Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Ensuring long storage of raw sugar products using electrophysical installation

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-56-61

Abstract

The article examined the efficiency of using an electrophysical installation to ensure the long-term storage of raw sugar products. Experimental studies of sugar beets of the second degree of infection of the Koksu sugar factory. As a result, it was found that in order to increase the shelf life of sugar products, the most optimal regimen is treatment with ozone with a concentration of 8 g/m3 for 20 minutes and an overpressure of 3 or 5 ati.

About the Authors

M. A. Yakiyayeva
«Almaty Technological University» JSC
Kazakhstan
Almaty


A. N. Zhakatayeva
«Almaty Technological University» JSC
Kazakhstan
Almaty


A. I. Iztayev
«Almaty Technological University» JSC
Kazakhstan
Almaty


M. M. Маyемеrоv
«Almaty Technological University» JSC
Kazakhstan
Almaty


B Zh. Muldabekova
«Almaty Technological University» JSC
Kazakhstan
Almaty


References

1. Манжесов В.И., Попов И.А., Щедрин Д.С. Технология хранения растениеводческой продук-ции: учебное пособие. – Воронеж: ФГОУ ВПО ВГАУ, 2009. – 249 с.

2. Вертуш А.Н. Пути интенсификации свеклосахарного производства. – Минск: Юнипак, 2002. – 109 с.

3. Карпов Б.А. Технология послеуборочной обработки и хранения сахарной свеклы ̸ под. ред. Карпова Б.А. – М.: Агропромиздат, 2007. – 177 с.

4. Крылов М.И. Хранение сахарной свеклы / под. ред. Крылова М.И. – М.: Агропромиздат, 2006. – 77 с.

5. Личко Н.М. Технология переработки продукции растениеводства. – М.: Колос, 2000. – 552 с.

6. Петрова В.А. Интенсивная технология выращивания сахарной свеклы / под ред. В.А. Петрова. – М.: Агропромиздат, 1987. – 320 с.

7. Iztaev A.I., Dautkanova D.R., Dautkanova N.B., Yerbulekova M.T., Toxanbayeva B.O. New Natural Sugar Substitute in Baking Industry // 5-th World Enginecring Congreess (WEC-2013) «Pakistan Engineering Council at National University of Sciences Tehnology». – Islamabad, 2013. – Р. 6.

8. Бугаенко И.Ф. Основы сахарного производства. – М.: Международная сахарная компания, 2002. – 332 с.

9. Изтаев А.И., Якияева М.А., Кизатова М.Ж., Маемеров М.М. Эффективность ионокавитационной обработки для устойчивого хранения масличных культур в газовой среде азота. // Вестник Алматинского технологического университета. – №3 (116) – 2017. – С. 86-92.

10. Изтаев А.И., Маемеров М.М., Якияева М.А., Фейденгольд В.Б. Длительное хранение обработан-ных семян зернобобовых культур в охлажденных условиях. // Вестник Алматинского технологичес-кого университета. – №3 (112). – 2016. – С. 99-106.


Review

For citations:


Yakiyayeva M.A., Zhakatayeva A.N., Iztayev A.I., Маyемеrоv M.M., Muldabekova B.Zh. Ensuring long storage of raw sugar products using electrophysical installation. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):56-61. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-56-61

Views: 443


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)