Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

ИССЛЕДОВАНИЕ КАЧЕСТВЕННОГО СОСТАВА ДЕЛИКАТЕСНОГО МЯСНОГО ПРОДУКТА, ОБОГАЩЕННОГО КОМБИНИРОВАННЫМ ЭКСТРАКТОМ

Abstract

In this article presents the results of researches of sensory evaluation and mineral composition of delicatessen meat products from beef and turkey meat enriched with combined extract. It is established that the introduction of a combined extract in the sausage in an amount of 3% by weight of raw materials improves the taste and aromatic qualities of the finished product. The results of the study of the mineral composition of sausage show that in the test sample macro- and microelements increase from 6% to 41.5% compared to the control sample. These data indicate their high biological value.

About the Authors

Ж. Желеуова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Я. Узаков
Алматинский технологический университет
Russian Federation


О. Кригер
Алматинский технологический университет
Russian Federation


А. Шингисов
Алматинский технологический университет
Russian Federation


References

1. Моисеева Н.С., Инербаева А.Т. Исследова-ние биохимического состава продуктов из мяса ин-дейки // Вестник КрасГАУ. - 2014. - №8 - С. 207-209.

2. Митрофанов Н.С. Технология продуктов из мяса птицы. - М.: КолосС, 2011. - 325с.

3. Токсанбаева Б.О., Ева Варга-Виши. Пере-работка мяса птицы в мясной промышленности стран СНГ. //Материалы международной научно-практической конференции, посвященной памяти В.М. Горбатова. - Москва, 2015. - С.452-454.

4. Асланова М.А., Деревицкая О.К., Дыдыкин А.С. Функциональные мясные продукты: проблемы и перспективы. //Мясная индустрия. - 2018. - №3. - С.38-42.

5. Гаврилова Е.В. Растительное сырье в про-изводстве полуфабрикатов мясных рубленых. //Сборник научных трудов ВНИИОК. Научный журнал. - 2014 г. - Том 27. - С. 7.

6. Наумова Н.Л., Лукин А.А., Нагибина В.В. Потребительские свойства и минеральный состав мясного хлеба с добавлением нетрадиционного рас-тительного сырья. //Вестник Алтайского государст-венного аграрного университета. - 2016. - №10 (144). - С.127-132.

7. Пат. 30303 РК. Способ производства полу-копченной колбасы с применением бездымного жидкого препарата обогащенного полифитокомпо-нентом / А.У. Шингисов; З.И. Көбжасарова; Н. Оразәліұлы; опубл. 15.09.2015, Бюл. №9. - 4 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(3):53-58. (In Russ.)

Views: 295


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)