Preview

Шығыс қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-146-152

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада Шығыс Қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «Құрт» ұлттық өнімін зерттеу нәтижелері келтірілген. Ксенобиотиктердің өсімдіктермен, жануарлармен, тамақ өнімдерімен және сумен бірге ағзаға түсуі, биотрансформация нәтижесінде улы метаболиттер түзуі адамдар үшін үлкен қауіп болып табылады. Зиянды заттардың шамамен 10-30% - ы денеге су мен ауамен, ал 70-90% - ы тамақ өнімдерімен енеді. Қауіптілік коэффициентінің шамасы бойынша халық тұтынатын тамақ өнімдерінің ең басым ластаушысы нитраттар, мышьяк, қорғасын, афлотоксин болып табылады. Сондықтан, тамақ өнімдерінің сапасын бақылау бүгінгі таңда маңызды мәселелердің бірі. Зерттеудің мақсаты - Шығыс Қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін зерттеу. Қазақстан нарығында бүгінде ұлттық қышқыл сүт өнімдерін өндіру технологиясы өзекті болып отыр. «Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігіне зерттеулер жүргізу үшін Қазақстанның, оның ішінде Шығыс Қазақстан облысының мынадай жетекші сүт кәсіпорындары таңдалды: «Шығыс-Сүт» корпорациясы» ЖШС, «Багратион» ЖШС, Петросян ЖК. «Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін анықтау кезінде улы элементтердің, микотоксиндердің, антибиотиктердің, пестицидтердің және радионуклидтердің көрсеткіштері анықталды. «Ұлттық сараптама және сертификаттау орталығы» АҚ «Семей» филиалының өнімді сынау жөніндегі сынақ зертханасында зерттеулер жүргізілді. Зертхананың мәліметтері бойынша улы элементтер, микотоксиндер, антибиотиктер, пестицидтер және радионуклидтер нормаға сәйкес келді. 

Авторлар туралы

Ш. К. Жакупбекова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қаласы, Глинка көшесі, 20А



Ж. Калибеккызы
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қаласы, Глинка көшесі, 20А



А. О. Майжанова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қаласы, Глинка көшесі, 20А



Ш. Т. Кырыкбаева
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қаласы, Глинка көшесі, 20А



А. Х. Бейсембаева
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қаласы, Глинка көшесі, 20А



Әдебиет тізімі

1. Синявский Ю.А., Цой И.Г. Лечебнопрофилактические продукты питания. – Алматы: 2000.- 183 с.

2. Сулейменова Ж.М., Нам Л.С. Использование нетрадиционного сырья в производстве биологически активных добавок к пище.//Пищевая технология и сервис, 2002, №1. С.18-21.

3. Медузов В.С., Бирюкова З.А., Иванова Л.Н. Производство детских молочных продуктов.- М.: Легкая промышленность, 1982.- 207 с.

4. Шарманов Т.Ш., Машкеев А.К. Кисломолочные смеси в детском питании.- Алматы; 2001.- 145 с.

5. Производство продуктов детского питания/ Под редакцией Л.Ф.Крашенина–М. ВО «Агропромиздат», 1989. 236 с.

6. Шендеров Б.А., Манвелова М.А., Степанчук Ю.Б. Пробиотикии функциональное питание//Антибиотики и химиотер, 1997, Т.42,№7, С.30-34

7. Куяров А.В., Воробьев А.А., Несвижский Ю.В. Микробиологический аспект сбалансированного питания// Вопросы питания, 2001, Т.70. №3. С.6-8

8. Шихова О.М. Принципы конструирования для фитотерапии дисбактериозов кишечника//Матер.межд.науч.-практ.конф. «Актуальные проблемы оздоровления населения природными факторами», Алматы, 2002.- С.314-315


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жакупбекова Ш.К., Калибеккызы Ж., Майжанова А.О., Кырыкбаева Ш.Т., Бейсембаева А.Х. Шығыс қазақстан облысының кәсіпорындарында өндірілетін «құрт» ұлттық өнімінің тағамдық қауіпсіздігін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):146-152. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-146-152

For citation:


Shakupbekova Sh.K., Kalibekkyzy Zh., Mayzhanova A.O., Kyrykbaeva Sh.T., Beisembaeva A.Kh. The Study of Food Safety of the National Product «Kurt», Produced at the Enterprises of the East Kazakhstan Region. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):146-152. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-146-152

Қараулар: 636


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)