Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Балды сублимациялық кептіру параметрлерін анықтау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-185-191

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Шығыс Қазақстан облысында өндірілетін балдың үш түрінің физикалық-химиялық көрсеткіштері алдын ала зерттелді. Нәтижелер зерттелген тәжірибелік үлгілер табиғи балдың сапасына қойылатын нормативтік талаптарға сәйкес келетіндігін көрсетті. Күнбағыс балының ылғал мөлшері тау мен түйежоңышқадан (сәйкесінше 15 %, 17,3 және 17,2 %) ерекшеленетіні анықталды, сонымен қатар азайтатын қанттың (87,9 % )жоғары мөлшері бар, бірақ сахарозаның массалық үлесі 2,5 % құрайды. Тау балындағы сахарозаның ең жоғары мөлшері 4,5 % құрайды. Диастаз саны балдың сапасы мен табиғилығының көрсеткіші болып табылады және МС талаптарына сәйкес кемінде 8 Гот бірлігі болуы керек, алынған нәтижелер бойынша зерттелген бал үлгілерінің құрамында 13,1-ден 15,1 бірлікке дейін бар екендігі байқалады, бұл балдың географиялық шығу тегінің әсерін растайды. Судың белсенділігі тұрғысынан балдың барлық түрлері ылғалдылығы төмен және ұзақ сақталатын өнімдерге жатады. Балды сублимациялық кептірудің оңтайлы технологиялық режимдері орнатылды, олар минус 30 С-тан минус 40 С градусқа дейін.

Авторлар туралы

Т. Ч. Тултабаева
«Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті»
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



У. Т. Жуманова
«Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті»
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



М. Ч. Тултабаев
«Қазақ технология және бизнес университеті»
Қазақстан

Қайым Мұхамедханова к., 37А

Нұр-Сұлтан



А. Е. Шоман
«Қазақ технология және бизнес университеті»
Қазақстан

Қайым Мұхамедханова к., 37А

Нұр-Сұлтан



А. Б. Тапалова
«Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті»
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



А. К. Шоман
«Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті»
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



Б. Ч. Тултабаев
«Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті»
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



Әдебиет тізімі

1. Dezmirean, G. L., et.al. Honey Like Component of Functional Food, Anim.Sci.Biotechnol., 44 (2011), 2, pp. 406-411.

2. Kwakman P. H. S., Zaat S. A. J., Antibacterial components of honey // Journal IUBMB Life. 2012, № 1. P. 48-55.

3. Kayacher A. Rheological and some physicochemical characterisrics of selected Turkish honeys // J. Texture Studies. - № 39. - 2008. - Pp 17-27.

4. Kornienko E. V. Organoleptic and physico-chemical indicators of honey of the Omsk region Zabolotnykh M. V., Kalikin I. N. //Journal Bulletin of the Omsk State Agrarian University. - 2017. - № 4 (28). - 152-157 p.

5. Jedlińska, A., Samborska, K., & Witrowa-Rajchert, D. (2012a). Aspekty techniczno-technologiczne suszenia miodu (Technical and technological aspectsof drying honey). Nauki Inżynierskie i Technologie, 2 (5), 35-43. (in Polish)

6. Cui Z. W., Sun L. J., Chen W., Sun D. W., Preparation of dry honey by microwave-vacuum drying. J. Food Eng., 2008, 84, 582-590.

7. Sramek M. Inactivation kinetics of invertase in honey and honey-glucose syrup formulations: effects of temperature and water activity / Woerz B., Horn H. // J. Science of Food and Agriculture. - 2016. - Vol. 97. - Pp. 1178-1184.

8. Isla, M., Cordero, A., Díaz, L., Pérez-Pérez, E. M., & Vit, P. (2013). Cosmetic properties of honey. 1. Antioxidant activity. In Vit P. & Roubik D. W., eds. Stingless bees process honey and pollen in cerumen pots. Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Universidad de Los Andes; Mérida, Venezuela.

9. Sari A. H. Modification and alloying of silicon and steel surfaces by compression plasma flows and ion beams [Text]: dis. .. kan. tech. nauk. 01. 04. 08. protected 10. 01. 15: approved 10. 01. 15 / Author Sari A. H. - M., 2012. - 220 p. - Bibliogr.: pp.202-213.

10. Trond M. Residential Bacteria on Surfaces in the Food Industry and Their Implications for Food Safety and Quality / Solveig L. // J Institute of Food Technologists. - Vol. 00. - 2017. - Pp. 1-20.

