Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Қой терісі-тон шикізатын консервілеуге арналған жаңа тұздау құрамын әзірлеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-174-181

Толық мәтін:

Аңдатпа

Терілер мамандандырылған өндіріс жағдайында былғары мен қой терісін өңдеуге арналған шикізат болып табылады. Бұл мақаланың мақсаты сүт сарысуын қолдана отырып, қой терісін консервілеуге арналған жаңа тұздау құрамын әзірлеу болып табылады. Зерттеудің негізгі бағыттары консерванттарды таңдау бойынша эксперименттік зерттеулер, олардың дозасы және қой терісіне жағу тәсілдері; антисептиктерді, олардың ерітінділерінің концентрациясын және қой терісіне жағу дозасын таңдау бойынша зерттеулер; қой терісін консервілеу үшін жаңа тұздау құрамын әзірлеу; консервілеу қоспасының компоненттерінің арақатынасының оңтайлы нұсқасын анықтау болып табылады. Мақалада қой терісін өңдеуге арналған консерванттар мен антисептиктерді таңдау нәтижелері келтірілген. Тұздауға арналған құрамның құрамдас бөлігі ретінде таңдалған сүт сарысуы мен антисептиктердің органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық қасиеттері зерттелді. Консервілеу қоспасына енетін компоненттерінің арақатынасының ең оңтайлы нұсқасы анықталды. Сүт сарысуы мен алдазан антисептигін қолдану консервілеу әсерін күшейтуге, натрий хл ридінің шығынын азайтуға, қысқа мерзімді сақтау барысында бактериялардың өсуін азайтуға мүмкіндік беретіні анықталды. Зерттеулерде жалпы қолданыстағы органолептикалық, химиялық және микробиологиялық әдістер қолданылды. Зерттеу нәтижелері жануарлардың терісін бастапқы өңдеу кезінде қой терісін консервілеу үшін қолданылатын болады. Жұмыстың практикалық маңыздылығы жануарлардың терісін өңдеу бөлімшелерінде қой терісін консервілеудің жетілдірілген технологиясын қолдану арқылы оларды әрі қарай өңдеу және жартылай былғары фабрикаты мен дайын тері алу үшін пайдалануында болып табылады.

Авторлар туралы

Г. Е. Сыдыкова
«Қазақ өнеркәсіпті қайта өндеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты» ЖШС Семей филиалы
Қазақстан

071410, Семей қ., Байтұрсынов к., 29



З. Т. Смагулова
«Қазақ өнеркәсіпті қайта өндеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты» ЖШС Семей филиалы
Қазақстан

071410, Семей қ., Байтұрсынов к., 29



Е. Н. Моисеева
«Қазақ өнеркәсіпті қайта өндеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты» ЖШС Семей филиалы
Қазақстан

071410, Семей қ., Байтұрсынов к., 29



Ж. Д. Жайлаубаев
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті КЕАҚ
Қазақстан

071412, Семей қ., Глинки қ.,20А



Әдебиет тізімі

1. Технология мяса и мясопродуктов / Л.Т. Алехина, А.С. Большаков, В.Г. Боресков и др. Под ред. И.А. Рогова. - М.: Агропромиздат, 1988. - 576 с.

2. Patent AU 2014272742 Reduced salt preservation process for skins and hides, 2014.05.15. – 8 р.

3. Патент №6241994 США. Solid TCMTB formulations / J.C. Lcc.L. Fernando Del Corral, R.A. Clark, P.A. Bonilla - US 6241994 B1, заявл. 27.02.1998, опубл. 05.06.2001. - 15 с.

4. Мадиев, У.К. Новые технологии и материалы в кожевенной промышленности // Известия Кыргызского государственного технического университета им. И. Раззакова. - 2015. - № 3 (36). - С. 310-313.

5. Rajagopal, R. Bio-based chemicals: In need of innovalive strategies / R. Rajagopal // Chemical Weekly. - 2012. - № 2. - Р. 195-200.

6. Saravanan, P. Cleaner technologies and pollution reduction in lcather manufacturing / P. Saravanan, J. Raghava Rao // The Journal of Indian Lcather Technologists, Association. - 2010. - № 8. - Р. 668-671.

7. Шалбуев В.Д., Фалилеева О.Ю. Использование вторичных продуктов молочной промышленности в процессе переработки овчинно-шубного сырья // Известия вузов. Северо-Кавказский регион. Технические науки. 2007., № 5. - С. 89-91.

8. Шалбуев В.Д. Экобиотехнологический способ пикелевания овчинно-шубного сырья // Кожевенно-обувная промышленность. 2009. № 1. С. 36-39.

9. Hore, A. Membrane technology in recovery of protein from whey stream A safe and economic route to whey disposal / A. Hore, P. Parkar. M. Sarkar. C. Bhatlacharjee и др. // Indian Journal of Environmental Protection. - 2007. - № 10. - C. 883-889.

10. Mukherjee, G. Discussion on waste from animal producl processing industries / G. Mukherjee // Journal of Indian Lcather Technologists, Association. - 2013. - № 5. - Р. 510-570.

11. Фосфопаг - новое экологически безопасное и экономичное срелство для обработки пушно-мехового сырья - http://polyguanidines.ru/ Официальный сайт Института эколого-технологических проблем (РОО ИЭТП) [Электронный ресурс].

12. Волкова С.В., Клементенок Е.В. Достоинства и недостатки современных кожных антисептиков // С.В. Волкова, Е.В. Клементенок // Поликлиника, №3, 2011. - С. 148-149.

13. Ekebayramoglu, E. Research on the effects of TCMTB and N-OITZ based tungicides used in leather industry [Электронный ресурс] / E. Ekebayramoglu // Режим доступа: http://www.cueronet.com

14. Bhat, B.A. Cleaner processing or technology vis-à-vis conventional technologies [Текст] / B.A. Bhat // The Journal of Indian Leather Technologisis Assocjation. - 2011. - № 10. - Р. 729-747.

15. Liu,Y. Growth ingibition under the influenee of the salicylie asid and ascorbie [Текст] / Y. Liu, Y.J. Xie, M.H. Zhang // Journal of the Society of Leather Technologisis and Chemisls. 2005. - № 4. - Р. 157.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Сыдыкова Г.Е., Смагулова З.Т., Моисеева Е.Н., Жайлаубаев Ж.Д. Қой терісі-тон шикізатын консервілеуге арналған жаңа тұздау құрамын әзірлеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(1):174-181. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-174-181

For citation:


Sydykova G.E., Smagulova Z.T., Moiseeva E.N., Zhailaubaev Zh.D. The development of a new salting composition for preserving sheepskin and fur raw materials. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(1):174-181. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-174-181

Қараулар: 289


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)