Ensuring long storage of raw sugar products using electrophysical installation
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-56-61
Abstract
The article examined the efficiency of using an electrophysical installation to ensure the long-term storage of raw sugar products. Experimental studies of sugar beets of the second degree of infection of the Koksu sugar factory. As a result, it was found that in order to increase the shelf life of sugar products, the most optimal regimen is treatment with ozone with a concentration of 8 g/m3 for 20 minutes and an overpressure of 3 or 5 ati.
About the Authors
M. A. YakiyayevaKazakhstan
Almaty
A. N. Zhakatayeva
Kazakhstan
Almaty
A. I. Iztayev
Kazakhstan
Almaty
M. M. Маyемеrоv
Kazakhstan
Almaty
B Zh. Muldabekova
Kazakhstan
Almaty
References
1. Манжесов В.И., Попов И.А., Щедрин Д.С. Технология хранения растениеводческой продук-ции: учебное пособие. – Воронеж: ФГОУ ВПО ВГАУ, 2009. – 249 с.
2. Вертуш А.Н. Пути интенсификации свеклосахарного производства. – Минск: Юнипак, 2002. – 109 с.
3. Карпов Б.А. Технология послеуборочной обработки и хранения сахарной свеклы ̸ под. ред. Карпова Б.А. – М.: Агропромиздат, 2007. – 177 с.
4. Крылов М.И. Хранение сахарной свеклы / под. ред. Крылова М.И. – М.: Агропромиздат, 2006. – 77 с.
5. Личко Н.М. Технология переработки продукции растениеводства. – М.: Колос, 2000. – 552 с.
6. Петрова В.А. Интенсивная технология выращивания сахарной свеклы / под ред. В.А. Петрова. – М.: Агропромиздат, 1987. – 320 с.
7. Iztaev A.I., Dautkanova D.R., Dautkanova N.B., Yerbulekova M.T., Toxanbayeva B.O. New Natural Sugar Substitute in Baking Industry // 5-th World Enginecring Congreess (WEC-2013) «Pakistan Engineering Council at National University of Sciences Tehnology». – Islamabad, 2013. – Р. 6.
8. Бугаенко И.Ф. Основы сахарного производства. – М.: Международная сахарная компания, 2002. – 332 с.
9. Изтаев А.И., Якияева М.А., Кизатова М.Ж., Маемеров М.М. Эффективность ионокавитационной обработки для устойчивого хранения масличных культур в газовой среде азота. // Вестник Алматинского технологического университета. – №3 (116) – 2017. – С. 86-92.
10. Изтаев А.И., Маемеров М.М., Якияева М.А., Фейденгольд В.Б. Длительное хранение обработан-ных семян зернобобовых культур в охлажденных условиях. // Вестник Алматинского технологичес-кого университета. – №3 (112). – 2016. – С. 99-106.
Review
For citations:
Yakiyayeva M.A., Zhakatayeva A.N., Iztayev A.I., Маyемеrоv M.M., Muldabekova B.Zh. Ensuring long storage of raw sugar products using electrophysical installation. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):56-61. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-56-61