Дәнді дақылдар қолданылған көкөніс дәмтағам консервілері өндірісінің қауіпсіз тәсілдерін зерттеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-65-71
Аңдатпа
Берілген мақалада әр түрлі жармамен алмастырылған көкөніс консервілерінің микробиологиялық зерттеулері көрсетілген. Қазіргі уақытта шетелде де, біздің елде де тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін нормативтік құжаттар мен ұсыныстар белсенді түрде әзірленуде. Азық-түлік өнімдерінің сапасы мен бүлінуінің төмендеуіне биохимиялық (ферментативті) процестер әсер етуі мүмкін. Бұған әсер ететін тағы бір маңызды фактор - микробты ластаушы заттар. Микроорганизмдер технологиялық жабдықтардың беті, өсімдік шикізаты арқылы дайын консервілерге де түседі. Көкөніс дәмтағам консервілері – суықтай немесе қыздырылған күйде қолдануға болатын, әртүрлі әдіспен аспаздық өңделген көкөністерден дайындалған дайын тағамдар. Басты міндет көкөніс дәмтағам консервілерінің микробиологиялық көрсеткішін зерттеу болып табылады. Зерттеу нәтижесі бойынша алынған үлгілердің құрамында кейбір микроорганизмдер кездесті.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Л. К. СенгірбековаҚазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Л. С. Сыздықова
Қазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Әдебиет тізімі
1. Selivanova M. V., Romanenko E. S., Barabash I. P., Esaulko N. A., Sosyura E. A., Aisanov T. S. Technology of storage and processing of fruits and vegetables. Training workshop.- Stavropol: Stavropol state agrarian University, Paragraph, 2017. - 80 p.
2. Romanyuk T. I., Chusova A. E., Novikova I. V. Methods of research of raw materials and products of plant origin (theory and practice).- Voronezh state University of engineering technologies, 2014. – 160 p.
3. Smotraeva I. V., Balanov P. E. Technology of products from vegetable raw materials.- Saint Petersburg: NOVOKUZNETSK, 2014. - 78 p.
4. Shikina Maria Aleksandrovna "Microbiological characteristics as a critical factor in assessing the safety of production of sterilized canned meat in the HACCP system," Moscow. – 2017. –16 р.
5. GOST 30425-97 Method for the determination of industrial sterility. Official publication, standardinform, 2011. – 18р.
6. Basics of food preservation [Electronic resource]: textbook. manual / A. I. Mashanov, V. V. Matyushev, N. A. Velichko [et al.]; Krasnoyarsky state. Agrar. Univ. - Krasnoyarsk, 2019. - 270 p.
7. Sengirbekova L., Bizhanova K. Syzdykova L. S. Features of production of canned vegetable snacks. "Science. EDUCATIONS. Materials of the Republican scientific and practical conference "Youth". Almaty, April 25-26, 2019. – p. 26.
8. Sengirbekova L., Bizhanova K. Syzdykova L. S. Recipes of canned vegetable snacks with various cereals. "Fundamental and applied problems of research effectiveness and ways to solve them" international scientific and practical conference. Volgograd, Russia January 28, 2020g. – 63 p.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Сенгірбекова Л.К., Сыздықова Л.С. Дәнді дақылдар қолданылған көкөніс дәмтағам консервілері өндірісінің қауіпсіз тәсілдерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(1):65-71. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-65-71
For citation:
Sengirbekova L.K., Syzdykova L.S. Research of safe methods of production of canned vegetables using grain crops. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(1):65-71. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-65-71