Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Астықты белсенді желдету кезіндегі жүретін процестердің математикалық сипаттамасы

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-192-201

Толық мәтін:

Аннотация

   Зерттеу тақырыбы ауыспалы жылу беру кезінде бидай дәнін белсенді желдету процесі болып табылады.

   Жұмыстың мақсаты - бидай дәнін белсенді желдету процесінде зат пен энергия ағындарының сипатын математикалық сипаттау.

   Торлы спираль тәрізді құбыр түрінде жасалған құрылғының көмегімен пайдаланылған ауа ағынын алып кетуге негізделіп таңдалған құрылымының арқасында кептірілген астық қабатындағы гидродинамикалық жағдайды оңтайландыруға мүмкіндік береді. Әзірленген математикалық модель, математикалық сипаттама ретінде, материалдық теңдеулерден, жылу баланстарынан, тұрақты және тұрақсыз күйдегі гидродинамика теңдеулерінен тұрады. Бұл математикалық модель процестің материалдық моделін құруға және деректерді өңдеумен эксперимент жүргізуге негіз болып табылады. Нәтижесінде әртүрлі технологиялық режимдердегі процестерді салыстырмалы түрде оңай есептеуге мүмкіндік беретін процестердің критериалды теңдеулерін алуға болады.

Авторлар туралы

А. Н. Остриков
«Воронеж мемлекеттік инженерлік технологиялар университеті»
Ресей

394036

Революция даңғылы, 19

Воронеж



Б. К. Нурахметов
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

ул. Толе Би, 100

Алматы



А. Д. Аскаров
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

ул. Толе Би, 100

Алматы



Е. Б. Медведков
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

ул. Толе Би, 100

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Бритиков Д. А. Энергосбережение в процессах сушки зерновых культур с использованием теплонасосных технологий [Текст] : монография / Д. А. Бритиков, А. А. Шевцов. – Воронеж: Гос. технол. акад., ВГТА, 2011. – 375 с.

2. Сорочинский В. Ф. Контроль процесса сушки зерна по параметрам отработавшего агента сушки / В. Ф. Сорочинский, А. Л. Догадин // Хлебопродукты. – 2018. – № 3. – С. 49-53.

3. Шевцов С. А. Техника и технология сушки пищевого растительного сырья [Текст] / С. А. Шевцов, А. Н. Остриков. – Воронеж : ВГУИТ, 2014. – 289 с.

4. Ostrikov A., Ospanov A., Shevtsov A., Vasilenko V., Timurbekova A. An empirical-mathematical modelling approach to explore the drying kinetics of cereals under variable heat supply using the stitched method // ACTA AGRICULTURAE SCANDINAVICA, SECTION B — SOIL & PLANT SCIENCE. – 2021. – Р. 1-10.

5. Volkhonov M., Jabbarov I., Soldatov V., Smirnov I. Development of the method of exposure control of grain drying in high-temperature dryers // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2013. – 3/3 (93). – Р. 22-29.

6. Патент на полезную модель № 5369. Республика Казахстан. Способ активного вентилирования, или сушки сыпучих продуктов в емкостях и установка для его осуществления / А. Д. Аскаров, А. А. Аскарова, Г. Ш. Насруллин ; Заявитель – Ардак Дахарбекович Аскаров. – заявка 2019/1050.2, дата подачи заявки 29.11.2019; дата публикации 11. 09. 2020.

7. Askarov A., Tlevlessova Dinara., Ostrikov A., Shambulov Ye., Kairbaeva A. // Investigation of the processes of drying grain masses with active ventilation // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies 1/11(115) 2022. – P. 6 – 14.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Остриков А.Н., Нурахметов Б.К., Аскаров А.Д., Медведков Е.Б. Астықты белсенді желдету кезіндегі жүретін процестердің математикалық сипаттамасы. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):192-201. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-192-201

For citation:


Ostrikov А.N., Nurakhmetov B.K., Askarov A.D., Medvedkov E.B. Mathematical description of the processes occurring during active grain ventilation. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):192-201. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-192-201

Қараулар: 335


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)