Preview

Иммуностимуляциялық пастила-мармеладты өнімдерінің дәрумендік құрамына функционалды ингредиенттердің әсерін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-177-185

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Жасалған пастила-мармеладты өнімдердегі суда еритін витаминдер құрамының өзгеруіне функционалдық ингредиенттердің әсері зерттелді. Рибофлавиннің, никотин қышқылының, пантотен қышқылының, фолий және аскорбин қышқылдарының, пиридоксиннің үлкен концентрациясы сынамада 1 % шайқурай шөбін қосқанда байқалды, бұл дәрілік шөптегі (шайқурай)осы дәрумендердің жоғары құрамын көрсетеді. Әртүрлі функционалды майлар қосылған мармелад үлгілерінің дәрумендік құрамы зерттелді. Бұл үлгілерде, бақылау үлгісіндегідей тиамин хлориді анықталмады, бұл майларды алу кезіндегі технологиялық өңдеу режимдерінің әсерінен болуы мүмкін. Құрамында рибофлавин, никотин қышқылы және пантотен қышқылдары бойынша жаңғақ майы бар үлгіде басым болды, сәйкесінше 0,06, 0,011 және 0,12 мг/100 г құрады. Шайқурай майы қосылған сынамада 0,011 мг/100 г никотин қышқылы және 0,1 мг/100 г пантотен қышқылы көбірек табылған. Сүт ошаған майы қосылған сынамада рибофлавин 0,068 мг/100 г, пиридоксин 0,158 мг/100 г, фолий қышқылы 0,08 мг/100 г құрады. Шайқурай майы қосылған сынамада аскорбин қышқылы жоғары болды және 0,145 мг/100 г құрады.Суда еритін дәрумендердің салыстырмалы талдауының нәтижелері бойынша мармелад өнімдерін дайындауда қолдануға келесілер ұсынылады: шөп құрамдас түріндегі шайқурай, оның ішінде шырғанақтың жерүсті бөліктерімен бірге; жаңғақ, сүт ошаған, шайқурай, шырғанақ өсімдіктерінің майлары.

Авторлар туралы

Ю. Г. Пронина
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



Ж. С. Набиева
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



О. Д. Белозерцева
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



А. И. Самадун
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Никитин И. А. Разработка технологии диетического мармелада и оценка его потребительских свойств методом квалиметрического моделирования / И.А. Никитин [и др.] // Cloudof Science. – 2017. Т. 4. – № 2. – С. 190-199.

2. Мясищева Н. В. Разработка технологии диетического мармелада из ягод черной смородины с заменой сахара фруктозой / Н. В. Мясищева, А. С. Павлова ; Под общей редакцией Е. Н. Артемовой, Н. В. Глебовой // В сборнике: Стратегия развития индустрии гостеприимства и туризма : Материалы V Международной студенческой Интернет-конференции. – 2017. – С. 108-111.

3. Исригова Т. А. Технология производства функционального мармелада из плодово-ягодного сырья / Т. А. Исригова [и др.] // Известия Дагестанского ГАУ. – 2021. – № 1 (9). – С. 26-30.

4. Никитин И. А. Разработка технологии диетического мармелада и оценка его потребительских свойств методом квалиметрического моделирования / И. А. Никитин [и др.] // Cloudof Science. – 2017. – Т. 4. – № 2. – С. 190-199.

5. Попова Е. И. Технология производства фруктового мармелада для здорового питания / Е. И. Попова, Н. В. Хромов // В сборнике: Современные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции : Сборник статей по материалам VI Международной научно-практической конференции. – 2020. – С. 641-644.

6. Ларькина А. В. Облепиха как нетрадиционное сырье для производства кондитерских изделий пастильной группы / А. В. Ларькина, М. А. Янова // Актуальные вопросы переработки и формирование качества продукции АПК [Электронный ресурс]: материалы международной научной конференции (24 ноября 2021 г., г. Красноярск). –Красноярск: Краснояр. гос. аграр. ун-т, 2021. – С. 271 – 274.

7. Беляева Е. А. Влияние ягод облепихи на качество мучных кондитерских изделий / Е. А. Беляева // Агропромышленный комплекс: проблемы и перспективы развития. – 2021. – С. 326-329.

8. Колясин М. С. Использование ягод облепихи как источник антиоксидантов в мучных изделиях / М. С. Колясин, А. А. Касымова, В. Е. Высокогорский // Рынок Фуднет: актуальные проблемы, перспективы и решения. – 2021. – С. 32-35.

9. Dienaitė L., Baranauskienė R., Venskutonis P. R. Lipophilic extracts isolated from European cranberry bush (Viburnum opulus) and sea buckthorn (Hippophaerhamnoides) berry pomace by supercritical CO<sub>2</sub> – Promising bioactive ingredients for foods and nutraceuticals// Food Chemistry, 2021. – Vol. 348. - P. 129047, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129047.

