Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

К ВОПРОСУ МАРКИРОВКИ РАСТИТЕЛЬНЫХ МАСЕЛ

Abstract

The article presents the results of research of marking of sunflower oil from various domestic producers. Labeling of samples of bottled vegetable oil produced by JSC "May" (trademark "Zabota" and "Maslozavod No. 1), Eurasian Foods Corporation" (trade mark "Masterpiece") and LLP "Aktobe Foods" (trade mark "Summer", "Golden Seed", "Housewife") was investigated for compliance with the requirements of the technical regulations of the customs union for oil and fat products, technical regulations of the customs union on the labeling of food products. Tested samples of sunflower oil produced domestically by AO M (trademark "Care" and "Oil Factory No.1), JSC "Eurasian Foods Corporation" (trade mark "Masterpiece") and LLP" Aktobe Foods "(trademark" Summer", "Golden Seed", "Housewife"), contain all the necessary information on the marking in accordance with TR ТС 022/2011 and ТР ТС 024/2011.

About the Authors

А. Мухаметов
Казахский Национальный Аграрный Университет
Russian Federation


Д. Даутканова
Казахский Национальный Аграрный Университет
Russian Federation


Н. Акишев
Казахский Национальный Аграрный Университет
Russian Federation


М. Ербулекова
Казахский Национальный Аграрный Университет
Russian Federation


References

1. ТР ТС 024/2011. Технический регламент Таможенного союза. Технический регламент на мас-ложировую продукцию. [Электр.ресурс] Режим дос-тупа: http://www.eaeunion.org/#info Дата обращения 28.04.2018.

2. ТР ТС 022/2011 Технический регламент Таможенного союза. Пищевая промышленность в части ее маркировки. [Электр.ресурс] Режим дос-тупа: http://www.eaeunion.org/#info Дата обращения 28.04.2018.

3. Терешенкова А.Ю. Особенности маркировки продукции при осуществлении внешнеэкономической деятельности // Технико-технологические проблемы сервиса (СПбГЭУ), 2016. - №4(38). - С. 48-54.

4. Саврушева М.И. Философия науки и тех-ники: Учебное пособие для магистрантов. - Омск: Вариант-Омск, 2013. - 72с.

5. СТ РК 1010-2002. Продукты пищевые. Ин-формация для потребителя. Общие требования. - Введ. 01.07.2009.- Астана.: Комитет по техническому регу-лированию и метрологии МИТ РК. - 2009. - 20 с.

6. ТР РК. Требования к маркировке продук-ции. [Электр.ресурс] Режим доступа: http://mid.gov.kz/ru Дата обращения 28.04.2018.

7. СТ РК 1.5-2013. Общие требования к пос-троению, изложению, оформлению и содержанию стандартов. - Введ. 01.04.2014.- Астана: Комитет по техническому регулированию и метрологии МИТ РК. - 2014. - 25 с.

8. СТ РК 1.12-2013. Документы нормативные текстовые. Общие требования к построению, изложе-нию, оформлению и содержанию. - Введ. 01.01.2017.- Астана: Комитет по техническому регулированию и метрологии МИР РК. - 2017. - 18 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(3):13-16. (In Russ.)

Views: 274


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)