Тарыдан жаңа өнім дайындау
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-158-164
Аңдатпа
Қазақстанда тарыдан өнеркәсіптік жолмен тек тары өндірілсе, жартылай қолөнер әдісімен «таре», «талқан», «жент» сияқты өнімдер шығарылады. Ал тары - дұрыс шикізатқа жатқызуға болатын тамаша өнім, өйткені оның құрамында глютен жоқ, шикізат В тобының дәрумендері мен ақуызға бай. Талқан ұлттық дәнді дақылдарының технологиясын зерттеу және әзірлеу, өнім ассортиментін кеңейтуде, азық-түлік нарығы мен тұтынушы рационын жаңа дәнді дақылдармен байытуда алмастырылмайтын құрамдас бөліктерге бай өнім және ұмытылып бара жатқан төл дәстүрлер мен ұлттық мәдениетті ескере отырып жасалуында. Талдау Алматы технологиялық университетінің зертханасында жүргізілді. Дайын өнімнің есептелген бөлігі химиялық құрамын, микро және макроэлементтердің құрамын анықтау үшін талданды. Біз барлық пайдалы қасиеттерін сақтай отырып, PN Talkan технологиясын әзірледік. PN Talkan өндірісінің нормативтік-техникалық құжаттары бекіту сатысында. Бұл зерттеу жұмысында дәстүрлі өнім жаңа, ең пайдалы форматта жетілдірілді. Төмен калориялы тары талқанның технологиясы жасалды.
Авторлар туралы
Ш. Ы. КененбайҚазақстан
050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
И. И. Бадмаева
Ресей
Бурятия, 670033, Ключевская к, 40B, Улан-Удэ
Ж. Р. Советкалиева
Қазақстан
050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
Әдебиет тізімі
1. Technology of food production: Textbook. In 2 parts. Part 1 / G. Esirkep. - Almaty: «Bastau», 2017. - 304 p
2. Yanova M.A., Kolesnikova N.A., Muchkina E.Ya., Research of millet and its processed products [Text] // Bulletin of KrasGAU. – 2015. No.11, pp. 130 – 135. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/issledovanie-prosa-i-produktov-ego-pererabotki
3. Potential use of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) Eurasian Union of Scientists (EU) #7(76), 2020 in Brazil: food safety, processing, health benefits and food products. International Food Research, Volume 109, pp. 175-186. Amanda M. Diaz-Martins, Kênia Letícia F. Pessanha, Sidney Pacheco, José Avelino S. Rodrigues, Carlos Vanderlei Peeler Carvalho.
4. Potential use of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) in Brazil: food safety, processing, health benefits and food products. International Food Research, Volume 109, pp. 175- 186.Amanda M. Diaz-Martins, Kênia Letícia F. Pessanha, Sidney Pacheco, José Avelino S. Rodrigues, Carlos Vanderlei Peeler Carvalho.
5. Chapter 41: Millet grain processing and effects on non-nutritive antioxidant compounds. Processing and impact on the active components of food products, 2015, pp. 345-352.Fereydun Shahidi, Anoma Chandrasekhara
6. The effect of processing on the antioxidant activity of millet grain. Food Chemistry, Volume 133, Issue 1, July 1, 2012, pp. 1-9. Anoma Chandrasekhara, Marian Naczk, Fereydun Shahidi
7. Chapter 9: Traditional sorghum and millet food and beverages and their technologies. Sorghum and Millet (second edition), 2019, Pages 259-292. John R. N. Taylor, Kwaku G. Duodu.
8. Culinary qualities, digestibility and sensory properties of millet pasta under the influence of amylose content and prolamine profile.LWT, Volume 99, January 2019, Pages 1-7 Ingrid G. Cordelino, Catherine Teal, Loma Inamdar, Zata Vickers, Baraem P. Ismail
9. D.M. Borodullin, M.T.Shulbaeva, O.N.. Musina, B.M. Shepieva. Innovative technology for obtaining talgan as a component of functional food products that take into account national food traditions. ISSN 2313-1748 Food Processing: Techniques and Technology, 2017, Vol,46, No 3
10. Zharkeev, Murat Kakimzhanovich. Development of technology of the national cereal product: dissertation ... Candidate of Technical Sciences: 05.18.01 / Murat Kakimzhanovich Zharkeev; [Place of protection: Moscow State University of Technology and Management named after K.G. Razumovsky].- Moscow, 2011.- 176 p.: ill. RGB OD, 61 12-5/685.URL: http://www.dslib.net/texnologia-zernovyx/razrabotka-tehnologii-nacionalnogo-krupjanogo-produkta.html
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Кененбай Ш.Ы., Бадмаева И.И., Советкалиева Ж.Р. Тарыдан жаңа өнім дайындау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):158-164. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-158-164
For citation:
Kenenbay Sh.Y., Badmaeva I.I., Sovetkalieva Zh.R. Development of New Food Products from Millet. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):158-164. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-158-164