Пробиотиктердің салқындатылған бройлер етінің сақтау мерзіміне әсерін зерттеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-3-45-51
Аңдатпа
Құс етінде әртүрлі микроорганизмдер болады, олардың арасында тоңазытқышта сақтаған кезде өнімнің бұзылуына әкелетін микробтар да, тамақ арқылы берілетін әртүрлі ауруларды тудыратын арнайы қоздырғыштар да кездеседі. Бұл мақаланың мақсаты пробиотиктердің салқындатылған бройлер етінің сақтау мерзіміне әсерін зерттеу. Зерттеу нысаны ретінде шұбат пен қымыздан бөлініп алынған пробиотиктердің үш түрлі мөлшерімен қоректенген бройлер тауықтарынан алынған балғын бройлер еті алынды. Бақылау тобында құстарға негізгі диета (НД) және ауыз су (АС) берілді. Тәжірибе топта-рындағы тауықтар 42 күн ішінде НД, АС және бір құсқа пробиотиктердің 0,25 мл, 0,5 мл және 1,0 мл (сәйкесінше Pro1, Pro2 және Pro3) мөлшерімен азықтандырылды. Союдан кейін филе аэробты түрде ора-лып, 4±2ºC температурада сақталды. Ет сапасын микробтық зерттеуге МАФАнМ саны, колиморфты және колиформды бактериялар, патогендік (Salmonella, Listeria monocytogenes), ашытқы және зең саңы-рауқұлақтары кірді. Ет үлгілерінің жарамдылық мерзімін анықтау үшін сенсорлық параметрлер қолда-нылды. Бройлер филесінің жарамдылық мерзімі сенсорлық көрсеткіштер бойынша 7-ден 9 күн аралығын-да болды. Бұл зерттеудің жаңалығы Қазақстанда бройлер етінде пробиотиктерді қолдануға арналған. Пробиотиктер әртүрлі тағамдарда зерттелгенімен, олардың Қазақстандағы бройлер етіне әсері әлі зерттелмеген. Зерттеу нәтижелеріне сәйкес, сақтау мерзіміне, жоғары микробтық сапаға және сенсор-лық қасиеттерге қол жеткізу үшін Pro2 деңгейін қолдану ұсынылады.
Авторлар туралы
Н. Ж. БегділдаеваҚазақстан
050012, Алматы, Төле би к-сі, 100
040905, Абай ауылы, Әзірбаев к-сі, 4
Ш. Н. Ахметсадыкова
Қазақстан
050012, Алматы, Төле би к-сі, 100
040905, Абай ауылы, Әзірбаев к-сі, 4
055552 / A10M6C4, Алматы, Жандосов көшесі, 51
А. С. Нургазина
Қазақстан
040905, Абай ауылы, Әзірбаев к-сі, 4
А. К. Кудайбергенова
Қазақстан
050040, Алматы, әл-Фараби даңғылы, 71
Н. Н. Ахметсадыков
Қазақстан
040905, Абай ауылы, Әзірбаев к-сі, 4
Әдебиет тізімі
1. El-Moneim, A., El-Wardany, I., Abu-Taleb, A. M., Wakwak, M. M., Ebeid, T. A., & Saleh, A. A. Assessment of in ovo administration of Bifidobacterium bifidum and Bifidobacterium longum on performance, ileal histomorphometry, blood hematological, and biochemical parameters of broilers. // Probiotics and Antimicrobial Proteins, 2020, 12, 439-450. DOI: https://doi.org/10.1007/s12602-019-09549-2
2. Shori, A. B. Camel milk and its fermented products as a source of potential probiotic strains and novel food cultures: A mini-review. PharmaNutrition, 2017, 5(3), 84-88. DOI: https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.06.003
3. Akhmetsadykova, S., Baubekova, A., Konuspayeva, G., Akhmetsadykov, N., Faye, B., & Loiseau, G. Lactic acid bacteria biodiversity in raw and fermented camel milk. //African Journal of Food Science and Technology, 2015, 6(3), - Р 84-88.
