Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

ИССЛЕДОВАНИЕ МЕТОДОВ ЗАЩИТЫ ОТ КОРРОЗИИ ПИЩЕВОГО ОБОРУДОВАНИЯ

Abstract

The article deals with the impact of inhibitors based on vegetable raw materials on the corrosion resistance of food industry equipment in aggressive technological environments. The effect of the concentrate inhibitor's influence in the working environment on the basis of technological regulations was studied to justify recommendations on the use of this concentrate in protecting food equipment from corrosion. Recommendations are given on the possibility of using this inhibitor to protect food industry equipment from corrosion.

About the Authors

С. Алмагамбетова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


С. Абилкасова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


References

1. Алмагамбетова С.Т., Абилкасова С.О., Дауметова С.Т., Калимолдина Л.М. Способы анти-коррозионной защиты пищевого оборудования / Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии госте-приимства». Алматы: АТУ, 29-30 октября 2015. - С. 166-168.

2. Chang, S.P., Wang, Y. S. Cavitation perfor-mance research of mixed-flow pump based on CFD // Journal of Drainage and Irrigation Machinery Engineering, 2012, N. 30(2) - PP. 171-176.

3. Deng, T., Bradley, M.S A. Determination of a particle size distribution criterion for predicting dense phase pneumatic conveying behavior of granular and powder materials // Powder Technology, 2016.-Vol. 304 - РР. 32-40.

4. Breadmaking: Improwing Quality / ed. by S. P. Cauvain. - 2nd ed. Cambridge: Woodhead Publishing, 2012. - 832 р.

5. Гусева Е.А., Константинова М.В., Гусев А.О. Пути повышения надежности промышленного оборудования // Вестник ИрГТУ. - 2013. - № 10. С. 218-224.

6. Сизая О.И., Савченко О.Н., Квашук Ю.В., Королев А.А. Влияние продуктов переработки рас-тительного сырья на коррозионно-электрохимичес-кое поведение стали в пищевых производствах // Вопросы химии и химической технологии. - 2011. - № 4 (2). - С. 179-182.

7. Кириллов В.В. и др. Проблема коррозии технологических аппаратов пищевых производств / В.В. Кириллов, А.Я. Эглит // Научный журнал НИУ ИТМО, Серия «Холодильная техника и кондициони-рование», 2013. - №2. - С. 1- 6.

8. Березина С.Л. Теоретические основы кор-розионных процессов: учебное пособие / С.Л. Березина, А.М. Голубев, Н.Н. Двуличанская. - М.: МГТУ им. Н.Э. Баумана, 2014. - 72 с.

9. Britton S.C. Report on Meeting: Corrosion Problems in the Food Industry // British Corrosion Journal, 1976, Volume 11. - Issue 1. Published Online: 18 Jul 2013. - PP. 9-10.


Review

For citations:


 ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(3):100-104. (In Russ.)

Views: 259


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)