Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Антиоксиданттық белсенділігі жоғары өсімдіктерді тағам түрін дайындауда пайдалану

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-19-25

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Адамдардың денсаулығына және олардың ұзақ өмір сүруінде тағам өнімдерінің сапасы айтарлықтай әсер етеді. Антиоксиданттар шөптесін өсімдіктерде көп мөлшерде кездеседі. Сондықтан, антиоксиданттық белсенділігі жоғары тағам өнімдерін оның сапасының бір аспектісі ретінде қарастыруға болады. Антиоксиданттар өз кезегінде бос радикалдың тотығу процестерінің ағымын басатын және тірі организмдерде көрінетін белсенділік формасы болып табылады. Құрамында антиоксиданттық белсенділігі жоғары тамақ өнімдерін пайдалану адам денсаулығын қалыпты жағдайда ұстап тұруға ықпал жасайды. Антиоксиданттар тағамдық қоспалар ретінде қолданылады немесе дайын тамақ өнімдерінің бөлігі болып табылады. Сол себепті, бұл мақалада антиоксиданттық белсенділігі жоғары шөптесін өсімдіктерді пайдалана отырып тағам түрін дайындау мәселелері қарастырылды, соның негізінде дайын тағамның антиоксиданттық құрамы, Е дәруменінің көрсеткіштері анықталды. Әсіресе антиоксиданттық құрамы жағынан аскөкке қарағанда жалбыз қосылған тәтті нан өнімінде көп мөлшерде анықталды.

Авторлар туралы

А. Т. Маматаева
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



Ш. А. Абжанова
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



А. Н. Аралбаева
Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті
Қазақстан

Алматы



Р. С. Утегалиева
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



Г. А. Сагинбек
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



К. И. Алмагамбетова
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Мучные кондитерские изделия функционального назначения. Научные основы, технологии, рецептуры / Т. В. Матвеева, С. Я. Корячкина. – СПб.: ГИОРД, 2016. – 360 с.

2. Технология хлебобулочных и мучных кондитерских изделий: учебное пособие / сост. Н. И. Давыденко [и др.] ; Кемеровский государсвенный университет. – 2-е изд., доп. и перераб. – Кемерово, 2018. – 108 с.

3. Strategic Market Development pastry-ray products. Konditerskoe proizvodstvo. [Confectionery and Bakery], 2014, no.11-12. - P. 32-34. (In Russ.).

4. Ehlenfeldt M. K., Prior R. L. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and phenolic and anthocyanin concentrations in fruit and leaf tissues of highbush blueberry // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2001. - Vol. 49. - P. 2222–2227.

5. Gulbyakova H. N. Issledovanie biologicheski aktivnyh veshhestv list'ev Mentha spicata [Research of biologically active substances of Mentha spicata leaves] / H. N. Gulbyakova, M. Moussaoui, A. S. Nikitina et al. // Vo imja zhizni i zdorov'ja: materialy 72-oj mezhdunarodnoj nauchno-prakticheskoj konferencii [In the name of life and health: proceedings of the 72nd International Scientific and Practical Conference]. - Pyatigorsk: Advertising and Information Agency on Kavminvody.- 2019. - P. 177-184. [in Russian]

6. Gulbekova H. N. Izuchenie travy belokudrennika chernogo s cel'ju sozdanija novyh lekarstvennyh sredstv [The study of the herb Horehound black to create new drugs] / H. N. Gulbekova, S. G. Tiraspol, G. V. Alfimova et al. // Izvestija Samarskogo nauchnogo centra Rossijskoj akademii nauk [proceedings of the Samara scientific center of the Russian Academy of Sciences]. – 2012. – Vol. 14. - № 5 (3). – P. 727 - 730. [in Russian]

7. Гюльбякова Х. Н. Фитохимическое исследование травы мяты садовой / Х. Н. Гюльбякова // Международный научно-исследовательский журнал. - 2022. - № 1 (115). – Часть 2. - С. 54—59. - URL: https://research-journal.org/farm/fitoximicheskoe-issledovanie-travy-myaty-sadovoj/ (дата обращения: 05. 04. 2022). doi: 10.23670/IRJ.2022.115.1.051

8. Пищевые и лекарственные свойства культурных растений: Учебное пособие. — СПб.: Издательство «Лань», 2015. — 400 с.: ил. – (Учебники для вузов. Специальная литература).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Маматаева А.Т., Абжанова Ш.А., Аралбаева А.Н., Утегалиева Р.С., Сагинбек Г.А., Алмагамбетова К.И. Антиоксиданттық белсенділігі жоғары өсімдіктерді тағам түрін дайындауда пайдалану. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):19-25. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-19-25

For citation:


Mamataeva А.Т., Abzhanova Sh.А., Aralbaeva А.N., Utegalieva R.S., Saginbek G.А., Almagambetova K.I. The use of plants with high antioxidant activity in cooking. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):19-25. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-19-25

Қараулар: 482


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)