Омарта шаруашылығы өнімдері негізінде фитосусындар сұрыптамасын кеңейту өзектілігі
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-25-33
Аңдатпа
Қазақстан Республикасы жоғары функционалдық қасиеттері бар омарта шаруашылығы өнімдерін өндіру үшін бірегей табиғи-климаттық әлеуетке ие. Бүгінгі таңда Қазақстанда жылына шамамен 12 мың тонна бал өндіріледі, бірақ функционалдық алкогольсіз және алкогольді сусындарды өндіруде қолданылатын балдың үлесі 1 пайыздан аспайды. Көбінесе мұндай өнімдер үйде жасалады немесе импортталады. Жоғарыда айтылғандарды негізге ала отырып, жоғары функционалдық қасиеттері мен биологиялық белсенді заттардың құрамы бар ара шаруашылығы өнімдері негізіндегі табиғи отандық алкогольсіз сусындардың ассортиментін кеңейту міндеті өзекті болып табылады. Бұл мақалада ара шаруашылығы өнімдері (бал) және имбирь негізіндегі шөп сусындарының жаңа тұжырымдарын әзірлеу нәтижелері берілген. Ұсынылған өнімдер функционалдық қасиеттері жоғары шикізатты қолдану есебінен емдік әсерге ие болады. Жұмыс барысында шикізаттың әр түрлі мазмұнымен 40 рецепт құрастырылды, 40 нұсқаның ішінен дәмі мен сапалық сипаттамалары бойынша ең тартымды 5 рецепт таңдалды, оның 4-уі араластыру және ашу арқылы дайындалды, ал 1 рецепт тек араластыру арқылы жасалынды. Таңдалған рецепттердің физика-химиялық сипаттамаларының нәтижелері келтірілген, сусындар алкогольсіз және әлсіз алкогольді сусындардың стандартты көрсеткіштеріне сәйкес келеді.
Авторлар туралы
Ш. М. ВелямовҚазақстан
050060
Гагарин даңғылы 238 «Г»
Алматы
М. Т. Велямов
Қазақстан
050060
Гагарин даңғылы 238 «Г»
Алматы
Л. А. Курасова
Қазақстан
050060
Гагарин даңғылы 238 «Г»
Алматы
А. Берік
Қазақстан
050060
Гагарин даңғылы 238 «Г»
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Стратегия «Казахстан-2050»: новый политический курс состоявшегося государства : Послание Президента Республики Казахстан – Лидера Нации Н. А. Назарбаева народу Казахстана, г. Астана, 14 декабря 2012 года. –http://strategy2050.kz.
2. Экология и здоровье нации. Сборник 7. – 3-е издание, перераб. и доп. - Караганда: Изд-во Карагандинского государственного технического университета. - 2016. - 109 с.
3. Баимбетов Н. С. Проблемы экологической безопасности Республики Казахстан / Н. С. Баимбетов, Б. Ш. Идирисова //Вестник КазНУ. - 2012. - https://articlekz.com/article/9573.
4. Медовуха. Свойства и польза медовухи. - http://findfood.ru/product/medovuha.
5. Фадеева Н. Полезных свойств имбиря / Н. Фадеева. - https://the-challenger.ru/eda/produkty/imbir-poleznye-svojstva-etogo-chudo-produkta/.
6. Корзунова А. Н. Целебный мед и прополис / А. Н. Корзунова. - М.: Эксмо. 2001. - 213 с.
7. Кузьмина К. А. Лечение пчелиным медом и ядом / А. Н. К. А. Кузьмина. - Саратов: Саратовский университет, 1981. – 64 с.
8. Иойриш Н. П. Продукты пчеловодства и их использование / Н. П. Иойриш. - М: Россельхозиздат, 1976. – 184 с.
9. Темнов В. А. Ботанические сорта меда / В. А. Темнов. - Пчеловодство. – 1976. – № 5. – С. 22-26.
10. Шеметков Н. Ф. Приусадебная пасека / Н. Ф. Шеметков. - М: Ураджай, 1994. - 159 с.
11. Шеметков М. Ф. Продукты пчеловодства и здоровье человека / М. Ф. Шеметков, Д. К. Шапиро, И. К. Данусевич. - Минск: Ураджай, 1987.- 51 с.
12. Чернигов В. Д. Мед / В. Д. Чернигов. - Минск: Ураджай, 1992. - С. 14-19.
13. Тимофеева А. Н. Продукты пчеловодства в косметике / А. Н. Тимофеева. - Пчеловодство. – 1976. – № 3. - С. 64.
14. Рыбальченко А. Н. Сокровища пчелиного улья / А. Н. Рыбальченко. - Минск: Ураджай, 1990. – 216 с.
15. Королев Р. В. Пчелы и здоровье / Р. В. Королев. - Л.: Здание, 1976. – 186 с.
16. Темнов В. А. Новое в химическом составе меда / В. А. Темнов. - Пчеловодство. – 1974. – № 4. - С. 13-14.
17. Королев Г. Н. Стандартизация в пчеловодстве / Г. Н. Королев. - Пчеловодство. – 1975. – № 2. - С. 21-23.
18. Иойриш Н. П. Лечебные свойства меда и пчелиного яда / Н. П. Иойриш. - М: Медицина, 1956. - 64 с.
19. Джарвис Д. С. Мед и другие естественные продукты / Д. С. Джарвис. - Минск: Редакция газеты «Звязда», 1993. - С. 4-5.
20. Имбирь: польза и вред для организма. - https://www.kp.ru/family/eda/imbir-polza-i-vred/.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Велямов Ш.М., Велямов М.Т., Курасова Л.А., Берік А. Омарта шаруашылығы өнімдері негізінде фитосусындар сұрыптамасын кеңейту өзектілігі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):25-33. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-25-33
For citation:
Velyamov Sh.M., Velyamov M.T., Kurasova L.A., Berik A. Relevance of expanding the range of phytodrinks based on honey and ginger. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):25-33. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-25-33