4. Shi, T., Nishiyama, K., Nakamata, K., Aryantini, N., Mikumo, D., Oda, Y., & Fukuda, K. Isolation of potential probiotic Lactobacillus rhamnosus strains from traditional fermented mare milk produced in Sumbawa Island of Indonesia. //Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2012, 76(10), - Р 1897-1903. DOI: https://doi.org/10.1271/bbb.120385
5. Albrecht, A., Herbert, U., Miskel, D., Heinemann, C., Braun, C., Dohlen, S., & Keyenschmidt, J. Effect of methionine supplementation in chicken feed on the quality and shelf life of fresh poultry meat. Poultry Science, 2017, 96(8), - Р 2853-2861. DOI: 10.3382/ps/pex071
6. Sharipov, R. Kazakhstan’s Poultry Undergoing Strong Production Growth. Poultry World. February 8, 2019. Accessed April 1, 2023. https://www.poultryworld.net/home/kazakhstans-poultry-undergoing-strong-production-growth/.
7. Lourenço, J. M., Seidel, D. S., and Callaway, T. R. Antibiotics and Gut Function: Historical and Current Perspectives. // In Improving Gut Health in Poultry, 2019, 75 (4), - Р. 189-204. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev-food-100121-050244
8. Alagawany, M., Abd El-Hack, M. E., Farag, M. R., Sachan, S., Karthik, K., and Dhama, K. "The Use of Probiotics as Eco-Friendly Alternatives for Antibiotics in Poultry Nutrition. //Environmental Science and Pollution Research, 2018, 25 (9), -Р. 10611-10618. DOI:10.1007/s11356-018-1687-x
9. Abd El-Hac, M. E., Samak, D. H., Noreldin, A. E., El-Naggar, K., and Abdo, M. Probiotics and Plant-Derived Compounds as Eco-Friendly Agents to Inhibit Microbial Toxins in Poultry Feed: A Comprehensive Review. //Environmental Science and Pollution Research, 2018, 25 (1): - Р. 31971-31986. DOI:10.1007/s11356-018-3197-2
10. Dunlop, M. W., McAuley, J., Blackall, P. J., and Stuetz, R. M. Water Activity of Poultry Litter: Relationship to Moisture Content during a Grow-Out. //Journal of Environmental Management, 2016, 172 (16),-Р. 201-206. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2016.02.036
11. Lee, S. K., Chon, J. W., Yun, Y. K., Lee, J. C., Jo, C., Song, K. Y., & Seo, K. H. Properties of broiler breast meat with pale color and a new approach for evaluating meat freshness in poultry processing plants. //Poultry Science, 2022, 101(3), 101627. DOI: 10.1016/j.psj.2021.101627
12. Baéza, E., Guillier, L., & Petracci, M. Review: Production factors affecting poultry carcass and meat quality attributes in press. // Animal. 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100331
13. Park, S. Y., Kim, T. H., Choi, Y. I., Kim, J. H., & Jung, S. Carcass and retail meat cuts quality properties of broiler chicken meat based on the slaughter age. //Journal of Animal Science and Technology, 2021, 63(1), 180. DOI:10.1016/j.animal.2021.100331
14. Hussein, E. O. S., Kang, H. K., Park, K. M., Park, B. S., Kim, C. H., & Kim, H. Y. Effects of stock, sex, and muscle type on carcass characteristics and meat quality attributes of parent broiler breeders and broiler chickens. //Poultry Science, 2019, 98(12), - Р. 6586-6592. DOI: 10.3382/ps/pez464
15. Bruckner, S., Albrecht, A., Petersen, B., & Kreyenschmidt, J. Characterization and comparison of spoilage processes in fresh pork and poultry.// Journal of Food Quality, 2012, 35(5), - Р. 372-382. DOI:10.1111/j.1745-4557.2012.00456.x
16. Lues, J., Theron, P., Venter, P., & Rasephei, M. H. R. 2007. Microbial composition in bioaerosols of a high-throughput chicken-slaughtering facility. Poultry Science, 2007, - Р. 86(1), 142-149. DOI: https://doi.org/10.1093/ps/86.1.142
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Бегділдаева Н.Ж., Ахметсадыкова Ш.Н., Нургазина А.С., Кудайбергенова А.К., Ахметсадыков Н.Н. Пробиотиктердің салқындатылған бройлер етінің сақтау мерзіміне әсерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;1(3):45-51. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-3-45-51
For citation:
Begdildayeva N.Zh., Akhmetsadykova Sh.N., Nurgazina A.S., Kudaibergenova A.K., Akhmetsadykov N.N. Study of the effect of probiotics on the shelf life of chilled broiler meat. The Journal of Almaty Technological University. 2023;1(3):45-51. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-3-45-51