Ірі қара малдың сүйектерін ет және сүйек пастасына өңдеу техно-логиясы және сапалық көрсеткіштерді зерттеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-3-14-18
Аңдатпа
Сүйектерді кәдеге жарату-ет өнеркәсібіндегі тамақ қалдықтарын жауапкершілікпен тұтынуға және азайтуға бағытталған заманауи ет өңдеу кәсіпорындары үшін маңызды міндеттердің бірі. Зерттеудің мақсаты-алынған ет-сүйек пастасының физикалық-химиялық, микробиологиялық және тағамдық қауіпсіздік көрсеткіштерін зерттеу. Жұмыста ірі қара малдың сүйектерін ет және сүйек пастасына өңдеу технологиясы ұсынылған. Физика-химиялық талдаулар жүргізілді, 100 г-да 10 г-нан астам ақуыз, 6 г-нан астам май, 1 г-нан аз көмірсулар табылды. МЕМСТ әдістемелеріне сәйкес аккредиттелген зертханалар базасында жүзеге асырылған ет-сүйек пастасының тағамдық қауіпсіздігін микробиологиялық зерттеу және талдау ет-сүйек пастасының ет өнімдеріне қойылатын талаптарға сәйкестігін дәлел- дейді. МЭжФАМС мазмұны 1*105 КҚБ/г кем, E. coli тобының бактерияларының құрамы табылған жоқ. Ірі қара малдың қабырға сүйектерінен ет және сүйек пастасын алу технологиясы зерттелді. Микроқұры- лымдық талдау жүргізу кезінде өлшемі 1 мм-ге дейінгі сүйек пластиналарының болуы анықталды. Осылайша, сүйектерді қайта өңдеу технологиясына сәйкес минералды және ақуыз заттарымен байыту мақсатында ет өнімдерінің технологиясында қолдануға жарамды ет-сүйек пастасы алынды. Сүйек бөлшектерін тереңірек ұнтақтау қажеттілігі анықталды.
Авторлар туралы
А. М. БайкадамоваҚазақстан
071412, Семей қ., Глинки к-сі 20А
А. К. Какимов
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинки к-сі 20А
А. К. Суйчинов
Қазақстан
071410, Семей қ., Байтұрсынов к-сі, 29
Ж. С. Есимбеков
Қазақстан
071410, Семей қ., Байтұрсынов к-сі, 29
Д. Рахымбай
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинки к-сі 20А
Әдебиет тізімі
1. Uzakov Ja. M.(2018) Pererabotka mjasa i proizvodstvo mjasoproduktov po tehnologii «Haljal'» [Meat processing and production of meat products using Halal technology] – Almaty, – 116 p.(in Russian)
2. Tovarovedenie i jekspertiza mjasa [Commodity science and meat expertise] https://znaytovar.ru/s/tovarovedenie_i_ekspertiza_myas2.html (accessed November 3, 2022).
3. GOST 9793-2016. Mjaso i mjasnye produkty. Metody opredelenija vlagi [Meat and meat products. Methods for determining moisture] – Vved. 2018-01- 01. – M.: Standartinform, 2018. – 6 p. (in Russian)
4. GOST 23042-2015. Mjaso i mjasnye produkty. Metody opredelenija zhira [Meat and meat products. Methods for determining fat] – Vved. 2017-01-01. – M.: Standartinform, 2017. – 9 p. (in Russian)
5. GOST 9958-81. Izdelija kolbasnye i produkty iz mjasa. Metody bakteriologicheskogo analiza [Sausage products and meat products. Methods of bacteriological analysis] – Vved. 1983-01-01. – M.: Standartinform, 2009. – 15 p (in Russian)
6. GOST 9792-73. Kolbasnye izdelija i produkty iz svininy, baraniny, govjadiny i mjasa drugih vidov ubojnyh zhivotnyh i ptic. Pravila priemki i metody otbora prob [Sausage products and products from pork, lamb, beef and meat of other types of slaughter animals and birds. Acceptance rules and sampling methods] – Vved. 1974-06-30. – M.: Standartinform, 2009. – 5 p. (in Russian)
7. Alimardanova M.K., Kenenbaj Sh.Y., Buzenus N. (2013) Ispol'zovanie vtorichnogo syr'ja v proizvodstve produktov pitanija [The use of secondary raw materials in food production] // Aktual'nye problemy gumanitarnyh i estestvennyh nauk. – Moskva, – № 11(1). – P. 1-2. (in Russian)
8. Pepsin https://pandia.ru/181005/ (accessed November 10, 2022).
9. Antonov V.K. (1983) Himija proteoliza [Chemistry of proteolysis] – M.: Nauka, – 367 p. (in Russian)
10. Barrett, A J, and J K McDonald. 1980. Mammalian Proteases: A Glossary and Bibliography. Mammalian Proteases: A Glossary and Bibliography. Academic Press. https://books.google.ru/books?id=FsHwAAAAMAAJ.
11. Johnson, L R. 2004. Encyclopedia of Gastroenterology. Encyclopedia of Gastroenterology. Elsevier Science. https://books.google.ru/books?id=VZdqAAAAMAAJ.
12. Tang J. 2013. Structure and Activation of Pepsin, in Handbook of Proteolytic Enzymes (Third Edition) // Name and History. – P. 1253–1257.
13. Krahmaleva T.M. (2012) Pishhevaja himija: uchebnoe posobie [Food chemistry: a textbook] – Orenburg: Universitet, 2012. – 155 p. (in Russian)
14. Patent CN200910193091 20091016 China, MPK A23L 1/312, A23L 1/315, A23L 1/29. Dried chicken bone and meat and preparation method thereof / Liyan Zhang; Hanming Rui; Jingjing Wu; Univ South China Tech; zayavl. 16.10.2009; opubl. 07.04.2010.
15. Patent CN1301670C China. Chicken bone paste making process / Yang Mingduo Hua Qing; zayavl. 2005-04-27; opubl. 2007-02-28.
16. Uzakov Ja.M. (2006) Nauchno-prakticheskie aspekty kompleksnoj pererabotki baraniny [Scientific and practical aspects of complex processing of mutton]: abstract. diss. on the job. learned. step. Doctor of Technical Sciences specialty 05.18.04 Technology of meat, dairy, fish products and refrigeration. ave. – Kemerovo, – 39 p.(In Russion)
17. Kuderinova N.A. (2004) Razrabotka tehnologii poluchenija i ispol'zovanija pishhevogo komponenta iz kostnogo syr'ja [Development of technology for obtaining and using a food component from bone raw materials]: dis. ... candidate of Technical Sciences. – Semipalatinsk, – 123 p. (In Russion)
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Байкадамова А.М., Какимов А.К., Суйчинов А.К., Есимбеков Ж.С., Рахымбай Д. Ірі қара малдың сүйектерін ет және сүйек пастасына өңдеу техно-логиясы және сапалық көрсеткіштерді зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;1(3):14-18. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-3-14-18
For citation:
Baikadamova A.M., Kakimov A.K., Suychinov A.K., Yessimbekov Zh.S., Rakhymbay D. Technology of processing cattle bones into meat and bone paste and the study of quality indicators. The Journal of Almaty Technological University. 2023;1(3):14-18. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-3-14-18