Anisotropy and porosity as factors of fluctuations in exothermic processes during grain storage
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-61-67
Abstract
Scientific-based assessment and management of the state of stored grain based on reliable information provides a reliable forecast of the direction of interrelated physical, chemical and biochemical processes in order to take timely measures to prevent quantitative and qualitative losses and food safety of grain. Based on the stationary nature of the grain storage process, it is proposed to use a system of differential equations describing the conditions of heat transfer by convective transfer, thermal conductivity, and oxygen diffusion through a layer of anisotropic, porous material to prevent self-heating of the grain. The level of the activation barrier Eа=123 kJ/mol of the grain mass is established as a thermodynamic system, when it reaches a stable internal heat source. To take into account the main factors and forecast possible exothermic processes in the grain mass (on currents, in elevators, during transportation, storage, etc.), it is proposed.
About the Authors
B. O. JangurazovKazakhstan
Almaty
T. K. Akhmedzhanov
Kazakhstan
Almaty
K. B. Jangurazov
Kazakhstan
R. K. Jangurazov
Kazakhstan
A. K. Jangurazov
Kazakhstan
References
1. Трисвятский Л.А. Хранение зерна. – М.: Колос, 1985. – 256 с.
2. Джанкуразов Б.О., Джанкуразов К.Б. Сохранить золотое зерно Казахстана. Алматы: Алейрон, 2014 г. – 165 с.
3. Егоров Г.А. Технология муки. Техноло-гия крупы. 4–ое издание, исправленное и дополненное. М.: Колос. 2005.-296 с.
4. Джанкуразов Б.О., Ахмеджанов Т.К., Джанкуразов К.Б. Стратификация в объеме зерновой массы и флуктуация тепло-влажностных параметров - как фактор спонтанного возникновения экзотермических процессов в зернохрани-лищах. Бишкек // «Вестник КНАУ», №1 (52). -2020. – с.106-116.
5. Ахмеджанов Т.К., Джанкуразов Б.О., Ильиных С.Н. Особенности самосогревания зерновых масс в силосах.// Вестник МОиН НАН РК, №2. - 2003. - С.74-79.
6. H. Özkaya, B. Özkaya, «ÖĞÜTME TEKNOLOJISI». - Ankara, 2005. - 757 с.
7. Джанкуразов Б.О., Изтаев А.И., Кулажанов К.С., Научные основы хранения зерна. -Алматы: Алейрон, 2002.-284 с
8. Джанкуразов К.Б. Разработка метода прогноза состояния и ресурсосбережения при обработке и хранении зерна: Автореф.дисс.канд.-Алматы, 2010-21 с.
9. Кеннет Дж. Валентас Энрике Ротштейн Р. Пол Сингх «Пищевая инженерия». - Санкт Петербург: Профессия, 2004. - 848 с
Review
For citations:
Jangurazov B.O., Akhmedzhanov T.K., Jangurazov K.B., Jangurazov R.K., Jangurazov A.K. Anisotropy and porosity as factors of fluctuations in exothermic processes during grain storage. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):61-67. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-61-67