Зығыр майы функциялық спредтер алу үшін компонент ретінде
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-17-22
Аңдатпа
Мақалада Қазақстан Республикасының аумағында өндірілетін тазартылмаған зығыр майының физика-химиялық сипаттамасы мен май қышқылдық құрамы берілген. Бұл майды функционалдық мақсатта көкөніс-кілегейлі спред алу үшін негіз шикізат ретінде пайдалану мүмкіндігі қарастырылады. Зығыр майы линолен қышқылының құнды көзі ретінде емдік және профилактикалық мақсатта кеңінен қолданылады. Зерттеу нәтижелері бойынша тазартылмаған зығыр майындағы ω-6 және ω-3 қатынасы 1:3 болатыны анықталды. Дегенмен, ω-3-ке бай зығыр майын функционалдық бағыттағы спредтерді алу үшін негіз ретінде пайдалану үшін, тепе-теңдікке қол жеткізу үшін ω-6-ға бай басқа өсімдік майы бар композицияда ғана мүмкін болады.
Авторлар туралы
К. А. БайгенжиновҚазақстан
010000, Нұр-Сұлтан, көш. Әл-Фараби, 47
А. Ө. Байкенов
Қазақстан
010000, Нұр-Сұлтан, көш. Әл-Фараби, 47
Н. Ж. Муслимов
Қазақстан
010000, Нұр-Сұлтан, көш. Әл-Фараби, 47
Ж. А. Есимова
Қазақстан
010000, Нұр-Сұлтан, көш. Әл-Фараби, 47
Әдебиет тізімі
1. Tabakaeva, O. V. Functional emulsion products of a new generation [Text] / О.V. Tabakaeva // Oil and fat industry. - 2007. - No. 3 - P.17-18.
2. L.V. Tereshchuk, A.S. Mamontov, Optimization of the composition of fat compositions for spreads, Technique and technology of food production. ˗ 2014. ˗ No. 4. ˗ PP. 64-65.
3. GOST R 52349) 2005 «Functional food products. Terms and Definitions". - M.: Standartinform, 2005-264p.
4. Dietary Guidelines Advisory Committee. 2015. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee: Advisory Report to the Secretary of Health and Human Services and the Secretary of Agriculture. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Washington, DC. ˗ 2015. ˗ Р. 47.
5. Fats and fatty acids in human nutrition: report of an expert consultation. // FAO Food and Nutrition Paper 91. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. ˗ 2010. ˗ P. 17.
6. Guidelines: Saturated fatty acid and trans-fatty acid intake for adults and children. Geneva: World Health Organization. ˗ 2018. [Электронный ресурс]: URL:
7. https://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/healthy_diet_fact_sheet_394.pdf (Draft issued for public consultation in May 2018).
8. Uauy R, Aro A, Clarke R, et al. WHO scientific update on trans fatty acids: summary and conclusions. // European Journal of Clinical Nutrition. ˗ 2009. ˗ № 63. ˗ РP. 68–75.
9. Rudakov O.B., Lesnikova E.P., Semenova I.N., Polyansky K.K.R Commodity management and examination of fatty goods. // Tutorial. ˗ 2015. ˗ P. 234.
10. A.N. Ostrikov, A.V. Gorbatova Optimization of creamy vegetable spreads for fatty acid composition. // Vestnik VSUIT. ˗ 2012. ˗ No. 4. ˗ PP 71-73.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Байгенжинов К.А., Байкенов А.Ө., Муслимов Н.Ж., Есимова Ж.А. Зығыр майы функциялық спредтер алу үшін компонент ретінде. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(1):17-22. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-17-22
For citation:
Baigenzhinov K.A., Baikenov A.O., Muslimov N.Zh., Yessimova Zh.A. Flaxseed oil as a component for producing spreads of functional direction. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(1):17-22. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-17-22