Preview

Create a new type of meat pate for preschool and school-age children

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-39-44

Abstract

The article is devoted to the study of meat-added products with functional properties for children of pre-school and school age. Studies were carried out taking into account the combination of the ingredient composition to create quality meat products. The production technology has been developed, the product formulation has been developed, microbiological indicators, qualitative indicators have been determined, and production testing has been carried out. The developed pates are enriched with natural biological corrector (NBC) of domestic production, NBC enrich them with micronutrients necessary for directed action: pate enriched with calcium with the addition of poultry meat. According to microbiological studies in preserves «Poultry meat pate»,quantity of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (QMAFAnM) does not exceed the confidence interval, is 6,6 x 102 CFU/g.

 

About the Authors

S. T. Abimuldina
Pavlodar State Pedagogical University
Kazakhstan
Pavlodar


D. A. Zhussupbayeva
Pavlodar State Pedagogical University
Kazakhstan
Pavlodar


A. Т. Ibrayeva
Pavlodar State Pedagogical University
Kazakhstan
Pavlodar


A. I. Alimova
Павлодарский государственный педагогический университет
Kazakhstan
Pavlodar


D. Zaimova
Trakia University
Bulgaria
Stara Zagora


A. A. Shankin
Company LLP «OMIS Inc.»
Kazakhstan
Pavlodar


References

1. Гроза М.М. Экологические проблемы Павлодарской области / М.М. Гроза, А.В. Ермиенко // Наука и техника Казахстана. – 2005. – № 2. – С. 7-15.

2. Поткина О.В. Проблемы обеспечения безопасного питания учащихся в образовательных учреждениях [Электронный ресурс] / О.В. Поткина, С.В. Горюнова // Вестник Российского университета дружбы народов. Сер.: Экология и безопасность жизнедеятельности. – 2012. – № 3. – С. 84-92. Режим доступа: выбрано http://journals.rudn.ru/ecology/article/mail-view/12298/11728/. Дата обращения 15.03.2020

3. Гомогенизированный мясной продукт детского питания : пат. 2160546 Рос. Федерация : МПК A23L 1/31, A23L 1/314, A23L 1/317 / Устинова А.В., Тимошенко Н.В., Любина Н.В. заявитель и патентообладатель Устинова А.В., Тимошенко Н.В., Любина Н.В. – № 200011934/13 ; заявл. 16.05.00, опубл. 20.12.00.

4. Пищевая добавка- корректор для мясных и молочных продуктов: пат. 22561 : МПК А23L 1/32, A23C 9/13 / Абимульдина С.Т. (Казахстан) ; заявитель и патентообладатель ТОО Каз. науч.-ислед. ин-т перераб. с.-х. прод. – № 2007/0939.1 ; заявл. 04.07.07 ; опубл. 15.06.10, Бюл. № 6.

5. Стефанова И. Л. Функциональные продукты на основе мяса птицы [Электронный ре-сурс] / И.Л. Стефанова, Л.В. Шахназарова, Ю.Н. Красюков, И.А. Юхина, Н.В. Тимошенко // Птица и птицепродукты. – 2010. – № 6. – С. 60–64. ¬ Режим доступа: http: //old.vniipp.ru/images/statya/0610/st.pdf. Дата обращения 15.03.2020

6. Прохоренко С.Ю. Паштеты: особенности сырья, ингредиентов и технологического процесса / С.Ю. Прохоренко, О.В. Кузнецова // Всё о мясе. 2011. - № 2. - С.51-¬54

7. Баль-Прилипко Л.В. Применение функциональных ингредиентов в мясном консервном производстве / Л.В. Баль-Прилипко, Б.И. Леонова, А.И. Брона, Л.В. Науменко // Научный результат. Технологии бизнеса и сервиса. ¬– 2016. ¬– Т. 2, № 4. ¬– С. 35-44

8. Алимарданова М. Биохимия мяса и мясных продуктов : учеб.пос. / М. Алимарданова. – Астана : Фолиант, 2009. – 184 с.

9. Цыренова В. В. Производство колбас и мясных изделий: учеб. пос. / В. В. Цыренова, В. Ч. Мункуев. – Улан-Удэ: БГСХА им. В. Р. Филиппова, 2008. – 149 с


Review

For citations:


Abimuldina S.T., Zhussupbayeva D.A., Ibrayeva A.Т., Alimova A.I., Zaimova D., Shankin A.A. Create a new type of meat pate for preschool and school-age children. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):39-44. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-39-44

Views: 621


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)