Preview

Балық шабақтарына арналған экструдталған бастапқы құрама жемдердің сақталу кезеңіндегі сапа көрсеткіштерінің өзгеруі

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-161-168

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Көксерке, кларий жайыны және тиляпия шабақтарына арнап, экструдттау әдісімен өндірілген құрама жемдерді 10 ай бойы сақтау кезіндегі сапа көрсеткіштерінің өзгеру динамикасы зерттелінді. Қоймалау көктемгі-жазғы кезеңде жүзеге асырылды, қоймадағы ауа температурасы +5 – тен +25 0 С-қа дейін; салыстырмалы ылғалдылық – 60-тан 75 % - ға дейін болды. Талдау үшін сынамаларды іріктеу 2,4 және 10 ай аралығында жүргізілді. Сақтау үрдісінде шикі ақуыз бен майдың мөлшері айтарлықтай өзгеріске ұшырамайтыны анықталды, барлық үлгілерде майдың қышқыл және пероксид санының өсуі байқалады, майдың қышқыл мөлшері көксерке жемінде 29,5 мг КОН/г дейін, кларий жайыны жемінде 28,3 мг КОН/г дейін, ал тиляпияның жемінде 26,84 мг КОН/г дейін өсті. Майдағы пероксид саны көксерке жемінде 0,1 % йодтан - 0,22 % - ға дейін, кларий жайыны жемінде 0,1% йодтан - 0,19 % - ға дейін, тиляпия жемінде 0,1% йодтан - 0,18 % - ға дейін өсті. 10 ай бойы сақталған көксерке жемінде пероксид саны - 0,22 % йодқа жетті, параллель анықтау кезінде рұқсат етілген ауытқу 0,05 % болды, жем қауіпсіздігі бойынша қалған көрсеткіштер майдың пероксид және қышқыл санының құрамы бойынша шекті деңгейде болды, демек, жемді 10 айдан артық сақтауға болмайды.

Авторлар туралы

М. Ж. Бектурсунова
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақстан

050060

Гагарин көш. 238 Г

Алматы



А. Б. Оспанов
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақстан

050060

Гагарин көш. 238 Г

Алматы



В. И. Сидорова
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақстан

050060

Гагарин көш. 238 Г

Алматы



Н. И. Январева
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақстан

050060

Гагарин көш. 238 Г

Алматы



С. Т. Жиенбаева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Фуркат көш.348/4

Алматы



С. Ж. Асылбекова
«Балық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы»
Қазақстан

050016

Сүйінбай көш. 89 А

Алматы



А. А. Мухрамова
«Балық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы»
Қазақстан

050016

Сүйінбай көш. 89 А

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Матишов Г. Г. О международных научных конференциях, посвященных рыбному хозяйству и аквакультуре в Южном федеральном округе / Г. Г. Матишов, Е. Н. Пономарева, А. А. Красильникова // Вестник Южного научного центра РАН. - 2015. - Т. 11. - N 1. - С. 109-110.

2. Металлов Г. Ф. Влияние препарата е-селен на рост и физиологические показатели гибрида русский осетр х ленский осетр / Г. Ф. Металлов [и др.] // Вестник Южного научного центра РАН. - 2013. - Т. 9. - N 2. - С. 57-67.

3. Матишов Г. Г. Справочник рыбовода. Инновационные технологии аквакультуры юга России / Г. Г. Матишов, С.В. Пономарева. - Ростов н/Д.: Изд-во ЮНЦ РАН. - 2013. - 224 с.

4. Чипинов В. Г. Сравнительная оценка применения сухих полнорационных комбикормов Европейского производства при выращивании осетровых рыб / В. Г. Чипинов [и др.] // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Рыбное хозяйство. - 2012. - N 2. - С. 99-104.

5. Сидорова В. И. Экструдированные стартовые комбикорма для клариевого сома / В. И. Сидорова [и др.[ // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Рыбное хозяйство. - 2020. - N 2. - С. 82-93.

6. ГОСТ Р 51850-2001 Продукция комбикормовая. Правила приемки. Упаковка, транспортирование и хранение. - М.: ИПК Изд-во стандартов. - 2002. - 8 с.

7. Иванов А. Ф. Кормопроизводство / А. Ф. Иванов, В. Н. Чурзин, В. И. Филин. - М.: Колос, - 1996. - 400 с.

8. Schulz C., Huber M., Ogunji J., Rennert B. Effects of varying dietary protein to lipid ratios on growth performance and body composition of juvenile pike perch (Sander lucioperca) // Aquaculture Nutrition. - 2008. - Vol. 14. - P. 166-173.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Бектурсунова М.Ж., Оспанов А.Б., Сидорова В.И., Январева Н.И., Жиенбаева С.Т., Асылбекова С.Ж., Мухрамова А.А. Балық шабақтарына арналған экструдталған бастапқы құрама жемдердің сақталу кезеңіндегі сапа көрсеткіштерінің өзгеруі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):161-168. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-161-168

For citation:


Bektursunova M., Ospanov A., Sidorova V., Yanvareva N., Zhiyenbayeva S., Assylbekova S., Mukhramova A. Changes in the quality indicators of extruded starter compound food for fish during storage. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):161-168. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-161-168

Қараулар: 361


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)