Preview

Қалақай ұнтағы қоспасының нан сапасына әсері

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-108-114

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Бұл мақалада қалақай жапырағы ұнтағының бидай нанының физика-химиялық және органолептикалық сипаттамаларына әсері туралы зерттеу нәтижелері көрсетілген. Қалақай жапырақтары ақуыздардың, талшықтардың, минералдардың және басқа биологиялық белсенді қосылыстардың жақсы көзі болып табылады және нан мен нан-тоқаш өнімдерінің тағамдық құндылығын арттыратын тамаша ингредиент болып табылады. Қалақай жапырағы ұнтағы бидай ұнымен әр түрлі мөлшерде араластырылды: нан үлгілерін жасау үшін 1 %, 3 % және 5 %. Нәтижелер нан құрамындағы ақуыз, күл және талшықтың едәуір өскенін көрсетті. Қоспадағы глютен мөлшерінің төмендеуіне және азықтық талшық компоненттерінің, су мен глютеннің өзара әрекеттесуіне байланысты қалақай жапырақтары ұнтағының деңгейі жоғарылаған сайын нанның нақты көлемі төмендеді. 1 %, 3% және 5 %-ға ауыстыру, кем дегенде, бақылау үлгісімен бірдей параметр мәндерін береді және меншікті көлем мен органолептикалық қасиеттер тұрғысынан нан сапасының қолайлы көрсеткіштерін береді.

Авторлар туралы

А. М. Саидов
«А. Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті»
Қазақстан

Қостанай



Ж. Е. Балгужинова
«Қостанай жоғары политехникалық колледжі»
Қазақстан

Қостанай



Н. Д. Жангабылова
«Қостанай жоғары политехникалық колледжі»
Қазақстан

Қостанай



К. С. Альсеитов
«Қостанай жоғары политехникалық колледжі»
Қазақстан

Қостанай



К. Е. Искаков
«Қостанай жоғары политехникалық колледжі»
Қазақстан

Қостанай



Әдебиет тізімі

1. Целебные травы [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.admiral-pharm.ru/articles.html?id=8 (Дата обращения: 20. 04. 21)

2. Калорийность. Крапива. Химический состав и пищевая ценность [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://health-diet.ru/table_calorie_users/918913/ (Дата обращения: 20. 04. 21)

3. Микроэлементы: кальций, калий, селен, магний, цинк, железо, кобальт, йод [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.turbaza66.ru/mikroelementi (Дата обращения: 20. 04. 21)

4. Исследование микроэлементного состава листьев крапивы двудомной[Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/issledovanie-mikroelementnogo-sostava-listiev-krapivy-dvudomnoy (Дата обращения: 20. 04. 21)

5. Влияния добавок, содержащих пищевые волокна, на хлебопекарные свойства пшеничной муки [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/vliyaniya-dobavok-soderzhaschih-pischevye-volokna-na-hlebopekarnye-svoystva-pshenichnoy-muki (Дата обращения: 20. 04. 21)

6. EFFECT OF NETTLE LEAVES POWDER (URTICA DIOICA L.) ADDITION ON THE QUALITY OF BREAD (Дата обращения: 18. 05. 22)

7. Nutritional Composition and Sensory Acceptability of Stinging Nettle (Urtica simensis) Flour-Supplemented Unleavened Maize (Zea mays L.) Flatbread (Kitta) (Дата обращения: 18. 05. 22)


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Саидов А.М., Балгужинова Ж.Е., Жангабылова Н.Д., Альсеитов К.С., Искаков К.Е. Қалақай ұнтағы қоспасының нан сапасына әсері. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):108-114. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-108-114

For citation:


Saidov A.M., Balguzhinova Zh.E., Zhangabylova N.D., Alseitov K.S., Iskakov K.E. Influence of nettle powder addition on bread quality indicators. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):108-114. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-108-114

Қараулар: 367


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)