Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Рецептуралық компоненттердің бидай қамырының физикалық-химиялық қасиетіне әсер етуі

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-59-64

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Бұл жұмыстың мақсаты – жарма өндірісіндегі жанама өнім күріш ұншығы қосылған бидай қамырының сапасын анықтау.

   Зерттеу барысында күріш ұншығы қосылған бидай қамырының физикалық-химиялық қасиетінің өзгеру заңдылығы анықталды. Алынған зерттеу нәтижелерінің мәліметтеріне қарай 1 сұрып бидай ұнына тағамдық құндылығын жоғарылату мақсатында 15 % ұн массасына шаққанда қосылған күріш ұншығының рецептураға қосылатын мөлшерін жоғарылатуға таңдалған ЭКА-1000 жақсартқышын қамыр дайындау кезінде қолдану жақсы нәтиже береді және тиімді деп қорытынды жасауға болады.

Авторлар туралы

М. П. Байысбаева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би, 100

Алматы



А. К. Изембаева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би, 100

Алматы



З. Н. Молдақұлова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би, 100

Алматы



Қ. С. Қойланов
«Қазақ егіншілік және өсімдік шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан

040909

Ерлепесов 1

Алматы облысы

Қарасай ауданы

Алмалыбақ ауылы



Ж. Ж. Баширова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би, 100

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Байысбаева М. П. Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары нан алудың рецептурасын және тиімді технологиясын жасау / М. П. Байысбаева, Н. Умирзаков, Н. Б. Батырбаева // Материалы VI Международной научно-практической конференции «Global science and innovations 2019: Central Asia». - Нур-Султан, 2019. – С. 183-186

2. Болдина А. А. Использование рисовой мучки в качестве биологически активной добавки и изучение ее влияния на реологию теста / А. А. Болдина, Н. В. Сокол // Технологии хлебопечения. – 2014. - № 7. – С. 49-51

3. ГОСТ Р 51415-99 (ИСО 5530-4-91) Мука пшеничная. Физические характеристики теста. Определение реологических свойств с применением альвеографа // 2001-03-01.

4. ГОСТ ISO 5530-1-2013 Мука пшеничная. Физические характеристики теста. Часть 1. Определение водопоглощения и реологических свойств с применением фаринографа (Переиздание) // 2014-01-01.

5. Жунисбекова Ж. Күріш және оның қалдықтарын өңдеу / Ж. Жунисбекова, Т. Сандибеков // ХХХI Міжнародна науково-практична інтернет-конференція. - Проблеми та перспективи розвитку сучасної науки в країнах Європи та Азії». - 31 Жовтень, 2020. – С. 64.

6. Мамаева Л. А. Жарма өндірісінің қалдығын бидай нанын алу технологиясында қолданудың перспективтіліг / Л. А. Мамаева, М. П..Байысбаева, Ш. Т. Дильмухамедова // Вестник ЕТУ. – Алматы. - 2018 . – № 3. – С. 5-12

7. Мамаева Л. А. Жарма өндірісіндегі жанама өнімнің бидай наны сапасына әсерін анықтау / Л. А. Мамаева, М. П. Байысбаева, Ш. Т. Дильмухамедова // Вестник ЕТУ. – Алматы. - 2018. – № 3. – С. 12-18.

8. Үсембаева Ж. К. Нан өндiрiсi технологиясының лабораториялық практикумы / Ж. К. Үсембаева. – Алматы: Ғылым, 2002. - 160 б.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Байысбаева М.П., Изембаева А.К., Молдақұлова З.Н., Қойланов Қ.С., Баширова Ж.Ж. Рецептуралық компоненттердің бидай қамырының физикалық-химиялық қасиетіне әсер етуі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):59-64. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-59-64

For citation:


Baiysbayeva М.P., Izembayeva А.К., Moldakulova Z.N., Koilanov K.S., Bashirova Zh.Zh. Influence of prescription components on the physical and chemical properties of wheat dough. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):59-64. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-59-64

Қараулар: 309


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)