Ешкі сүтінен жасалған құрма қосылған йогурт өндіру технологиясы
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-107-116
Аңдатпа
Мақалада бақылаудың нормаларын, әдістерін сақтай отырып, ешкі сүтінен жасалған құрма қосылған йогурт өнімін әзірлеу технологиясы көрсетілген. Құрма қосылған ешкі сүтінен жасалған йогурт алудың технологиясы ешкіні сауу, сүтті деаэрациялау, тазалау және салқындату, тұтас сүттің сапасын бағалау және қабылдау, майлылығы бойынша қалыпқа келтіру, гомогендеу, пастерлеу, ашыту температурасына дейін салқындату, кейін ашытқыны қосып араластыру, ашыту, салқындату, құрма езбесін қосып араластыру, жетілдіру және сақтаудан тұрады. Ешкі сүтінен жасалған құрма қосылған йогурттың микробиологиялық, органолептикалық, физика-химиялық көрсеткіштері С. Сейфуллин атындағы ҚазАТУ-нің сүт цехында және «Ауылшаруашылық биотехнологиясының ғылыми-зерттеу платформасында» жүргізілді. Нәтижесінде құрамында ашытқы саны 1х104 КТБ/см3 (г) кем емес, ақуыз мөлшері-2,83 г, май-2,13 г, көмірсулар-6,72 г, ылғал - 87,43 г, ҚМСҚ (СОМО) -12,57% күл - 0,89 г, энергетикалық құндылығы - 57/238ккал/кДж/100г құрайтын ешкі сүтінен жасалған құрма қосылған диеталық сүтқышқылды өнімі - йогурт алдынды. Сақтау мерзімі 4±2°С температурада 5 тәулік деп белгіленген. Құрма қосылған ешкі сүтінен жасалған йогурт – барлық жастағы адамдарға тұтынуға болатын, жоғары сіңімділігімен ерекшеленетін табиғи өнім. Өнім резервуар әдісімен өндіріледі.
Авторлар туралы
Ж. К. ШадьяроваҚазақстан
060001, Студенттер даңғылы, 212
Г. Т. Юсупова
Қазақстан
010011, Нұр-Сұлтан қ., Жеңіс даңғылы, 62
Д. Б. Курмангалиева
Қазақстан
010011, Нұр-Сұлтан қ., Жеңіс даңғылы, 62
Әдебиет тізімі
1. Попова М.А., Ребезов М.Б., Гаязова А.О., Лукиных С.В. Оценка качества и безопасности разработанного йогурта // Молодой ученый. - 2014. - № 10. – С. 199-202. – URL https://moluch.ru/archive/69/11878/ (дата обращения: 18.12.2019).
2. The main indicators of animal husbandry of the Republic of Kazakhstan / Agency of the Republic of Kazakhstan on Statistics // Newsletter. - Astana, 2018. - 85 p.
3. ҚР мал шаруашылығының негізгі көрсет-кіштері / ҚР Статистика агенттігі // Ақпараттық Бюллетень. – Астана, 2019. – 83 б.
4. Қазақстан Республикасының Президенті – Ұлт Көшбасшысы Н.Ә. Назарбаевтың Қазақстан халқына Жолдауы. Әлеуметтік-экономикалық жаңғырту - Қазақстан дамуының басты бағыты // https://adilet.zan.kz/kaz/docs/K1200002012.10.01.2018
5. Қазақстан Республикасының Президенті Н. Назарбаевтың Қазақстан халқына Жолдауы. Төртінші өнеркәсіптік революция жағдайындағы дамудың жаңа мүмкіндіктері // http://www.akorda.kz/kz/addresses.10.01.2018
6. Шадьярова Ж.К., Құрманғалиева Д.Б., Ланцева Н.Н. и др. Актуальность разработки стандартов на продукцию из козьего молока // Пища. Экология. Качество: сб. матер. 16-й междунар. науч.-практ. конф. – Барнаул, 2019. – Т. 2. – C. 356-359.
7. Дүниежүзілік сауда ұйымына кіруге дайындық // https://atameken.kz/kk/articles/18984-podstelit-solomki-pered-vto.10.01.2018
8. Амирова А.У., Блеутаева К.Б., Бастаубаев А.К., Толамисова А.Г. Қазіргі жағдайдағы ауыл шаруашылығының әлеуметтік-экономикалық мәселелері // Қарағанды университетiнiң хабаршысы. – 2016. – № 2. – Б. 75-80.
9. Шадьярова Ж.К., Курмангалиева Д.Б., Ланцева Н.Н. и др. Сүтті ешкі тұқымдарының өнімділігін талдау және оның сипаттамасы // Вестник Алматинского технологического университета. – 2019. – № 2(123). – С. 9-15.
10. Ешкі сүті сұранысқа ие // Мұнайлы Астана. – 2015, мамыр – 27.
11. Дәстүрлі емес шаруашылықтар нәтижесі қандай? // http://www.aktobegazeti.kz/?p=5036620.01.2018
12. Shadyarova Z., Kurmangaliyeva D., Yussupova G. et al. Digital Standardization as a tool for effective development of dairy products // International Journal of Advanced Trends in Computer Science and Engineering. – 2020. – Vol. 9(5). – Р. 7517-7525.
13. Макеева И.А. Разработка и совершенствование нормативной базы стандартизации молочной промышленности на основе системного и процессного подходов: автореф. док. техн. наук: 05.02.23. – М., 2006 – 48 с.
14. Шмакова C.В., Ланцева Н.Н. Роль стандартизация на предприятиях // Проблемы биологии и биотехнологии // Проблемы биологии, зоотехнии и биотехнологии: сб. тр. науч.-практ. конф. науч. общества студентов и аспирантов биолого-технологического факультета. – Новосибирск: Золотой колос, 2017. – С. 198-202.
15. Медведев Ж. Йогурт. Полезный продукт или элексир молодости? / Ж. Медведев. - ЮКО. Всер. Экон. Журн. - Рос. акад. наук, Сиб. Отние. - Новосибирск, 2005. – № 8. – С. 183-189.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Шадьярова Ж.К., Юсупова Г.Т., Курмангалиева Д.Б. Ешкі сүтінен жасалған құрма қосылған йогурт өндіру технологиясы. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(1):107-116. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-107-116
For citation:
Shadyarova Zh.K., Yussupova G.T., Kurmangalieva D.B. The development of technology for the production of yogurt with dates from goat's milk. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(1):107-116. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-107-116