Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Алшаның кептірілген жемістерін алу технологиясындағы инфрақызыл кептіру

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-5-10

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада ірі жемісті күлгін алшаның кептірілген жемістерін өндіру технологиясында инфрақызыл кептіру әдісін қолдану сипатталған. Түркістан облысының кептірілген жемістер өндірісінде негізгі шикізаты ретінде ірі жемісті күлгін алшаның пайдалануы ғылыми тұрғыдан негізделді. Ірі жемісті күлгін алшаның талдауы инфрақызыл кептіру арқылы кептірілген жемістерді өндіру қажеттілігін негіздейді. Ірі жемісті қызыл-күлгін шие қара өрігінен кептірілген жемістер технологиясы жасалды. Инфрақызыл кептіру бір кезеңде 40-60°С температурада 5-6 сағат бойы кептірілген алшаның ылғалдылығы 15-16% жеткенге дейін жүргізілді. Сыртқы түрі жақсартылған және пайдалы макро- және микроэлементтердің жоғары мөлшері бар ірі жемісті күлгін алшадан құнды және пайдалы кептірілген жемістердің үлгілері алынды. Жасалған технология кептірілген жемістердің ассортиментін кеңейтеді.

Авторлар туралы

Н. В. Алексеева
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160012 Шымкент, Тауке хан, 5



М. И. Сатаев
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті; «InnovTechProduct» ЖШС
Қазақстан

160012 Шымкент, Тауке хан, 5Шымкент, Жасыл көш.,11



А. М. Азимов
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160012 Шымкент, Тауке хан, 5



В. В. Самонин
Санкт-Петербург мемлекеттік технологиялық институты
Ресей

190013 Санкт-Петербург, Мәскеу даңғ., 24



Б. Т. Абдижапарова
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160012 Шымкент, Тауке хан, 5



Әдебиет тізімі

1. Plugatar` Yu.V., Smy`kov A.V. Perspektivy` razvitiya sadovodstva v Kry`mu // Sbornik nauchny`kh trudov Gosudarstvennogo Nikitskogo botanicheskogo sada. 2015. T. 140. PP. 5–18. (in Russ)

2. Gorina V.M., Mesyacz N.V. Selekcziya aly`chi v Nikitskom botanicheskom sadu // Innovaczionny`e tekhnologii v plodovodstve, ovoshhevodstve i dekorativnom sadovodstve: mater. mezhdunar. nauch.-praktich. konf.; 15–16 oktyabrya 2015 goda. Voronezh: Voronezhskij gosudarstvenny`j agrarny`j universitet, 2015. PP. 54–65. (in Russ)

3. Khranenie plodov semechkovy`kh i drugikh plodovo-yagodny`kh kul`tur v usloviyakh Kry`ma: nauch.-praktich. izdanie. Simferopol`: Izdatel`stvo OOO «Antikva», 2016. 106 p. (in Russ)

4. Rutskii A. V. Pererabotka i khranenie pishchevykh produktov [Processing and storage of food products]. - M.:Vysheishaya shkola, 2009. - 287 p. (in Russ)

5. GOST 32896-2014. Frukty sushenye. Obshchie tekhnicheskie usloviya [Dried fruits. General technical conditions]. -M.: Izd-vo standartov, 2021.- 12 p. (in Russ)

6. GOST 26929-94 Syr'e i produkty pishchevye. Podgotovka prob. Mineralizatsiya dlya opredeleniya soderzhaniya toksichnykh elementov [Raw materials and food products. Sample preparation. Mineralization to determine the content of toxic elements]. -M.: Izd-vo standartov, 2021.- 24 p. (in Russ)

7. Kriventsov V.I. Metodicheskie rekomendatsii po analizu plodov na biokhimicheskii sostav [Methodical recommendations for the analysis of fruits for biochemical composition]. – Yalta, 1982. – 22 p. (in Russ)

8. Kriventsov V.I. Beskarbazol'nyi metod kolichestvennogo spektrofotometricheskogo pektinovykh veshchestv [Carbazole-free method of quantitative spectrophotometric pectin substances]// Trudy Gos. Nikitsk. botan. sada. – Yalta, 1989. – T. 109. – PP. 128-137. (in Russ)

9. Pastin N. Oborudovanie dlya sushki pishchevykh produktov [Equipment for drying food products]. -M.:Predpriyatie "Mir geografii", 2013. - 147 p. (in Russ)

10. Zhuraev Kh.F., Artikov A.A., Dodaev K.O., Khikmatov D.N., Safarov O.F., Mekhmonov I.I., Choriev A.Zh. Intensifikatsiya protsessa teplomassoobmena pri kompleksnoi pererabotki sel'khozproduktov [Intensification of the heat and mass transfer process during the complex processing of agricultural products]. Teoreticheskii zhurnal «Khranenie i pererabotka sel'khozsyr'ya» – 2003. - N 11. – P.47. (in Russ)

11. Khimicheskij sostav i e`nergeticheskaya czennost` pishhevy`kh produktov: spravochnik/per. s angl., pod obshh. red. A.K. Baturina. – SPb.: Professiya, 2006. – 416 p. (in Russ)

12. Makro- i mikroe`lementny`j sostav fruktov i yagod rossijskoj selekczii [Tekst] / L. V. Shevyakova [i dr.] // Pishhevaya promy`shlennost`. - 2014. - # 3. - PP. 44-46. (in Russ)


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Алексеева Н.В., Сатаев М.И., Азимов А.М., Самонин В.В., Абдижапарова Б.Т. Алшаның кептірілген жемістерін алу технологиясындағы инфрақызыл кептіру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(1):5-10. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-5-10

For citation:


Alexeyeva N.V., Satayev M.I., Azimov A.M., Samonin V.V., Abdizhaparova B.T. Infrared drying in technology of dried fruit from macrocarpous purple cherry plum. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(1):5-10. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-5-10

Қараулар: 448


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)