Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Гельдің түзілу кинетикасына құздаудың әсері және ешкі сүті гельдің микро құрылымы

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-50-60

Толық мәтін:

Аңдатпа

Ешкі сүтін қайта өңдеудің негізгі мәселелерінің бірісүт өнімділігінің төмендігі, маусымдылық, өңдеу үшін ешкі сүтінің белгілі бір мөлшерін жинақтау қажеттілігі, шағын аудандардан тасымалдаудағы қиындықтар. Сүтқышқылды сүт өнімдері өндіруде оны жинақтау мақсатында ешкі сүтін мұздату - оның қасиеттерінің өзгеруімен байланысты, бұл өндірістік процестерге айтарлықтай әсер етуі мүмкін. Бұл жұмыстың мақсаты ешкі және сиыр сүтімен салыстырғанда мұздатылған/ерітілген ешкі сүтінің гельдік кинетикасына және гель микроқұрылымына әсерін зерттеу. Ерітілген ешкі сүтінің үлгісінде гельденудің біріншілік ферментативті фазасының ұзақтығы шикі сиыр сүтінің біріншілік фазасының ұзақтығына жақын екені көрсетілген. Гелденудің екінші фазасында еріген ешкі сүтінің икемділік модулінің соңғы мәні шикі сүт ұйығышының серпімділік модулінің мәніне жақын болады. 

Авторлар туралы

А. Е. Абдулгамитова
«Бүкілресейлік май және ірімшік жасау ғылыми-зерттеу институты» – Федералдық мемлекеттік бюджеттік ғылыми мекеменің филиалы «В.М. Горбатов атындағы азық-түлік жүйелерінің федералдық ғылыми орталығы»
Ресей

152613, Ярославл облысы, Углич қ., Красноармейский бульвары, 19



И. Т. Смыков
«Бүкілресейлік май және ірімшік жасау ғылыми-зерттеу институты» – Федералдық мемлекеттік бюджеттік ғылыми мекеменің филиалы «В.М. Горбатов атындағы азық-түлік жүйелерінің федералдық ғылыми орталығы»
Ресей

152613, Ярославл облысы, Углич қ., Красноармейский бульвары, 19



Әдебиет тізімі

1. Ranadheera, C. S., Evans, C. A., Baines, S. K., Balthazar, C. F., Cruz, A. G., Esmerino, E. A., Vasiljevic, T. Probiotics in Goat Milk Products: Delivery Capacity and Ability to Improve Sensory Attributes. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2019. Vol. 18(4), 867–882.

2. Обзор: рынков козьего молока в России и в мире. -(https://milknews.ru/longridy/rossiyakozovodstvo-moloko.html )

3. Жайлаубаев Ж. Д., Смагулова З. Т. Перспективы и особенности переработки козьего молока в Республике Казахстан // Казахстанская сельскохозяйственная газета «Аграрий Казахстана», 2018.- №.- 22. С. 60.

4. Численность поголовья скота в Казахстане.-(https://www.inform.kz/ru/chislennost-pogolov-ya-skota-i-pticy-uvelichilas-vkazahstane_a3902886)

5. Щетинина Е. М. Разработка технологии мягкого сыра на основе козьего молока для функционального питания.- (http://www.dslib.net/texnologia-mjasa/razrabotka-tehnologii-mjagkogo-syra-na-osnove-kozego-molokadlja-funkcionalnogo.html)

6. Гудков А. В. Сыроделие: технологические, биологические и физико-химические аспекты. М.: Де Ли Принт, 2003 -804 с.

7. Wendorff, W. L. Freezing Qualities of Raw Ovine Milk for Further Processing. //Journal of Dairy Science, 2001, Vol. 84, E74–E78.

8. Yu, Z., Qiao, C., Zhang, X.,Yan, L., Li, L., Liu, Y. Screening of frozen-thawed conditions for keeping nutritive compositions and physicochemical characteristics of goat milk. //Journal of Dairy Science. 2021, Vol. 104, Р.4108–4118.

9. Biegalski J, Cais-Sokolińska D, Tomaszewska-Gras J, Baranowska HM. The Effect of Freezing Sheep’s Milk on the Meltability, Texture, Melting and Fat Crystallization Profiles of Fresh Pasta Filata Cheese. Animals. 2021; 11(9):2740.

10. Pazzola, M., Dettori, M. L., Piras G., Pira, E., Manca, F., Puggoni, O., Noce A., Vacca G. M. The Effect of Long-term Freezing on Renneting Properties of Sarda Sheep Milk. //Agriculturae Conspectus Scientificus. 2013, Vol. 78, No. 3 (275-279).

11. Hovjecki M., Miloradovic Z., Barukčić I., Blažić M, Miocinovic, J. Rheological Properties of Goat Milk Coagulation as Affected by Rennet Concentration, pH and Temperature. Fermentation, 2022, 8(6), 291.

12. Мордвинова В. А., Свидеренко Г. М., Остроухова И. Л. Горгонзола в России // Сыроделие и маслоделие. -2020.-№6.-С.22-25

13. Qin Y., Cheng, M., Wang L., Huang M., Wang J., Wang C. Comparative study on the micro-structure and functional properties of casein in goat milk processed by different methods. //International Journal of Food Science & Technology, (2020). 56(4), 1682–1689. (https://doi.org/10.1111/ijfs.14789)

14. Патент №2662971 C2 RU, Аппарат для онлайн мониторинга процесса коагуляции молока: G01N33/04 / Смыков И.Т. заявл. №2016145329; от 18.11.2016; опубл. 31.07.2018.

15. Срок годности пищевых продуктов: расчёт и испытание // под ред. Р.Стелек; пер.с англ. В. Широкова; под общ. ред. Ю. Г. Базарновой. -СПб.: Профессия, 2006 -480 с.

16. Симоненко С. В., Лесь, Г. М., Хованова И. В. Особенности состава козьего молока как компонента продуктов питания // Труды Белорусского государственного университета: научный журнал. 2011: Том 4. Часть 1.-С.264-268.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абдулгамитова А.Е., Смыков И.Т. Гельдің түзілу кинетикасына құздаудың әсері және ешкі сүті гельдің микро құрылымы. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):50-60. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-50-60

For citation:


Abdulgamitova A.Y., Smykov I.T. Influence of Freezing on the Kinetics of Milk Gelation and the Microstructure of Goat Milk Gel. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):50-60. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-50-60

Қараулар: 340


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)