Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Функционалды тамақтану үшін балық котлеттері технологиясында дәстүрлі емес өсімдік шикізатын қолдану

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-95-102

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Мақалада балыққа жоғары сапалы ақуыздар ғана емес, сонымен қатар микроэлементтер мен ұзын тізбекті омега-3 май қышқылдарының ерекше көзі ретінде маңызды қоректік заттардың көзі ретінде көп көңіл бөлінеді. Амарант дәндерінен жасалған ұн және жержаңғақ протеині дәстүрлі емес өсімдік шикізаты ретінде қолданылды. Зерттеу нәтижесінде майдың массалық үлесі көксерке котлеттерінде, ақсерке котлеттеріне қарағанда 15 %-ға жоғары болды. Алынған мәліметтер өсімдік шикізатты қоспалары амаранты ұны және жержаңғақ протеинің қолданудың орындылығын көрсетеді. Сонымен қатар, дайын өнімнің ақуыз құрамы мен органолептикалық көрсеткіштері, функционалды қасиеттері жақсарады.

Авторлар туралы

Ш. А. Абжанова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050061

Тастақ-1 м-н

Алматы



Л. К. Байболова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050061

Тастақ-1 м-н

Алматы



Н. К. Ахметова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050061

Тастақ-1 м-н

Алматы



Б. Ш. Джетписбаева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050061

Тастақ-1 м-н

Алматы



Ә. М. Төребаева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050061

Тастақ-1 м-н

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Шебела К. Ю. Особенности технологии производства функциональных продуктов из мяса рыбы / К. Ю. Шебела, Н. Ю. Сарбатова // Молодой ученый. – 2014. – № 20. – С. 233-235.

2. Ишевский А. Л. Перспективы использования животных белков для создания продуктов рыбной переработки с заданными потребительскими свойствами / А. Л.Ишевский // В сборнике работ 3 деловой Международной научно-практической конференции «Развитие рыбохозяйственного комплекса России». – СПб, 2004. - С. 122-124.

3. Khawaja Muhammad Imran Bashir, 1 Jin-Soo Kim, 2 Jeong Hyeon An, 1 Jae Hak Sohn Natural Food Additives and Preservatives for Fish-Paste Products: A Review of the Past, Present, and Future States of Research. Volume 2017 Article ID 9675469

4. Потипаева Н. Н. Пищевые добавки и белковые препараты для мясной промышленности : Учебное пособие / Н. Н. Потипаева [и др.] // : Кемерово: КемГУ, 2008. — 168 с.

5. Гнедов А. А. Экспертиза рыб северных видов. Качество и безопасность : Учебник для вузов /А. А. Гнелов [и др.] ; Под общей редакцией В. М. Позняковского. — 2-е изд., стер. — Санкт-Петербург : Лань, 2021. – 2021. – 436 с.

6. Tanimola A. R., Otegbayo B. and Akinoso R. Chemical, functional, rheological and sensory properties of amaranth flour and amaranth flour based paste / African Journal of Food Science - Vol. 10 (11). Pp. 313-319, November 2016.

7. Khwaja Muhammad Imran Bashir, Jin Soo Kim, Jung Hyun Ahn, Jae Hak Song and Jae Seok Choi. Natural food additives and preservatives for fish pates: a review of the past, present and future state of research - Hindawi Journal of Food Quality Volume 2017, Article ID 9675469, 31 p.

8. Бредихина О. В. Научные основы производства рыбопродуктов : Учебное пособие / О. В. Бредихина, М. В. Новикова, С. А. Бредихин. — М.: КолосС, 2009. – 152 с.

9. Zeynep, U. (2014). Applied Food Protein Chemistry. Publisher: Wiley, 3-11. https://b-ok.global/book/2488670/1436c2

10. Зарубин Н. Ю. Разработка многофункционального комплекса на основе сырья животного и растительного происхождения для использования в технологии рыбных полуфабрикатов / Н. Ю. Зарубин, Ю. В. Фролова, О. В. Бредихина // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. – 2017. – Т. 7, № 1. – C. 119–126. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/razrabotka-mnogofunktsionalnogo-kompleksa-na-osnove-syrya-zhivotnogo-i-rastitelnogo-proishozhdeniya-dlya-ispolzovaniya-v-tehnologii?ysclid=l8ielo575w408487651.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абжанова Ш.А., Байболова Л.К., Ахметова Н.К., Джетписбаева Б.Ш., Төребаева Ә.М. Функционалды тамақтану үшін балық котлеттері технологиясында дәстүрлі емес өсімдік шикізатын қолдану. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):95-102. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-95-102

For citation:


Abzhanova Sh.A., Baybolova L.K., Akhmetova N.K., Dzhetpisbayeva B.Sh., Torebayeva A.M. The use of non-traditional vegetable raw materials in the technology of fish cutlets for functional nutrition. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):95-102. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-95-102

Қараулар: 398


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)