Preview

Ет-консерві өнімдерін өндіру технологиясымен сапасын жетілдіру

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-87-92

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада ет консерві өнімдердің қауіпсіздігін талдайтын сынақ зертханаларда біліктілікті тексерудің, зертханааралық салыстырмалы сынақтар мен біліктілікті тексеру бағдарламалары туралы түсініктер берілген. Семей ет консерві өнімдерді басқа үлгілермен салыстырып, органолептикалық, физика-химиялық, қауіпсіздік және микробиологиялық зерттеу жүргізілді. Зерттеу нәтижелеріне сәйкес кәсіпорын өнімдері жағымды болып шықты. Тұтынушылардың талаптарын қанағаттандыру мақсатында сапалы өнім өндіру негізгі міндеті екені дәлелденді. Ет консервілерін өндіретін кәсіпорында стандарттардың талаптарына сәйкес сапалы және қауіпсіз өнімдерді қамтамасыз ету жолында іс-шаралар қарастырылды. Ет консервілерін өндіру кезіндегі кәсіпорынның пайдаланатын нормативтік-техникалық талаптары талданды. Қазақстан Республикасының бәсекеге қабілетті, жеке кәсіпкерліктің дамуы, нарықтық экономикада тамақ өнеркәсібі бойынша тұрақты деңгейде болуы керек.

Авторлар туралы

Л. К. Байболова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ-сы, Төле би к-сі, 100



А. К. Хаймулдинова
Л. Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
Қазақстан

010008, Нұр-сұлтан қ-сы, Қажымқан, к-сі, 13



Ж. Б. Асиржанова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

071412, Семей қ-сы, Глинки к-сі, 20а



Әдебиет тізімі

1. https://stat.gov.kz/

2. Күзембаев Т. Құлажанов, Г.Қ. Күзембаев, Г., «Азық-түлік өнімдерін тану» /.– Алматы, 2014. – 264 б.

3. Г. Тилеуғали, С.Қырықбайұлы «Мал дәрігерлік – санитарлық сараптау» оқу құралы, Алматы 2015. – 121б.

4. Б.Т. Толысбаев, К.Б.Бияшев Микробиология және иммунология.– Алматы, 2015 –314б.

5. Фомин С. Какие технологические и технические решения для производства полуфабрикатов наиболее эффективны в настоящее время? //Мясные технологии. - 2013.- №8.- С. 22

6. Гуринович Г.В., Рунда О. Льняная мука и качество мясных полуфабрикатов. //Мясная индустрия. - 2015.- №9. - С. 38.

7. Зубарева Е.Н., Патраков И.С., Гуронович Г.В., Потипаева Н.Н. Рубленые полуфабрикаты с пшеничным зародышем //Мясная индустрия. - 2015.- №12. - С.20

8. Гуринович Г.В., Рунда О. Льняная мука и качество мясных полуфабрикатов //Мясная индустрия. - 2013.- №9. - С. 38.

9. Зинина О. В. Полуфабрикаты мяс-ные рубленые с ферментированным сырь-ем.О. В. Зинина, М. Б. Ребезов, С. А. Жакслыкова, А. А. Солнцева, А.М. Чернева // Технология и товароведение иннова-ционных пищевых продуктов. - 2014. № 3. - С.19–26

10. Рогов И.А.Общая технология мяса и мясопродуктов / И.А Рогов. – М.: КолосС, 2009. - 568 с.

11. Чурикова С.Ю. Растительное сырье в технологии комбинированных полуфаб-рикатов / Е.Е. Курчаева, С.Ю. Чурикова, В.И. Манжесов, Т.Н. Тертычная //Пищевая промышленность. - 2015.- №7. – С. 8 – 10

12. ҚР СТ 1.2-2013 Қазақстан Республикасының мемлекеттік техникалық реттеу жүйесі. Мемлекеттік стандарттар мен ұйым стандарттарын әзірлеу тәртібі. Астана. –2004.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Байболова Л.К., Хаймулдинова А.К., Асиржанова Ж.Б. Ет-консерві өнімдерін өндіру технологиясымен сапасын жетілдіру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(1):87-92. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-87-92

For citation:


Baybolova L.K., Khaimuldinova A.K., Asirzhanova Zh.B. Improving the quality of meat and canned products by production technology. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(1):87-92. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-87-92

Қараулар: 501


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)