Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балалар үшін ет паштетінің жаңа түрін жасау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-39-44

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақала мектеп жасына дейінгі және мектеп жасындағы балаларға арналған функционалдық қасиеттері бар ет қосылған өнімдерді зерттеуге арналған. Cапалы ет өнімін жасау бойынша ингредиенттік құрамның үйлесушілілігін ескеріп зерттеулер жүргізілді. Өндірістің технологиясы құрастырылып, өнімнің рецептурасы жасалынып, микробиологиялық көрсеткіштер, сапалық көрсеткіштер анықталып, өндірістік анықтаудан өткізілді. Әзірленген паштеттер отандық өндірістің табиғи биологиялық корректорымен (ТБК) байытылған, ТБК оларды бағытталған әрекет үшін қажетті микронутриенттермен байытады: құс еті қосылған кальциймен байытылған паштет. «Құс етінен жасалған паштет» консервіле-ріндегі микробиологиялық зерттеулерге сәйкес мезофильді аэробты және факультативті-анаэробты микроорганизмдер саны (МАФАнМС) сенімділік аралығынан аспайды, 6,6 х 102 КОЕ/г құрайды.

Авторлар туралы

С. Т. Абимульдина
Павлодар мемлекеттік педагогикалық университеті
Қазақстан
Павлодар


Д. А. Жусупбаева
Павлодар мемлекеттік педагогикалық университеті
Қазақстан
Павлодар


А. Т. Ибраева
Павлодар мемлекеттік педагогикалық университеті
Қазақстан
Павлодар


А. И. Алимова
Павлодар мемлекеттік педагогикалық университеті
Қазақстан
Павлодар


Д. Заимова
Тракия университеті
Болгария


А. А. Шанькин
ТОО «OMIS Inc.»
Қазақстан
Павлодар


Әдебиет тізімі

1. Гроза М.М. Экологические проблемы Павлодарской области / М.М. Гроза, А.В. Ермиенко // Наука и техника Казахстана. – 2005. – № 2. – С. 7-15.

2. Поткина О.В. Проблемы обеспечения безопасного питания учащихся в образовательных учреждениях [Электронный ресурс] / О.В. Поткина, С.В. Горюнова // Вестник Российского университета дружбы народов. Сер.: Экология и безопасность жизнедеятельности. – 2012. – № 3. – С. 84-92. Режим доступа: выбрано http://journals.rudn.ru/ecology/article/mail-view/12298/11728/. Дата обращения 15.03.2020

3. Гомогенизированный мясной продукт детского питания : пат. 2160546 Рос. Федерация : МПК A23L 1/31, A23L 1/314, A23L 1/317 / Устинова А.В., Тимошенко Н.В., Любина Н.В. заявитель и патентообладатель Устинова А.В., Тимошенко Н.В., Любина Н.В. – № 200011934/13 ; заявл. 16.05.00, опубл. 20.12.00.

4. Пищевая добавка- корректор для мясных и молочных продуктов: пат. 22561 : МПК А23L 1/32, A23C 9/13 / Абимульдина С.Т. (Казахстан) ; заявитель и патентообладатель ТОО Каз. науч.-ислед. ин-т перераб. с.-х. прод. – № 2007/0939.1 ; заявл. 04.07.07 ; опубл. 15.06.10, Бюл. № 6.

5. Стефанова И. Л. Функциональные продукты на основе мяса птицы [Электронный ре-сурс] / И.Л. Стефанова, Л.В. Шахназарова, Ю.Н. Красюков, И.А. Юхина, Н.В. Тимошенко // Птица и птицепродукты. – 2010. – № 6. – С. 60–64. ¬ Режим доступа: http: //old.vniipp.ru/images/statya/0610/st.pdf. Дата обращения 15.03.2020

6. Прохоренко С.Ю. Паштеты: особенности сырья, ингредиентов и технологического процесса / С.Ю. Прохоренко, О.В. Кузнецова // Всё о мясе. 2011. - № 2. - С.51-¬54

7. Баль-Прилипко Л.В. Применение функциональных ингредиентов в мясном консервном производстве / Л.В. Баль-Прилипко, Б.И. Леонова, А.И. Брона, Л.В. Науменко // Научный результат. Технологии бизнеса и сервиса. ¬– 2016. ¬– Т. 2, № 4. ¬– С. 35-44

8. Алимарданова М. Биохимия мяса и мясных продуктов : учеб.пос. / М. Алимарданова. – Астана : Фолиант, 2009. – 184 с.

9. Цыренова В. В. Производство колбас и мясных изделий: учеб. пос. / В. В. Цыренова, В. Ч. Мункуев. – Улан-Удэ: БГСХА им. В. Р. Филиппова, 2008. – 149 с


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абимульдина С.Т., Жусупбаева Д.А., Ибраева А.Т., Алимова А.И., Заимова Д., Шанькин А.А. Мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балалар үшін ет паштетінің жаңа түрін жасау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(3):39-44. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-39-44

For citation:


Abimuldina S.T., Zhussupbayeva D.A., Ibrayeva A.Т., Alimova A.I., Zaimova D., Shankin A.A. Create a new type of meat pate for preschool and school-age children. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):39-44. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-39-44

Қараулар: 587


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)