ДӘНДІ-БҰРШАҚТЫ ДАҚЫЛДАРДАН ЖАСАЛҒАН ҰННЫҢ ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ
Аңдатпа
Мақалада дәнді-бұршақты дақылдардың ұсақталған тұқымдарының химиялық құра-мын талдау нәтижелері берілген. Сорттық бидай ұнының және дәнді-бұршақты дақылдар-дың ұсақталған тұқымдарының химиялық құрамы бойынша салыстырмалы талдау кел-тірілген, соңғылардың ақуыз, тағамдық талшықтар және минералдық заттардың құрамы бойынша едәуір артықшылықтары көрсетілген. Тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру үшін қызыл бұршақ, ноқат, үрме бұршақ және жасымық дәндерінің ұсақталған тұқымдарын пайдаланудың тиімділігі теориялық тұрғыдан негізделген және эксперимент-тік түрде расталған, олардың негізі бидай нан пісіру ұны болып табылатын композиттік ұн қоспаларының компоненті ретінде. Дәнді-бұршақты дақылдардың тұқымдары аминқышқыл құрамы, минералды заттар және тамақ талшықтары бойынша теңдестірілген ақуыздың жоғары болуымен ерекшеленеді. Дәнді бұршақты ұн (бұршақ, ноқат, жасымық және үрме бұршақ) бидай ұнымен салыстырғанда құрамында ақуыз 50% - ға, майлар 55% - ға, тағамдық талшықтар 69% - ға артық.
Авторлар туралы
А. Омаралиева
ТОО «Казахский научно-исследовательский институт переработки сельскохозяйственной продукции»
Ресей
М. Султанова
ТОО «Казахский научно-исследовательский институт переработки сельскохозяйственной продукции»
Ресей
М. Кизатова
ТОО «Казахский научно-исследовательский институт переработки сельскохозяйственной продукции»
Ресей
А. Боровский
ТОО «Казахский научно-исследовательский институт переработки сельскохозяйственной продукции»
Ресей
Әдебиет тізімі
1. Официальная статистическая информа-ция //Статистика сельского, лесного, охотничьего и рыбного хозяйства РК. [Электронный ресурс]. Режим доступа. URL: http://stat.gov.kz/faces/ wcnav_externalId/homeNumbersAgriculture?_afrLoop=5652275009311280#%40%3F_afrLoop%3D5652275009311280%26_adf.ctrl-state%3Df6g8i8an_43 (дата обращения: 15.12.2018).
2. Конарев В. Г. Белки пшеницы: науч. тр ВНИИ растениеводства им. Н. И. Вавилова. - М.: Колос, 1980. - 351 с.
3. Кондрашина В.В. Пищевые волокна и их роль в формировании здоровья человека // Совре-менные научные исследования и инновации. Элек-тронный научно-практический журнал. 2017. № 5
4. Ипатова Л.Г. Пищевые волокна в продук-тах питания // Пищевая промышленность. - 2007. - № 5. - С. 8-10.
Дәйектеу үшін:
,
,
,
ДӘНДІ-БҰРШАҚТЫ ДАҚЫЛДАРДАН ЖАСАЛҒАН ҰННЫҢ ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2018;(4):12-18.
For citation:
,
,
,
NUTRITIONAL VALUE OF FLOUR FROM LEGUMES. The Journal of Almaty Technological University. 2018;(4):12-18.
(In Russ.)
Қараулар:
643