11. Atanazevich, V. I. Drying of food products. Moscow: Delhi, 2000. - 296 s.

12. The full text of the dissertation [Electronic resource]. URL: https://spbgavm.ru (accessed: 02/21/2022).

13. Decagon devices / Water activity. Increasing shelf life and product stability [Electronic resource]. URL: https://decagon.ru (accessed: 02/21/2022).

14. Burich O. Drying of fruits and vegetables / O. Burich, F. Berki // Per. with veng. M.: Food industry, 1978. - 278 p.

15. On taxes and other obligatory payments to the budget (Tax Code). 25. 12. 2017. № 120-VI.

16. Sramek M. Inactivation kinetics of invertase in honey and honey-glucose syrup formulations: effects of temperature and water activity // J Sci Food Agric. 2017 Mar; 97 (4): 1178-1184. doi: 10.1002/jsfa.7846. Epub 2016 Jul 6.

17. GOST 19792-2017.

18. Examination of honey and methods of detecting its falsification: A textbook / V. I. Zaikina. — 3rd ed.,reprint. and additional — M.: Publishing and trading Corporation "Dashkov and Co." , 2012. — 168 p.

19. Tsukanov M. F. Methodology of human nutrition / SOKOLOV V. D., Chernomorets A. B., Shirokozhukhov V. V., Prokopenko S. T., Lipatov I. B. - St. Petersburg: Publishing House: Saint Petersburg State University of Economics, 2015. - P. 189.

20. Tsukanov M. F. Methodology of human nutrition // Publishing house St. Petersburg State University of Economics, St. Petersburg. - 2015.- 189 p. Publisher.

21. Food chemistry. Ed. Nechaeva A. P., St. Petersburg: GIORD, 2003/

22. Su W. H. Fourier Transform Infrared and Raman and Hyperspectral Imaging Techniques for Quality Determinations of Powdery Foods: A Review // J. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. - 2017. - Vol. 00. - 1-19.

23. Ligia B. Comparative study of the physicochemical and palynological characteristics of honey from Melipona subnitida and Apis mellifera // J. International Journal of Food Science & Technology. - 2013. - Vol. 48.- Pp. 1698-1706.

24. Semenovich K. C. Contract of technological connection to electric networks // Autoref. dis. ..... on the job. learned. step. kan. nauk (12. 00. 03) -- Moscow, 2017. - 313 p.

25. Reshetnikov, A. V. Sociology of Medicine : textbook / Reshetnikov A. V. - Moscow : GEOTAR-Media, 2016. - 368 p.

26. Civil Code of the Republic of Kazakhstan - "Adilet" ILS. - URL: http://adilet.zan.kz (accessed: 02/21/2022).

27. Ganavati B. H. Structural-phase state and properties of electrodeposited coatings based on nickel, cobalt and chromium modified with non-metallic additives. - URL http://dep.nlb.by/jspui/handle/nlb/48945 (accessed: 02/22/2022).

28. Two companies ready to supply adapted Russian math textbooks - URL https://24.kg (accessed: 02/22/2022).

29. Payam A. Polymeric nanocarriers in targeted drug delivery systems: A review / S. Ghanavati,S. Rajabi,S. Nouri Khorasani, S. Khalili // J. Iran National Science Foundation. Vol 3. - 2020. - pp. 2939-2954.

30. T. A. Kazakova Literary translation: theory and practice // Publisher Inyazizdat. - 2006. Page 556.

31. Kharkiv, D. A. Pharmacology / Kharkiv, D. A. - Moscow : GEOTAR-Media, 2008. - 672 p. - ISBN 5-9704-0264-8. - Text: electronic // EBS "Student Consultant" : [website]. - URL: https://www.studentlibrary.ru/book/ISBN5970402648.html (accessed: 02/21/2022).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Тултабаева Т.Ч., Жуманова У.Т., Тултабаев М.Ч., Шоман А.Е., Тапалова А.Б., Шоман А.К., Тултабаев Б.Ч. Балды сублимациялық кептіру параметрлерін анықтау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):185-191. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-185-191

For citation:


Tultabayeva T.Ch., Zhumanova U.T., Tultabayev M.Ch., Shoman A.Ye., Tapalova A.B., Shoman A.K., Tultabayev B.Ch. Determination of the parameters of freeze-drying honey. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):185-191. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-185-191

Қараулар: 508


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)