Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Сарысуға негізделген сергітетін сусындар технологиясын зерттеу және дамыту

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-99-105

Толық мәтін:

Аңдатпа

Сарысуы бар сусындар өндірісі сүт өнеркәсібі дамыған барлық елдерде қызығушылық тудырады. Сусындардың негізі-сүт сарысуы-сүт өнеркәсібінің құнды қайталама шикізаты, оны әр кәсіпорын кәдеге жаратпайды. Әлемде бұл мәселе әртүрлі өнімдерді, әсіресе сусындарды өндіру арқылы шешіледі. Бұл зерттеулердің өзектілігі сарысуды қайта өңдеуде жатыр, бұл сүт өнеркәсібінің қалдықтарымен экологияға келтірілген зиянды азайтуға көмектеседі. Сондай-ақ, мақсатты түрде сарысуы бар сусындар жергілікті шырынды өсімдік шикізатының өсімдік компоненттерімен байытылды, бұл шығарылатын өнімдердің ассортиментін кеңейтуге мүмкіндік береді. Өсімдік шикізаты ретінде полифенолдарға бай ирги, арония және теңіз шырғанақ жидектері қолданылады. Бұл зерттеудің мақсаты жабайы жидектердің шырындарымен байытылған сүт сарысуы негізіндегі напик технологияларын зерттеу және әзірлеу болып табылады. Мақалада сусындарды зерттеу нәтижелері келтірілген, оның негізіне Солтүстік Қазақстанның жабайы шикізатынан алынған табиғи шырындармен байытылған сүт сарысуы кіреді. Зерттеуде шикізат пен дайын өнімді зерттеудің заманауи физика-химиялық, органолептикалық, технологиялық және статистикалық әдістері қолданылды. Алынған мәліметтер бойынша Сарысуға негізделген зерттелетін сусындар ГОСТ-қа толығымен сәйкес келеді. 

Авторлар туралы

Г. Н. Жакупова
«Сакен Сейфуллин атыңдағы Қазақ агротехникалық университеті» КЕАҚ
Қазақстан

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



Т. Ч. Тултабаева
«Сакен Сейфуллин атыңдағы Қазақ агротехникалық университеті» КЕАҚ
Қазақстан

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



А. Б. Нуртаева
«Сакен Сейфуллин атыңдағы Қазақ агротехникалық университеті» КЕАҚ
Қазақстан

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



Н. Д. Кундызбаева
«Сакен Сейфуллин атыңдағы Қазақ агротехникалық университеті» КЕАҚ
Қазақстан

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



А. Т. Сагандык
«Сакен Сейфуллин атыңдағы Қазақ агротехникалық университеті» КЕАҚ
Қазақстан

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



Әдебиет тізімі

1. Обзор рынка молока и молочной продукции государств-членов Евразийского экономического союза за 2013 – 2017. Департамент агропромышленной политики Евразийской экономической комиссии. – М.: -2018. -26с.

2. Государственная программа развития агропромышленного комплекса Республики Казахстан на 2017-2021. - Астана: -2017.-70 с.

3. Программы индустриально-инновационного развития на 2020-2025 республики Казахстан. https://baiterek.gov.kz/ru/programs/gosudarstvennaya-programma-industrialno-innovacionnogo-razvitiya-respubliki-kazakhstan-na-2020-2025

4. Официальный сайт: Молочный союз Казахстана: https://kazsut.com

5. Храмцов А.Г. К вопросу ресурс осберегающей и экологощадящей переработки молочного сырья // Хранение и переработка сельхозпродуктов. - 2005.-№10.- С.12-13.

6. Храмцов, А.Г. Рыночная концепция полного и рационального использования молочной сыворотки // Молочная промышленность. - 2006. №6.- С.7-13

7. Assan Ospanov, Gulmira Zhakupova, Botagoz Toxanbayeva Solving the Problem of Serum Utilization in Kazaкhstan. International Journal of Engineering & Technology, 7 (3.19) (2018) 200-205.

8. Zhakupova G.N.,Akisheva E.K., Ivkina V.A., Zhaksylyk Z.M. The Influence of Plant Components on Chemical Composition of Cottage Cheese Whey. “The Europe and the Turkic World: Scince, Engineering and Technology”. Materials of the IV International Scientific-Practical Conference. May 1-3, 2019. Istanbul, Turkey. V.1 P. 262-267

9. G. N. Zhakupova, A. T. Sagandyk,A. H. Muldasheva, E. K. Akisheva, S. M. Tomasikova. The usage of vegetable raw materials in the production of cottage cheese products. News of the national academy of sciences of the Republic of Kazakhstan/Series chemistry and technology. ISSN2224- 5286 https://doi.org/10.2014/2019.2518-491.32. Volume 3, number 435 (2019), 71 – 76.

10. Пат РК 9882. Способ производства напит-ка на основе молочной сыворотки и инвертного сиропа с наполнителями /Алимарданова М.К. Бузенус Н.Д., Кененбай Ш.К. Опубл. 15.05.2015.

11. Manasi S., Yogesh K. J., and Shemelis A. Development of Probiotic Beverage from Whey and Pineapple Juice // Food Processing & Technology.- 2013.№4.-Р. 187-192.

12. Лапкан Г.Н. Применение плодово-ягодных растений в медицине. - Киев, 1988.-128 с.

13. Пакудина З. П., Садыков А. С. Распространение в растениях и физико-химические свойства флавонов, флавонолов и их гликозидов. - Ташкент: Фан. -1970. - 297 с.

14. Исследование и переработка ягод облепихи // Труды научно- исследовательского плодоовощного и энохимического института НКЗ РСФСР.- 1931. - Вып.2. - 150 с


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жакупова Г.Н., Тултабаева Т.Ч., Нуртаева А.Б., Кундызбаева Н.Д., Сагандык А.Т. Сарысуға негізделген сергітетін сусындар технологиясын зерттеу және дамыту. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):99-105. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-99-105

For citation:


Zhakupova G.N., Tultabayeva T.Ch., Nurtayeva A.B., Kundyzbayeva N.D., Sagandyk A.T. Research and Development of the Refreshing Whey Drinks Technology. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):99-105. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-99-105

Қараулар: 722


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)