Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Determination of the quality of canned vegetable snacks with various cereals

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-35-39

Abstract

This article presents the canned vegetable snack recipes with various cereals and the results of their quality assessment. During the study, in order to expand the range of canned vegetable snacks, rice in the composition of vegetable minced meat was replaced with buckwheat and millet grits, in the ratio of 90g, 100g, 110g. The article reflects the new recipes of canned vegetable snacks prepared with the addition of millet and buckwheat, as well as studies of the content of heavy metals in the developed types of canned food, which showed their compliance with the standards of GOST 30178-96, GOST 26935-86.

About the Authors

L. K. Sengirbekova
«Almaty Technological University» JSC
Kazakhstan
Almaty


L. S. Syzdykova
«Almaty Technological University» JSC
Kazakhstan
Almaty


References

1. Селиванова М.В., Романенко Е.С., Барабаш И.П., Есаулко Н.А., Сосюра Е.А., Айсанов Т.С. Технология хранения и переработки плодов и овощей. Учебный практикум.— Ставрополь: Ставропольский государственный аграрный университет, Параграф, 2017.— 80 c.

2. Романюк Т.И., Чусова А.Е., Новикова И.В. Методы исследования сырья и продуктов растительного происхождения (теория и практика).- Воронежский государственный университет инженерных технологий.: 2014.- 160 с

3. Смотраева И.В., Баланов П.Е. Технология продуктов из растительного сырья.- СПб.:НИУИТ, 2014.- 78 с.

4. Сенгирбекова Л., Бижанова К. Сыздыкова Л.С. Көкөніс дәмтағам консервісі өндірісінің ерекшелік-тері. // Жас ғалымдардың «ҒЫЛЫМ. БІЛІМ. ЖАСТАР» Республикалық ғылыми тәжірибелік конференциясының материалдары 25-26 сәуір 2019ж. - 26 бет

5. ГОСТ 30178-96 Сырье и продукты пище-вые. Атомно-абсорбционный метод определения токсичных элементов. - М.: ИПК Издательство стандартов, 1997 с.

6. ГОСТ 26935-86 Продукты пищевые кон-сервированные. Метод определения олова. М.: Издательство стандартов, 1986 Стандартинформ, 2010 с.


Review

For citations:


Sengirbekova L.K., Syzdykova L.S. Determination of the quality of canned vegetable snacks with various cereals. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):35-39. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-35-39

Views: 847


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)