10. Tkacz K., Wojdyło A., Turkiewicz I. P., Nowicka P. Triterpenoids, phenolic compounds, macro-and microelements in anatomical parts of sea buckthorn (Hippophaërhamnoides L.) berries, branches and leaves // Journal of Food Composition and Analysis, 2021. – Vol. 103. – P. 104-107. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104107.

11. Яковлева Т. П. Пищевая и биологическая ценность плодов облепихи / Т. П. Яковлева, Е. Ю Филимонова // Пищевая промышленность. – 2011. – № 2. – С. 11-13. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/pischevaya-i-biologicheskaya-tsennost-plodov-oblepihi (дата обращения: 06. 06. 2022).

12. Гуленкова Г. С. Особенности биохимического состава плодов облепихи / Г. С. Гуленкова // Вестник КрасГАУ. – 2013. - № 11. - С. 262-265. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/osobennosti-biohimicheskogo-sostava-plodov-oblepihi (дата обращения: 06. 06. 2022).

13. Пронина Ю. Г. Исследование витаминного состава лекарственных трав при ра зработке иммуностимулирующих кондитерских изделий / Ю. Г. Пронина [и др.] // Вестник Алматинского технологического университета. – Алматы. – 2021. - № 3 (133). – С. 25-33.

14. Fathi‐Achachlouei B., Azadmard‐Damirchi S. Milk thistle seed oil constituents from different varieties grown in Iran // Journal of the American oil chemists' society, 2009. – Vol. 86. – №. 7. – Р. 643-649.

15. ГОСТ 31483-2012. Премиксы. Определение содержания витаминов: B1 (тиаминхлорида), B 2 (рибофлавина), B 5 (пантотеновой кислоты), B 3 (никотиновой кислоты и никотинамида), B6 (пиридоксина), B9 (фолиевой кислоты), C (аскорбиновой кислоты) методом капиллярного электрофореза. - Введ. 2013-07-01.- М.: Стандартинформ, 2012.– 17 с.

16. Martinez-Villaluenga, C., Horszwald, A., Frias, J. et al. Effect of flour extraction rate and baking process on vitamin B1 and B2 contents and antioxidant activity of ginger-based products. Eur Food Res Technol 230, 119 (2009). https://doi.org/10.1007/s00217-009-1146-5.

17. Manios, Y., Moschonis, G., Dekkers, R. et al. Vitamin B2, vitamin B12 and total homocysteine status in children and their associations with dietary intake of B-vitamins from different food groups: the Healthy Growth Study. Eur J Nutr 56, 321–331 (2017). https://doi.org/10.1007/s00394-015-1082-z.

18. Tanaka N., Kashiwada Y. Characteristic metabolites of Hypericum plants: their chemical structures and biological activities // Journal of natural medicines, 2021. – Vol. 75. – № 3. – P. 423-433.

19. Crockett S. L. Essential oil and volatile components of the genus Hypericum (Hypericaceae) // Natural product communications, 2010. – Vol. 5. – № 9 – P. 1493-1506.

20. Heydari Ashkezari, M., Salehifar, M. Inhibitory effects of pomegranate flower extract and vitamin B3 on the formation of acrylamide during the donut making process. Food Measure 13, 735–744 (2019). https://doi.org/10.1007/s11694-018-9986-y.

21. МР 2.3.1.1915-04 Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ. Методические рекомендации.- М.: ГУНИИ питания РАМН, 2004. - 36 с.

22. Sádecká, J., Karasová, G. &Polonský, J. Determination of pantothenic acid in food by capillary isotachophoresis. Eur Food Res Technol 216, 440–444 (2003). https://doi.org/10.1007/s00217-003-0690-7.

23. Chatterjee, N. S., Anandan, R., Navitha, M. et al. Development of thiamine and pyridoxine loaded ferulic acid-grafted chitosan microspheres for dietary supplementation. J Food SciTechnol 53, 551–560 (2016). https://doi.org/10.1007/s13197-015-2044-4.

24. Yaman, M., Mızrak, Ö.F., Çatak, J. et al. In vitro bioaccessibility of added folic acid in commercially available baby foods formulated with milk and milk products. Food Sci Biotechnol 28, 1837–1844 (2019). https://doi.org/10.1007/s10068-019-00625-5.

25. De’Nobili, M. D., Pérez, C. D., Navarro, D. A. et al. Hydrolytic Stability of L-(+)-Ascorbic Acid in Low Methoxyl Pectin Films with Potential Antioxidant Activity at Food Interfaces. Food Bioprocess Technol 6, 186–197 (2013). https://doi.org/10.1007/s11947-011-0684-6.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Пронина Ю.Г., Набиева Ж.С., Белозерцева О.Д., Самадун А.И. Иммуностимуляциялық пастила-мармеладты өнімдерінің дәрумендік құрамына функционалды ингредиенттердің әсерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):177-185. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-177-185

For citation:


Pronina Yu.G., Nabiyeva Zh.S., Belozertseva О.D., Samadun A.I. Studying the influence of functional ingredients on the vitamin composition of immunostimulating pastille of marmalade products. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):177-185. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-177-185

Қараулар: 467


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)