Колос, 1985. – 256 с.

2. Джанкуразов Б.О., Джанкуразов К.Б. Сохранить золотое зерно Казахстана. Алматы: Алейрон, 2014 г. – 165 с.

3. Егоров Г.А. Технология муки. Техноло-гия крупы. 4–ое издание, исправленное и дополненное. М.: Колос. 2005.-296 с.

4. Джанкуразов Б.О., Ахмеджанов Т.К., Джанкуразов К.Б. Стратификация в объеме зерновой массы и флуктуация тепло-влажностных параметров - как фактор спонтанного возникновения экзотермических процессов в зернохрани-лищах. Бишкек // «Вестник КНАУ», №1 (52). -2020. – с.106-116.

5. Ахмеджанов Т.К., Джанкуразов Б.О., Ильиных С.Н. Особенности самосогревания зерновых масс в силосах.// Вестник МОиН НАН РК, №2. - 2003. - С.74-79.

6. H. Özkaya, B. Özkaya, «ÖĞÜTME TEKNOLOJISI». - Ankara, 2005. - 757 с.

7. Джанкуразов Б.О., Изтаев А.И., Кулажанов К.С., Научные основы хранения зерна. -Алматы: Алейрон, 2002.-284 с

8. Джанкуразов К.Б. Разработка метода прогноза состояния и ресурсосбережения при обработке и хранении зерна: Автореф.дисс.канд.-Алматы, 2010-21 с.

9. Кеннет Дж. Валентас Энрике Ротштейн Р. Пол Сингх «Пищевая инженерия». - Санкт Петербург: Профессия, 2004. - 848 с


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Джанкуразов Б.О., Ахмеджанов Т.К., Джанкуразов К.Б., Джанкуразов А.К., Джанкуразов Р.К. Анизотропия және кеуектілік астықты сақтау кезінде экзотермиялық процестердің ауытқу факторлары ретінде. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(3):61-67. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-61-67

For citation:


Jangurazov B.O., Akhmedzhanov T.K., Jangurazov K.B., Jangurazov R.K., Jangurazov A.K. Anisotropy and porosity as factors of fluctuations in exothermic processes during grain storage. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):61-67. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-61-67

Қараулар: 426


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)