Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

МАКАРОН ӨНІМДЕРІНІҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН АРТТЫРУ ӘДІСТЕРІ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Тамақтану рационында ауыстырылмайтын аминқышқылдарының жетіспеушілігін жою-дың маңызды тәсілі адамдардың денсаулығына жағымды әсер ететін функционалдық ингре-диенттермен байытылған тағам өнімдерінің ассортиментін кеңейту болып табылады. Ғы-лыми жұмысымыздың басты бағыты қолда бар, отандық өндірісте жоғарғы потенциалды шикізат ретінде қолданылатын, құрамында биологиялық белсенді заттары бар тритикале бидайының жоғарғы сұрыбын пайдалану арқылы макарон өнімінің жаңа түрін өндіру болып та-былады. «Таза» сұрыбты тритикале ұны арқылы биологиялық құндылығы жоғары макарон өнімінің жаңа ассортиментін дайындауға болады. Зерттеу нәтижесі бойынша макарон ұнына қоспа пайдалану арқылы ақуыз мөлшерін 2,3%-ға, аминқышқылдардың массалық үлесін, яғни аргинин мөлшерін 0,27 %, лизинді 0,15%, пролинді 0,55%, глицинді 0,36%, көбейтуге болады.

Авторлар туралы

А. Изтаев
Алматинский технологический университет
Ресей


Г. Дарибаева
Алматинский технологический университет
Ресей


Б. Изтаев
Алматинский технологический университет
Ресей


А. Козыбаев
Алматинский технологический университет
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Iztaev A.I., Маemerov M.M., Daribaeva G.T., Nabiyeva Z.S. Influence of ion-ozone treatment on technological and seed properties of triticale // Scientific Journal of the of Modern Education &Research Institute, Belgium, 15 May 2017. - P 44-48.

2. Искакова Ғ.Қ., Мулдабекова Б.Ж. Макарон өндірісінің технологиясы. Оқулық. -Алматы: «Полиграфия-сервис К0», 2014. -166 б.

3. Изтаев А.И., Дарибаева Г.Т., Черных В.Я., Набиева Ж.С., Асылбеков А. Изучение технологи-ческих свойств зерна для производства макаронных изделий // Материалы IV Международной научно-технической конференции: Продовольственная без-опасность: научное, кадровое и информационное обес-печение. Воронеж, 24 ноября 2017 г. - С.307-310.

4. Еркинбаева Р.К. Технология хлебобулоч-ных изделий их тритикалевой муки // Хлебопечение России. - №4. -2004. - С.14-16.

5. Казеннова Н.К., Шнейдер Д.В., Розова М.А., Мельник В.М. Изучение белкового комплекса муки из зерна твердой пшеницы и его влияние на качество макаронных изделий // Хранение и перера-ботка сельхозсырья. -№ 7. -2009. - С. 30-33.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


 ,  ,  ,   МАКАРОН ӨНІМДЕРІНІҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН АРТТЫРУ ӘДІСТЕРІ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2018;(3):42-45.

Қараулар: 395


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)