Preview

PERSPECTIVE OF USE OF MILK SUBSTITUTOR ON DAIRY PRODUCTION

Abstract

The article provides information on the use of milk fat substitutes in dairy production and its future prospects. Presents physico-chemical characteristics of fat substitutes "Ecolect" company "EFKO". Melting point of milk fat substitute-34-360C. According to the results of the study, the use of milk fat substitute "Ecolact 1403-35" improves the quality of yogurt, and allows you to replace the main raw milk. The fat content in comparison with the control increases by 15-21%. The efficiency of homogenization and organoleptic characteristics in the milk mixture are not reduced.

About the Authors

Ф. Диханбаева
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Э. Жаксыбаева
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Г. Жунусова
Казахский университет технологиии бизнеса
Russian Federation


А. Тургунова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


А. Кенбаева
Алматинский технологический университет
Russian Federation


References

1. Диханбаева Ф.Т. Основные направления разработки комбинированных молочных продуктов // Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана. - Алматы, 2007. - № 6. - С.20-21.

2. Тамим А.Й. Робинсон Р.К. Йогурт и ана-логичные кисломолочные продукты: научные ос-новы и технологии. - СПб: Профессия, 2003. - 664 с.

3. Курнакова О.Л. Разработка и оценка пот-ребительских свойств йогуртов обогащенных: дисс. канд. техн. наук: 05.18.15 / Курнакова Олеся Леонидовна: Орловский государственный универси-тет-учебно-научно-производственный комплекс.- Орел, 2014.- 188 с.

4. Мартинчик А.Н. Фактическое потребле-ние населением России витаминов-антиоксидан-тов // Вопросы питания. 2005. -№ 4. - С. 9-13.

5. Бессонова О.В. Обогащение молочных продуктов для детей витаминами и минеральными веществами // Вестник ОмГАУ. - 2011. - №3 (3). - С. 99-101.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   PERSPECTIVE OF USE OF MILK SUBSTITUTOR ON DAIRY PRODUCTION. The Journal of Almaty Technological University. 2018;(4):50-56. (In Russ.)

Views: 438


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)