Бройлер тауықтары етінің сапа көрсеткіштеріне ультракүлгін сәулеленудің әсерін зерттеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-81-87
Аңдатпа
Бұл мақалада сояр алдында ұстау кезінде ультракүлгін сәулемен өңдеуден кейінгі құс етінің сапасын зерттеу нәтижелері берілген. Бұл ретте бройлер тауықтарын еденде өсіру кезінде құс қорасындағы ауаны залалсыздандыру үшін бактерицидтік сәулелену күші бар амальгам шамы бар 200 мДж/см2 -254 мДж/см2 бактерицидтік ультракүлгін сәулелендіргіштер (УК) сәулеленуі, үзік режим-дегі жарықтандыру фонында үзіліс режимінде жанама сәулелену әдісі қолданылды. Бақылау тауық-тарының етінен айырмашылығы жоқ ұшаның органолептикалық көрсеткіштерінің сапасы, еттің химиялық құрамы, ет пен сорпаның дәмін бағалау нәтижелері берілген. Зерттеулер көрсеткендей, 200 мДж/см2 254 мДж/см2 дозада ультракүлгін сәулеленумен зарарсыздандырылған бройлер тауықтары 14 күнге дейін сақтаудың әртүрлі мерзімдері үшін - салқындатылған ет СНжТ 2.3.2.1078-01 талаптарына сәйкес келеді, бұл тағамдық мақсаттарда шектеусіз пайдалануға негіз береді.
Авторлар туралы
Р. У. УажановаҚазақстан
050012, Алматы қ,. Толе би көш., 100
К. Е. Тютебаева
Қазақстан
050012, Алматы қ,. Толе би көш., 100
Әдебиет тізімі
1. Тунгышбаева У.О. Разработка модели интегрированной системы безопасности и качества хлебобулочных изделий. Дис. на соискание степени доктора философии (PhD)., 2019 г.- 120 с.
2. Уажанова Р.У., Маннино С., Кажымурат А.Т., Тлевласова Д.А., Жексенбай Н., Тунгышбаева У.О. Optimization of the HACCP safety control system for collagen hidrolisate production by implementing the FMEA model Eastern-European Journal of Enterprise Technologies ISSN 1729-3774 2/11 (110 ) 30.05.2021 2.1.1
3. Тунгышбаева У.О., Уажанова Р.У., У., Маннино С., Адильбеков М.А., Якияева М.А., Кажымурат А.Т Development of a methodology for determining the critical limits of the critical control points of the production of bakery products in the Republic of Kazakhstan Eastern-European Journal of Enterprise Technologies ISSN 1729-3774 3/11 (111) 30.06.2021 2.1.1
4. Васильев, А.И. Применение бактерицидного УФ-излучения для обеззараживания воздуха и поверхностей в помещениях / А.И. Васильев, С.В. Костюченко, В.В. Якименко // Hi+MED Высокие технологии в медицине. – 2014. – № 8(30).
5. Лукашенко, В.С. Методика проведения анатомической разделки тушек, органолептической оценки качества мяса и яиц сельскохозяйственной птицы / В.С. Лукашенко, М.А. Лысенко, Т.А. Столляр, А.Ш. Кавтарашвили и др. // Сергиев Посад, 2013. – 35 с.
6. Пиняскина, Е.В. Реактивирующее и протекторное действие красного света на дрожжевые клетки, инактивированные УФ-излучением / Е.В. Пиняскина // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. – 2011. – Т. 13. –№ 1(5). – С. 1137-1139.
7. Рекомендации по применению ультрафиолетового излучения в животноводстве и птицеводстве. – Москва: Колос, 1979. – 32с.
8. Чиж, Т.В. Радиационная обработка как технологический прием в целях повышения уровня продовольственной безопасности// Т.В. Чиж, Г.В. Козьмин, Л.П. Полякова, Т.В. Мельникова/ Вестник Российской академии естественных наук. - 2011. - № 4. - С. 44-49
9. Бобылева, Г.А. Задача птицеводческой отрасли – реализация доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации / Г.А. Бобылева // Птица и птицепродукты. – 2016. – № 5. – С. 6–8.
10. Гущин, В.В. Проблемы безопасности птицепродуктов и пути ее решения / В.В. Гущин, Г.Е. Русанова, Н.И. Риза-Заде // Птица и птицепродукты. – 2013. – № 2. – С. 44–49
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Уажанова Р.У., Тютебаева К.Е. Бройлер тауықтары етінің сапа көрсеткіштеріне ультракүлгін сәулеленудің әсерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(1):81-87. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-81-87
For citation:
Uazhanova R.U., Tyutebayeva K.E. Study of the effect of UV radiation on the quality indicators of broiler chicken meat. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(1):81-87. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-81-87